A fúszerekkel is bánj kreatívan, használj egy-két kevésbé megszokott fajtát is, csak az ízek egyensúlyára figyelj. Kellemes párosítás a krumpli-körte-zeller rozmaringgal és egy csipet fahéjjal, a bab-petrezselyemgyökér-körte babérlevéllel és egy kevés balzsamecettel, vagy az alábbi recept fekete kardamommal és szegfűborssal.
Hozzávalók 4 személyre:
1 póráhagyma fehér és halványzöld része
1 nagy sárgarépa
12 dkg vöröslencse
1 nagy körte
6 dl víz
4 szem szegfűbors
1 szem fekete kardamom
só frissen őrölt bors
1 dl tej
1 ek vaj
Egy közepes lábosban melegítsd fel a vajat és fonnyaszd meg rajta a felkarikázott pórét. Dobd a lábosba a fűszereket és pirítsd egy percig. Add hozzá a feldarabolt sárgarépát, a felkockázott, kicsumázott körtét, és az átmosott vöröslencsét. Sózd, borsozd ízlés szerint. Öntsd fel vízzel és fedő alatt addig főzd, amíg a répa megpuhul.
A kardamomot és a szegfűborsokat halászd ki és botmixerrel pürésítsd a levest. Ha kell adj hozzá egy kevés vizet és állítsd be a fűszerezést. Tedd vissza a tűzre, öntsd fel tejjel, melegítsd fel és tálald.