Nálunk hagyományosan ezzel az egyszerű levessel indult a karácsony este. Később le kellett mondanunk róla, mert annyit ettünk belőle, hogy soha nem fért már belénk a második. De szívesen ajánlom, akár cipóban vagy simán tányérban tálalva.
Gumikesztyű használata a tisztításnál és aprításnál erősen ajánlott. De ígérem, ez lesz az egyetlen macerás része a főzésnek.
Hozzávalók 4 adag:
1-2 fej fokhagyma (mérettől függően)
2 fej hagyma
5 dl zöldség alaplé
1 dl tejszín
1 teáskanál liszt
1 teáskanál citromlé
olívaolaj, só
- A hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, rádobjuk a durvára vágott fokhagymát, tovább sütögetjük, párolgatjuk alacsony lángon.
- Ha átpuhult, a lisztet rászórjuk, állandó keverés mellett felengedjük az alaplével, 10-15 percig főzzük mérsékelt tűzön.
- A tejszínhez keverünk egy kevés forró levest, majd az egészet vissza a fazékba, felforraljuk, levesszük a tűzről.
- Nagyon óvatosan (forró és fröcsköl) összeturmixoljuk. Ízlés szerint még sózzuk, és meglocsoljuk egy kevés citromlével.
- Ha cipóban tálaljuk, a kibelezett cipót érdemes kissé megpirítani sütőben, mielőtt beleszedjük a levest. A kalapjára pedig sajtot pirítani. De tányérban is jó, kenyérkockákkal, pirított baconnel, vagy amivel szeretik.