A padlizsánételek között talán a töltött padlizsán a legelterjettebb. A fantáziádra van bízva, hogy mi kerüljön a töltelékbe, rengeteg klassz ízvariációt ki lehet találni, és akár előző napi maradék felhasználására is remek megoldást kínál. A tölteléket bátran fűszerezheted, mert a padlizsán íze egyáltalán nem domináns, inkább krémes állagával hódít.
Fűszeres rizs
• 20 dkg Basmati rizs (1 csésze)
• 1 dob csicseriborsó konzerv
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 nagyobb paradicsom
• 3 tk garam masala
• 2 tk madras curry por
• 4 szem zöld kardamom
• 1/2 tk kurkuma
• só
• frissen őrölt bors
• 2 ek olaj
2 csészényi sós vizet forralj fel, tedd bele a rizst, a kardamom szemeket (előtte kicsit meg lehet őket törni, így intenzívebb lesz az ízük), 1 tk garam masalát és 1 tk curry port. Mintha tésztát főznél, a rizst alacsony lángon főzd puhára.
A hagymát vágd nagyobb darabokra aprítom, a fokhagymát törd össze és a felhevített olajon mindkettőt kissé párold meg.
Add hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót és a kurkumát, 1-2 percig pirítsd, majd dobd bele felkockázott paradicsomot és kevergesd, amíg levet ereszt és kicsit besűrűsödik. Keverd hozzá a puha rizst, ízesítsd a maradék fűszerekkel.
Töltött padlizsán
• 6 kisebb padlizsán
• só
• frissen őrölt bors
• 2 tk őrölt római kömény
• 3 ek olaj
• 20 dkg rizsből készült fűszeres rizs
• 10 dkg füstöltsajt
A padlizsánokat mosd meg, hosszában vágd ketté és kanállal a húsukat kapard ki. A megmaradt csónakok ne legyenek vastagabbak 0,5 cm-nél. A kikapart húst és a csónakokat sózd be és hagyd állni 20-30 percig (a csónakokat lefordítva, hogy a keletkező lé lecsepegjen, a többit szűrőben).
Az egészet öblítsd le, a csónakokat töröld szárazra, sózd, borsozd. A padlizsánok húsát kockázd fel, az olívaolajon pirítsd, amíg összeesik, közben ízesítsd sóval, borssal, római köménnyel. Ha kész, keverd a fűszeres rizshez és kanalazd a kivájt padlizsánhéjakba.
Közepesen meleg (180 fok) sütőben 30-40 perc alatt süsd készre. 10 perccel a sütési idő vége előtt szórd meg reszelt füstöltsajttal.