Menő ajándék lett az elektronikus cigi

Ha egy dohányosnak elege van a hidegben álldogálásból, vagy hogy a wc-ben rejtőzködve tölti a fél napját, akkor érdemes megpróbálkoznia az elektronikus cigarettával. Annál is inkább, mert jövőre legalább 100 forinttal drágul a cigi.

Mire gyanakodjunk, amikor észrevesszük, hogy az a kollégánk, aki egyébként az utóbbi időben állandóan vöröslő orrát fújja, folyamatosan tüsszög, és csak úgy dönti magába a forró teát, egyszerre csak elkezd gyanúsan hosszú időkre bezárkózni a wc-be?

Nem kell találgatni, elárulom. A tünetegyüttes arra utal, hogy a kolléga dohányzik. Megfázva azért van, mert ilyenkor, télen is kénytelen az épület előtt az utcán hódolni káros szenvedélyének, és sokszor nem veszi a fáradtságot, hogy rendesen felöltözzön. A wc-be pedig azért költözik be olykor, mert már tényleg beteg, és abban reménykedik, hogy talán nem bukik le, ha sutyiban ott szív el egy cigit.

üres

Nem vagyok dohányos, és engem is zavarna, ha az irodában cigifüstöt kellene szívnom, de sajnálom szegény dohányzó ismerőseimet, akik egyre megalázóbb körülmények közt gyújthatnak csak rá.

A végső csapás azonban csak ezután jön, mert 2012-től megint drágul a cigi, mégpedig nem is kevéssel, dobozonként körülbelül 87 forinttal, de ez még a költségvetés újraszámolása előtti állapot.

Ez több dolgot is jelent majd. Az egyik, hogy valószínűleg megugrik a csempészáru eddig is hatalmas forgalma. A másik, hogy sokan megpróbálkoznak leszokni a dohányzásról.

Ez nem egyszerű. Egy erős dohányos tanárnő ismerősöm mesélte, hogy neki egyszer négy egész évre sikerült letennie a cigit. „Közben folyamatosan úgy éreztem, hogy hülyülök – mondta – sokszor megtörtént, hogy ott álltam az előadásom közepén és nem jutott eszembe mit kellene mondanom.” Mindezért a nikotin a felelős, amelyik – több más, káros hatása mellett – stimulálja az agy neuronjait, és élénkíti memóriát.

Az egyik lehetséges megoldás az elektromos cigaretta. A cigaretta töltelékpatronjaiban nikotin van, ugyanazt az ízt háromféle erősségben lehet vásárolni.

Rengeteg a vita ezzel a termékkel kapcsolatban, és ha az ember nem szakértő, akkor nehéz eldönteni, hogy mi az igazság. Még furcsább, hogy maguk az orvosok sem igazán foglalnak állást a kérdésben. Ha mégis, akkor általában azt hangsúlyozzák, hogy az elektromos cigarettában található nikotin is képes függőséget okozni, és éppen ezért nem alkalmas arra, hogy leszoktasson valakit a dohányzásról. Azt azonban a legtöbben elismerik, hogy a hagyományos cigikkel ellentétben ez viszont nem tartalmazza a szénmonoxidot, arzént, ólmot és higanyt, ráadásul nincsen egészségkárosító hatása a dohányos környezete számára sem. Korábban azt gondoltam, hogy a vízipipa is hasonlóan működik, de most találtam egy olyan írást, amiből kiderül, hogy nem, mert az azzal beszívott füst is tartalmaz szén monoxidot. Csak hidegen.

Sokan félnek attól, hogy ha leteszik a cigarettát, el fognak hízni. Ez sokszor így is történik, bár a legfrissebb kutatási eredmények szerint, hogy ki hízik el és ki nem, az csupán genetika kérdése. Igaz, ezek a tanulmányok sem tagadják, hogy a nikotin erős anyagcsere-élénkítő hatással is bír.

Engem – nem dohányzóként – az nyűgöz le az elektromos cigiben, hogy finom illat lesz tőle a szobában. Egy kicsit ahhoz hasonló, mint amikor az ember beleszagol egy cigarettásdobozba, de kevésbé erős.

Hosszan beszélgettem az egyik forgalmazóval, aki majdnem az összes hazánkban kapható elektromos cigaretta típust árusítja. Elmondta, hogy az utóbbi hetekben nagyon megnőtt a forgalma, alig győzi a sok vásárlót kiszolgálni. Viszonylag sokat beszélget egy-egy vevővel, mert a legtöbben tanácstalanok a típusválasztást illetőleg, ezért tudja, hogy ebben az esetben nem a karácsony, hanem a közelgő áremelés a vásárlói dömping első számú oka.

elektromos-cigaretta-ego-1

Megkérdeztem néhány vásárlót is, mivel az üzletben ki lehet próbálni a különböző cigarettákat és dohánypatronokat. Volt olyan erős dohányos, aki például a közepes erősségű patron ízét nagyon erősnek érezte, de abban mindegyikük egyetértett, hogy a slukk élménye nagyon hasonló az igazi cigarettáéhoz. A legtöbben nehezen barátkoznak meg viszont a cigaretta külsejével, ami valljuk be eléggé ormótlan, ráadásul pont az erős dohányosoknak javasolt, nagyobb kapacitású darabok néznek ki a legrosszabbul. Az viszont ismét pozitívum, hogy sok modell mellé adnak USB töltőt, mint ahogy az is, hogy a patronok közt megtalálhatóak a legnépszerűbb cigarettamárkák ízeit visszaadó típusok is.

Kínálat és árak

Érdekes, hogy bár a kínálat elég széles, mégsincs túlzottan nagy különbség az egyes cégek szortimentjei között. Az alapkészlet, ami a legtöbb esetben két cigarettát tartalmaz, 10 és 30 ezer forint között van.

A szerkezet úgy működik, hogy a patronban lévő folyékony nikotinból és ízanyagból, valamint a levegőben található páratartalomból hevítést és porlasztást követően vízgőzt állít elő. Kívülről nézve olyan, mintha a cigi füstölne, de persze ez a füst nem füst, hanem gőz. Szíváskor a cigaretta vége sok modellnél ugyanúgy pirosan izzik, mint az igazi cigarettánál. Állítólag, bár ennek a hírnek nem találtam hivatalos megerősítését, a legnagyobb dohánygyártó cégek elkezdték fejleszteni saját készülékeiket, hozzá az igazi, korábban valódi cigarettáikhoz használt aromákkal.

Meg is érkeztünk az ár és a spórolás kérdéséhez. Mert maga a készülék nem olyan nagy befektetés, egy erősebb dohányos esetében 2-3 hónap alatt visszahozza az árát. A lényeg, hogy mennyibe kerül egy doboz igazi cigarettának megfelelő elektronikus. Ez pedig attól függ, hogy milyen típusú a cigi és a hozzá használatos patron. Utóbbiak több tekintetben is különböznek egymásból, például, hogy hányszor lehet utántölteni őket, illetve, hogy hány slukkra elegendő a kapacitásuk. De annyi azért elmondható, hogy egy doboz ára 160 és 260 forint között mozog.

Az egyik webáruház  készített egy nagyon jól használható felületet, ahol egyfelől össze lehet hasonlítani mit tudnak az egyes típusok, másfelől pedig azt, hogy mennyit spórolhatunk, ha vásárolunk egyet. Itt meg kell adni, hogy naponta hány szál cigarettát szív el valaki, valamint azt a modellt, amit kiválasztott magának, a program pedig kiszámolja a fél év alatt megtakarítható pénzösszeget.

Oszd meg másokkal is!
Mustra