Piaci pakolás

Zanza!

piacleadRakodj a kosaradba olyan zöldséget, gyümölcsöt, amelyekből házi szépítőszereket tudsz gyártani – tippeket bőven kaphatsz.

cikk-tipus-jegyzet

A hideg, nyirkos időjárás nem csak a szervezetünket teszi próbára, hanem a bőrünket is. Az arcunk és a kezünk közvetlenül ki van szolgáltatva az időjárás és a zárt, száraz levegő megpróbáltatásainak, a testünk pedig szinte egész nap zárt ruházatba van kényszerítve.

Bőrápolás házilag

Télen a bőrünk is vitaminpótlásra és némi kényeztetésre szorul, ám többségünk – elsősorban anyagi okokból – sem a drága kozmetikumok megvásárlását, sem a rendszeres kozmetikai kezelést nem engedheti meg magának. A karácsonyi ünnepek előtt, amikor minden fillérnek megvan a helye (és amikor versenyt futunk az idővel), különösen jól jöhetnek az otthoni szépségápolási tippek.
Szinte minden konyhai nyersanyag – a gyümölcsöktől a zöldségekig, a tejtermékeken át a hidegen sajtolt olajokig, a méztől a tojásig, a joghurttól az élesztőig – felhasználható az otthoni bőrápolásban (is). Bátran próbálkozhatsz a „házilag” elkészített arcradírok, tonikok, pakolások használatával, ha ismered a bőröd típusát, és persze azt sem árt tudnod, milyen konyhai alapanyagok felhasználásától, milyen eredményt várhatsz? 

Vitaminok a konyhából

A bőr egészsége és szépsége szempontjából fontos vitaminok közül, az A-vitamin a kollagén (a kötő- és támasztószövetek fehérjéjének) képződéséhez és a pigmentációs folyamathoz (a bőr színező anyagainak képződéséhez) járul hozzá. Az ezt a vitamint tartalmazó ételek fogyasztásával, valamint az A-vitamint tartalmazó kozmetikumok használatával – többek között – megelőzhetjük az öregségi foltok kialakulását, de a hajhullást is.
A-vitamint tartalmazó, házi kozmetikum alapanyagaként felhasználhatók: a sárgarépa, a tojás és a tejtermékek.
A B-vitaminok közül a B2 és B6 vitaminok felelősek a bőr zsírellátottságáért. A B6 vitamin tartalmú élelmiszerek, étkezési nyersanyagok nagy mértékben segítenek elkerülni a különféle bőrbetegségeket. B2, B6 vitamint tartalmazó, házi kozmetikum alapanyagaként felhasználhatók: az élesztő, a búzakorpa, a káposzta, a tej és a tojás.
Az E-vitamin gyorsítja a sebgyógyulást, gátolja a bőr öregedését (a ráncképződést, a korosodással járó elvékonyodást). Külsőleg alkalmazva (is) nagyon gyorsan szívódik fel, ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy igen hamar regenerálja a kiszáradt bőrt, illetve megfékezi annak víz- és zsírvesztését. E-vitamint elsősorban növényi olajokban (napraforgó, szója, a szezámmag és a mandulaolaj), valamint az avokádóban találhatunk.
A C-vitaminnak – az E- és az A-vitamin mellett – fontos szerep jut a káros anyagok, az ún. szabad gyökök megkötésében. Ennek a vitaminnak meghatározó szerepe van a bőr hidratálásában, energizálásában, a bőr nedvességtartalmának megőrzésében és a kollagén-képzésben: Ez a vitamin nagy mértékben felelős a bőr megfelelő  vérellátottságáért. A megfelelő mennyiségben bevitt C-vitamin gátolja a gyulladások kialakulását (pl. az akne-képződést) is.
Ezt a vitamint a gyümölcsökben és zöldségekben találjuk meg. Házi kozmetikum alapanyagaként télen felhasználhatjuk a citromot, az almát, a narancsot, illetve a burgonyát.
A H-vitamin szerepet játszik a bőr megfelelő nedvesség-tartalmának biztosításban. Hiányára utalhat a bőrszárazság, súlyosabb esetben pedig az ekcéma kialakulása. Ezt a vitaminfajtát szinte minden gyümölcs tartalmazza, de megtalálható a tojásban és a tejben is. Az ezekből készült maszkok, pakolások jótékonyan hatnak a bőr vízháztartására, pH (sav-lúgbázis) egyensúlyára.

Radírozáshoz dió-mogyoró

Alapszabály, hogy az otthoni arckezelés is – akárcsak a professzionális, tehát kozmetikus által végzett – a bőr alapos megtisztításával kezdődjön.
Az első lépés tehát az egész napos szennyeződések eltávolítása. Télen, a gyári lemosók helyett használhatunk tehéntejet is. A tejbe mártott kozmetikai koronggal, vattalabdaccsal alaposan, de kíméletes könnyű mozdulatokkal töröljük át az arcot és a nyakat. Amikor az arcon a tej megszáradt, langyos folyóvízzel öblítsük le, majd itassuk fel szárazra, törülközővel.
A bőr alapos megtisztításának másik lehetséges módjai: az arc gőzölése, illetve az arc és test bőrének leradírozása (ez utóbbi az elhalt hámsejtek eltávolításában segít).
Fontos, hogy egyik tisztítási módot se alkalmazzuk heti egy alkalomnál többször, s mindegyik kezelést előzze meg az alapos, folyóvizes arcmosás. 
A gőzöléshez, nagyobb lábasban forraljunk fel csapvizet  (ha nem száraz a bőrünk, akkor tegyünk a vízbe kamillaforrázatot), majd legalább 5 percig törülközővel lefedett fejjel hajoljunk a párolgó edény fölé. Ezután ne puszta körömmel, hanem egy tiszta, puha textilzsebkendővel, vagy vékony és puha frottír kéztörlővel finoman, belülről kifelé húzva „emeljük ki” a pórusokba betokosodott mitesszereket. A pattanásokhoz addig ne nyúljunk, amíg nem „értek meg”, vagyis a közepük nem fehér, mert felsértjük a bőr hámrétegét, ami később kisebesedhet, be is gyulladhat.
A bőr tisztítása után hagyjuk pihenni a kezelt felületet, hideg csapvízzel öblítsük le az arcunkat, és csak fél–háromnegyed óra elteltével „vigyük fel” a házilag készült maszkot, pakolást. 
 Az elhalt hámréteget házilag készült bőrradírral is eltávolíthatjuk, így a pórusokba jobban felszívódnak a pakolások, maszkok hatóanyagok. Remek, a bőr vérkeringését is fokozó bőrradírt készíthetünk a tengeri só vagy a kristálycukor és az olívaolaj keverékéből. A masszát körkörös mozdulatokkal – a szemkörnyéket, illetve az intim testtájakat kikerülve – finoman dörzsöljük szét az arcunkon, illetve a testünkön. A radírozás után, a keveréket bő folyóvízzel (arcmosással, zuhanyozással) maradéktalanul távolítsuk el a kezelt felületekről.
Az arcradírozáshoz használhatunk darált dióból és mandulából készült masszát is. Két deka élesztőt oldjunk fel két evőkanálnyi, langyos tejben, tegyünk bele két evőkanálnyi darált diót és mandulát, majd a langyos keveréket kenjük fel az arcunkra, nyakunkra. Ez követően 15–20 perc múlva dörzsöljük le a, majd bő langyos folyóvízzel tisztítsuk meg az arcot, nyakat.
A konyhai anyagok felhasználásával készült arcradírok alkalmazására is igaz, ami a gyári készítményekre: mindig nagyon kíméletesen, ne dörzsöléssel, hanem laza csuklómozdulatokkal „terítsük szét” a masszát az arcunkon, nyakunkon.

Á la natur maszkok

Az arc, nyak, a test megtisztítása után következhet az arc pakolása, vagy a maszk felvitele. Télen az arcra almából, sárgarépából, uborkából, déligyümölcsökből készíthetünk arcápolókat. A friss gyümölcsök és zöldségek hidratálják, táplálják, vitalizálják a bőrt.
Alma: Az alma héjával gyengéden átdörzsölt arcbőr bársonyossá és puhává válik.
Alma tejjel és tojással: Két almát főzzünk meg tejben. Ha kihűlt, keverjünk hozzá egy tojássárgáját. A masszával kenjük be az arcunkat, a nyakunkat, a dekoltázsunkat. 15 perc elteltével mossuk le a pakolást. Bársonyossá, üdévé teszi a bőrt.
Déligyümölcsök à la natur: A felsorolt déligyümölcsök (citrom, narancs, grapefruit) leve kiváló arctisztító, feszesítő és frissítő. Mindegyik igazi energiabomba a bőrnek, pórusösszehúzó hatásuk miatt pedig a gyárilag készült tonikokat is helyettesítik (Keverjük el egy citrom levét egy pohár vízben, ezzel töröljük át az arcunkat. A kifacsart citrom, narancs, grapefruit héját is „hasznosíthatjuk”. Két darabban tegyük fel az arcunk mindkét felére, illetve a szemünk alá. 
Sárgarépa à la natur: Zsíros bőrre közvetlenül a frissen lereszelt répát (vagy annak a levét) vigyük fel. Bársonyossá teszi és felfrissíti a bőrt.
A reszelt répa és a tejföl keverékét normál bőr ápolására használhatjuk. Mivel a karotin „megsárgíthatja” a bőrt, a pakolást ne hagyjuk egy percnél tovább az arcunkon. A kezelési idő leteltével, bő, langyos vízzel mossuk meg az arcunkat.
Narancspakolás: Egy evőkanál narancslevet keverjünk el két evőkanál langyos kamilla-főzettel, (normál bőrűek) tejporral. Ezt a masszát kenjük fel a bőrünkre, majd 15 perc múlva langyos folyóvízzel távolítsuk el. Zsíros bőrűek a gyógyszertárban kapható talkumot (hintőport) használják a narancspakoláshoz. Frissíti, táplálja a bőrt, összehúzza a pórusokat.
Tejes banánpakolás: Egy banánt tejjel – vagy tejszínnel – keverjünk egynemű masszává. Kenjük fel az arcunkra sminkvattával, labdaccsal. 10 perc elteltével, langyos vízzel mossuk le.

Az uborka és a krumpli jótékony, hidratáló hatású, akár pakolásként, akár önmagában. Két uborka-karikát, vagy egy kisebb reszelt krumplit (zsebkendőbe csavarva) tegyünk relaxálás közben a szemünkre. Mindkettő felfrissíti a szem környéki bőrt, „lehúzza” a táskákat, esetleges duzzanatokat.
A megfőzött, pépesített spenótot (mirelit is lehet) keverjük simára egy kisebb nyers krumplival. Kenjük az arcunkra a masszát, majd 10 perc elteltével mossuk le langyos, bő vízzel. Bőrnyugtató, hámképző hatású.
A petrezselyem zöldje ugyancsak hatékony házi szépítőszer. Egy marék aprított, forrázott petrezselymet 1 dl tejben áztassunk ki. Amikor kihűlt, a levet itassuk fel textilszalvéta méretű gézlappal (gyógyszertárakban kapható), vagy kis méretű frottírtörölközővel. Borogassuk be az arcunkat a tejes, petrezselymes textíliával, majd tegyünk rá még egy réteg száraz frottírtörölközőt. Néhány órán át pihenjünk e pakolás alatt.
A nyak és dekoltázs – amelynek bőre gyakran többet elárul a korunkról, mint az arcbőrünk – rendszeres ápolásáról sem szabad elfelejtkeznünk. Ezen testtájakat szinte minden, házilag előállított pakolással karbantarthatjuk.
Ha nincs időnk a különféle pakolások, maszkok előállításához, vagy nem szeretünk a konyhában pepecselni, kiváló arcpakolást készíthetünk a nappali krémünk felturbózásával is. Tegyünk egy keveset az arcápolónkból a tenyerünkbe, keverjük össze pár cseppnyi frissen kinyomott alma, narancs, citrom, grapefruit, vagy uborka levével, majd ezzel kenjük be az arcunkat. 20 perc után mossuk le a keveréket. 

(Folytatjuk)

Blogmustra