Érdemes elővenni az ilyen hagyományos és nagyon egyszerű recepteket. Ugyan nem történik sok minden a csirkehússal sütés közben, mégis puha marad, nem szárad ki, a tejszínes szósznak pedig ugyan ki tudna ellenállni. A tejszínből biztosan elég lenne kevesebb is, de azt tapasztaltam, hogy mindenki azt szereti benne legjobban, szóval ne spóroljunk vele!
A tejszínnél fontosnak tartom mindig kiemelni, hogy jó minőségűt használjunk, legyen 30%-os zsírtartalmú és állati eredetű. Nyugodtan főzhetünk habtejszínnel, hiszen az a normális, cukrozatlan tejszín.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
1 nagy fej hagyma
2 duci gerezd fokhagyma
3 dl zsíros tejszín
só, bors
olaj vagy kókuszzsír
egy kevés víz
1 csokor petrezselyem
- A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben zsiradékot melegítünk. Nem kell vele spórolni, az a cél, hogy szépen meg tudjuk pirítani a húst.
- A felaprított hagymát beledobjuk, kis idő elteltével jöhet rá a csirke is. Érdemes több részletben hozzáadni, hogy szépen meg tudjon pirulni, ne rögtön párolódjon.
- Ha már az össze hús az edényben van, és szépen meg is pirultak, sózzuk és borsozzuk, végül a fokhagymát is rápréseljük. Lefedjük, közepes lángon puhára pároljuk a húst nagyjából 15 perc alatt, közben a folyadékot pótoljuk apránként.
- Ha már puha a hús, levesszük a fedőt, elfőzzük róla az összes nedvességet, magasabbra vesszük a hőt, hogy újra pirulni kezdjen. Ha ez megvan, a a tejszínt is ráönthetjük, ahogy felforrt, rögtön zárjuk el.
- Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.