Eddig soha nem éreztem a késztetést, hogy kipróbáljam milyen sütőzacskóban sütni az ételt, de már annyian használják körülöttem, hogy fejet kellett hajtanom a feladat előtt.
Biztosan profánul hangzik, de a hideg rázott a gondolattól, hogy egy műanyag zacskóba húst pakoljak, és így az egészet tegyem a forró sütőbe. Valahogy mindig olyan érzésem volt, hogy vagy a zacskó olvad majd a húsba, vagy a hő hatására olyan anyagok szabadulnak ki belőle és épülnek a kajába, amit én nem szeretnék megenni. Így hát kétkedve próbáltam megtalálni a legjobb sütőzacskót.
Több forrásból érdeklődtem, hogy mi a lényege ennek a zacskózósdinak és, hogy tényleg jobb lesz-e a kaja bennük. Az általam megkérdezettek 90 százaléka szerint jobb dolog nem történhet senkivel mint a sütőzacskó, és összesen csak csekélyke 10 százalék gondolja úgy, hogy egy totálisan értelmetlen valami, amit ismét csak a fogyasztói társadalomnak kreáltak. A legtöbben azért esküsznek rá mert használatával nem kell sütőt takarítani, valakinek az is számít, hogy puha lesz benne a hús.
Na, de a lényeg és a vélemények: „Azért használok sütőzacskót, hogy ne szarozza össze a sütőt a sülő hús (vagy egyebek) fröcskölődő leve sülés közben.” „Felkockázott zöldséget vagy gyümölcsöt a legjobb így sütni, az tök gyors, hússzeleteknél (bár arra is ajánlják) viszont szopó, mert ahogy fedik egymást a cuccok, nem sül egyenletesen.” Itt azért nem árt megjegyezni, hogy az összes sütőzacskó csomagolásán fel van tüntetve, hogy úgy helyezzék el benne az ételeket, hogy azok ne fedjék egymást. Az viszont abszolút igaz, hogy a zöldségeknek fenomenális ízük lesz. Vagy legalább a sárgarépának. De erről később.
Én nem azért főzök, hogy legyen kész a kaja, és együnk, sokszor beszagolok a sütőbe, szeretem, hogy árad ki az illat, és amikor nyitod ki a sütő ajtaját, meg tudod mondani, mi kéne még bele, mit kéne arrébb toszogatni, ez ilyenkor mind kuka. Ha ezt használod, olyan, mint amikor nincs többé beleszólásod, olyan, mint egy instant kaja. Tőlem az élményt vette el.”
Ez volt a felkészülés, nézzük mit tud élesben
Ezekkel az élményekkel gazdagabban, alig vártam, hogy kipróbálhassam a sütőzacskókat. Természetesen azt mondanom sem kell, hogy én, a sütőzacskószűz, azonnal el is csesztem a az első menetet, mert az első két zacskó totálisan ráolvadt a sütő rácsára, a bennük lévő tartalom meg belepotyogott a sütőbe. Valószínű túlhevítettem a sütőt, (ne 260 fokra gondoljanak, maximum 200-210 fok lehetett) és emiatt történhetett ez meg. Nyilván volt anyázás, rács sikálás, sütő hűtés, csirke fűszerezés, majd újratöltés a zacskókba.
Másodszorra már sokkal jobban figyeltem a hőre (bár a sütőzacskók csomagolásán 200 fok van feltüntetve), és nem is a rácsra tettem a cuccot, hanem egy tepsibe. Ja, és okulva az előbbi szerencsétlenségből, a tepsit meg kibéleltem sütőpapírral. Így mindenre felkészülve indultam neki újra, a sütőzacskótesztnek.
A sütőzacskó lényege
Nem lesz koszos a sütő, gyorsabban megpuhul benne az étel, nem kell hozzá zsiradékot használni, vagy ha kell, akkor is nagyon keveset. Jobban megmarad a húsok és zöldségek íze, aromája és nyugodtan magára lehet hagyni a sütőben.
Így működik a sütőzacskó
Speciális műanyag zacskó, a zsír nélküli sütés egyik eszköze. Az előkészített húsdarabot belehúzva végét szorosan lezárjuk, de helyet hagyunk a felszabaduló gőznek. Forrás: wikibooks.org
Amikor újrafűszereztem sóval meg borssal az azonos méretű csirke alsócombokat, már egyáltalán nem voltam annyira izgatott, mint az első felállásnál. Nyilván azért érdekelt, mi lesz az eredmény, de jó sokat kivett belőlem ez az olvasszunk-sütőzacskót-sütőrácsra program.
Szóval fűszereztem a húsokat, aztán betettem őket a zacskókba mindegyikbe kettőt. (Közben azon morfondíroztam, hogy ha nem áttetsző lenne hanem piros, simán elmenne Mikulászacsinak is.) Melléjük karikáztam pár sárgarépát, összekötöttem a zacskót, és tízszer megszurkáltam húsvillával a tasakot. 180 fokra(!) előmelegített sütőbe helyeztem őket tepsiben. Először csak kettőt, aztán a másik kettőt. Így történt, hogy cirka 4-5 óra alatt (beleszámítva az elcseszett első próbálkozást) lett 8 darab nagyon omlós, nagyon puha dobverőm, pár répával.
Tapasztalataim
Igaz, hogy így is lehetett érezni a lakásban a sült hús illatot, de mégsem volt az az igazi, mindent beterítő kellemes szag. Ez mondjuk kis lakásban lehet előny is! A hús elképesztően finom ízű maradt, omlós lett, de egyáltalán nem ropogott a comb bőre. Hiába vágtam ki a zacskót és vártam 15 percet miután letelt az egy óra párolás, ugyanolyan puha maradt. Jó, a lefelé fordított része ropogós lett, de az is csak azért, mert kiszáradt. A sárgarépa, már amelyik nem égett a zacskóba, nagyon finom lett.
Jöjjenek a versenyzők
Az összes zacskót 180 fokos sütőbe tettem, egy óráig puhítottam a húsokat , majd a zacskó tetejét levágva további 15 percig próbáltam ropogósra sütni a combokat, kisebb-nagyobb sikerrel.
1. Kelly, 8 db; 25 × 38 cm
2. Tesco, 5 db; 35 × 43 cm
3. ALUFIX, 8 db; 25 × 38 cm
Túl sok újat nem lehet mondani a termékről, csak ismételni tudnám magamat. Ugyanaz elmondható erről is mint az előző kettőről: leégett benne a kaja, de jó íze lett a húsnak, és a meg nem égett répának. Ehhez is van műanyag zárószalag, hurrá!
4. Hewa,8 db; 25 × 38 cm
A kedvencem ez a Hewa volt a próbán. Nem mondanám, hogy igazán ropogósra sült benne a hús, de mindenképpen ropogósabb volt mint a többiben. Ami egyébként valószínűleg annak köszönhető, hogy ezt az egy zacskót véletlenül a lyukakkal lefelé sikerült betennem a tepsibe, így a benne lévő víz és zsír kombó lassan kiszivárgott a sütőpapírra. Egy baja van: ugyanolyan zárószalaggal rendelkezik mint a Kelly, szóval semmilyennel, és ez is kézben marad egy erőteljesebb húzásnál.
Összegzés
Ön használ sütőzacskót?
Azt hiszem túl nagy különbség nincsen ezek között a zacskók között, úgyhogy azt emelje le a polcról, amelyiket éppen lehet kapni. Azt hiszem húsoknál nem fogom alkalmazni, mert ha simán (a megszokott, hagyományos módon) beteszem a tepsibe a combokat, ízre és puhaságra megegyeznek a zacskóséval, viszont még ropognak is. Zöldségeknél jó lehet, zsír-szegény kaják elkészítéséhez tökéletes.
Ez az egész találkozás a sütőzacskóval olyan volt, mint amikor Richard Gere elviszi Julia Robertset az operába a Micsoda Nő című filmben, és elmagyarázza neki, hogy az első találkozás az operával meghatározza, hogyan viszonyul hozzá a későbbiekben. Na, én a sütőzacskót elfogadom, de valószínű egy csomag bőven kitart majd jó pár évig a konyhaszekrényben.
Termék | Kiszerelés/darab | Ár | Ár/1db | Itt vettük |
Alufix | 8 | 494 | 62 | Auchan |
Hewa | 8 | 395 | 49 | Auchan |
Tescós | 5 | 175 | 35 | Tesco |
Kelly | 8 | 229 | 29 | Auchan |