Télen is előnyben részesítjük a gyorsan elkészíthető, laktató, lehetőleg pénztárcabarát ételeket. Összeszedtük hát a mi 18 kedvenc téli levesünket, lesz miből válogatni! Ha ez sem elég, korábban már volt egy leveses összeállításunk, abban alapleveket, krémleves-kombinációkat és néhány alaplevest is megtaláltok.
1. Zellerkrémleves
Olcsó, finom, laktató, akár a munkahelyedre is magával viheted egy jól záródó dobozban vagy üvegben. Tegyél bele pirított zsemlekockákat, de a reszelt sajt is kitűnő lesz hozzá. Igazi téli finomság, akár hónap végi, spórolós napokra is.
Hozzávalók:
1 nagy zellergumó
2 krumpli
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 liter víz
2 dl zsíros tejszín
só, olívaolaj
- A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy fazékba kevés olívaolajat öntünk, üvegesre pirítjuk benne a hagymát, rádobjuk az apróra vágott zellert és burgonyát. A fokhagymagerezdeket is rápréseljük, megsózzuk. Addig sütögetjük, amíg elkezd leragadni, ekkor felöntjük a vízzel, közben felkaparjuk a rásült részeket az edény aljáról.
- Nagyjából 15 perc alatt megfőnek a zöldségek. Ekkor óvatosan, állandó keverés mellett felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, és rögtön levesszük a tűzről.
- Botmixerrel simára turmixoljuk, és már tálalhatjuk is.
2. Különleges krémleves pasztinákból
Különleges krémleves, pasztinákból: ez a zöldség napjainkban kezd ismét trendi lenni, karakteres, édeskés ízével, fantasztikus illatával. Hiperekben, piacon is találkozhatsz vele, biztos sikert hoz!
3. Borsókrémleves
Borsókrémleves: nyugodtan használj hozzá fagyasztott borsót, és ha teheted, ne hagyd ki belőle az avokádót sem! Nagy főzési tudományt nem igényel, nem véletlen tartozik a kedvenceink közé.
4. Sírva vigadós hagymaleves
Sírva vigadós hagymaleves: ha szeretnéd alaposan kitisztítani könnycsatornáidat, vagy épp jó ideje nem sírtál már egy jót, ragadj kést, és azonnal fogj hozzá ehhez a leveshez. Utána garantáltan mosolyogni fogsz, hiszen nincs párja egy jó hagymalevesnek.
5. Paradicsomleves, nem betűtésztával
Paradicsomleves, betűtészta és cukor nélkül: ugyan nincs épp szezonja az érett paradicsomnak, de ha találsz valahol szépet, így is elkészítheted.
6. Gyors olaszos paradicsomleves
Gyors olaszos paradicsomleves: ehhez a verzióhoz nem fog kelleni friss paradicsom, elég ha passzírozott paradicsomot veszel hozzá, egy kis olaszos pesztóval feldobod, és már kortyolgathatod is a csodafinom levest.
7. Édesburgonya-krémleves
Édesburgonya-leves: édesburgonyát már szinte minden nagyobb boltban lehet kapni, ne hagyd ki! Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, de mégis a legfontosabb erénye, hogy nagyon finom. A sajtcsips is néhány perc alatt elkészül mellé.
8. Frankfurti leves
Frankfurti leves: ki ne ismerné a menzáról? Ha szeretnél nosztalgiázni vagy épp gyerekkorod óta a kedvenced, nem kell más hozzá, mint néhány zöldség és egy kis virsli.
9. Portugál káposztaleves
Portugál káposztaleves: eredeti nevén caldo verde. Némileg kifinomultabb, mint a frankfurti leves, próbáld ki mindkettőt!
10. Pórés sajtleves
Pórés sajtleves: sajtimádóknak kötelezően kipróbálandó! Mikor együnk ilyen leveseket, ha nem hidegben?
11. Sajtburgerleves
Sajtburgerleves: nagyon bizarr a neve, de ez valójában egy tartalmas húsleves, amiben minden van, amit egy jó sajtburger is tartalmaz.
12. Vöröslencse-krémleves
Vöröslencse-krémleves: a vöröslencse az egyik kedvenc hüvelyesünk, hiszen nagyon egészséges, nem kell előáztatni, és persze ez is nagyon finom.
13. Fokhagymakrémleves
Fokhagymakrémleves – hibátlan, egyszerű: cipóból eszed vagy csészéből, teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindenhogy finom, és nem lesz utána pusztító fokhagymaszagunk!
14. Gombaleves
Gombaleves: készítsd kedvenc gombáidból. Úgy készülj, hogy elég tartalmas, utána semmit nem tudsz majd enni, hiszen annyi finomság van benne.
15. Brokkolikrémleves
Brokkolikrémleves – olcsón finomat: pár száz forintból gyönyörű, zöld színű levest tudsz készíteni, amit még azokkal sem nehéz megetetni, akik azt hiszik, hogy nem szeretik a brokkolit.
16. Rokfortos sárgarépa-krémleves
Rokfortos sárgarépaleves: minimális anyag- és időráfordítással izgalmas ízű levest készíthetünk.
17. Hüttés palacsintatésztás húsleves
Húsleves palacsintával: az osztrák hütték egyik kedvenc levesét idézzük meg vele, a húslevesbe palacsintatészta-csíkokat teszünk, ez adja a levesbetétet – és a hidegben szükséges plusz kalóriákat.
18. Gombócleves
Gombócleves: ugyan hagyományosan húsvéti levesként szoktuk főzni, semmi akadálya, hogy az év bármely szakában elkészítsd. Füstölt sonkához ilyenkor is hozzá lehet jutni. Ráadásul napokra elegendő ételt biztosít a családnak.
19. Jókai-bableves
A Jókai-bableves nem egy kapkodós, gyorsan összedobom fajtájú étel, a készítését meggyorsítja, ha akad a háznál egy kukta (mármint a fazék), de anélkül, nagy lábosban is elfődögél.
20. Klasszikus húsleves – a lassúság dicsérete
Ez a hagyományos, nagyon lassan készülő húsleves valójában kevés munkával jár, viszont éppen a hosszú, alacsony hőfokú főzés az, amitől igazán mély, tartalmas íze lesz.