ZÖLD

Mosó-Masa helyett mosódió

2009. november 15., vasárnap 16:59

A Mosó-Masáról a nagyobbacskának meséltem – mosódiót a kisebbik mellett vettem, amikor búcsút intettem az eldobható pelenkának.

cikk-tipus-altalanos

A mosódióval akkor találkoztam először, amikor ökoanyukaként az eldobható pelenkát cseréltem moshatóra. Így szinte mindennap berreg az automata. Az öblítőt már rég elhagytam, mert meggyőződésem, hogy ez a termék egy marketinges agyából pattanhatott ki.
 

Öblítés nélkül

Valóban agyrémnek tartom, hogy több száz forintér literszámra cipeljem haza a különböző mesterséges színezékekkel és illataromákkal dúsított vizet. A mosódió már csak ezért is szimpatikus számomra, hiszen nem igényel a vele való mosás öblítőszert. Erre a célra tökéletes valamilyen jó minőségű illóolaj (hogy ne hagyjon foltot a ruhán) vagy az ecet, ami nemcsak lágyítja a vizet, de a kelmék színét is felfrissíti.
 

Tíz évente terem

Amióta a mosódiót használom nap mint nap egyre többször gondolok a mosódiófák őshazájára. Hibáztam, mert nem többes számot használtam. A szappanfafélék családjába tartozó Sapindus mukorossi természetes élőhelye India, Indonézia, Nepál és más Délkelet-Ázsiai országok. 

Ez a fafajta ad munkalehetőséget a lakosság jelentős részének. Igaz, a telepítéstől számítva csak a tizedik (!) évben hoz termést a növény, de sok esetben egy évben kétszer is szüretelhetik a diókat. Eme országokban a vezetés szolgalmazza a mosódiófák ültetését, remélve, hogy ezzel megállíthatják a lakosság elvándorlását a szegényebb régiókból. Sokszor ez is az eszembe jut, amikor a kistasakomba beleteszem azt a 6-8 szem mosódiót, ami 2-3 mosásához elegendő. De gyengébb hőfokon akár 4-szer is felhasználom. Így fél kilónyi mosódió héjával 100-120 mosást végzek.

sapindus-mukorossi


Nem allergizál

Ezt a természetes mosószert azoknak is ajánlom, akik valamilyen bőrbetegséggel küzdenek. A mosódió nem allergizál, erre példa, hogy sokan folyékony szappant, sampont készítenek belőle. Egy liter vízhez ilyenkor 6-8 szem dió szükséges. Ezzel a főzettel aztán nyugodtan mosakodhatunk, hajat moshatunk, felmoshatunk, házi kedvenceinket fürdethetjük, levéltetves virágra permetezhetjük, sőt az autómosáshoz is kiváló.
 

Még fehérebb

Amikor a baráti társaságomban meséltem a mosódióról, sokan kétkedtek abban, hogy ezek a ragacsos, barnás-fekete diószemek képesek tisztává varázsolni a fehér színű ruhákat. Nos, hatvan fokon a mosódióból is intenzívebben szivárog ki a szaponin nevezetű vegyület, tehát intenzívebben fejti ki tisztító hatását. Ám, ha valaki vakítóan fehér ruhákat szeretne vagy a makacsabb szennyeződéseket eltűntetni, akkor csak annyi a dolga, hogy a mosódión kívül még (az ugyancsak környezetbarát) aktív oxigénes nátrium perkarbonát port adagolja a ruhákhoz. Ráadásul ez a fehérítőpor nem roncsolja a szövetek szerkezetét.

 

cikk-tipus-linkek

Gyerünk, gyerünk, fogadj szót Fenyőnek, oltsd el a lámpát, nyisd fel a zongorát. Folytasd, mindjárt meleged lesz  – ettől zöldebb már nem lehetsz. | Csavard fel a szőnyeget

Brit felmérések szerint a szájával már nagyon zöld a mostani fiatal generáció, tetteiben azonban ez egyelőre nem tükröződik: háromnegyedük pazarolja a vizet és az energiát is, de a nők még mindig jobbak. | Az öko-fiatalok pazarolnak leginkább

Egy igazi ökolány takarításkor sem tagadhatja meg nézeteit – kerüli az ipari mérgeket és a halálfejes vízkőoldószeres flakon helyett aludttejes köcsögöt ragad… | Az ökolány meg az ükanyja

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.14 08:33:32Emese

  A mosódiót én is szeretném mindenkinek ajánlani. 3 éve nagy mosódió fan vagyok. Egy kis rásegítéssel - foltok esetében pl. marhaepés szappannal - tökéletesen kiváltja a hagyományos mosószert. A cikkben illatosítás gyanánt illóolajat ajánlanak. Az én tapasztalatom szerint ez alig ad illatot a ruháknak. Én bioöblítőt használok, ami már egész jól illatosít, és nem lengi körül a ruhákat mesterséges illatfelhő.

  Ha valaki ki szeretné próbálni, ajánlom a http://www.zoldpolc.hu/1046-mosas-es-mosodio/ oldalt. Olcsó és gyors a házhozszállítás.

 • 2010.07.14 09:34:17Alex Malex

  Én is mosódió fan vagyok. De nem vagyok biofan. Simán használok vanisht és sima öblítőt is.

  Az a gond, hogy van egy szaga. A mosás alatt végig benne marad, emiatt átadja a szagát a ruhának. Szerintem nagyon természetes "nap" illata lesz tőle a ruhának, de mások sajnos nem osztják ezt a véleményemet.

  Próbáljátok ki.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta