ZÖLD

A csíráztatás fortélyai

2010. január 10., vasárnap 16:37

csleadÁztasd be egy éjszakára, reggelre jól megdagad, ekkor szűrd le és terítsd szét egy üvegtálon, majd naponta háromszor enyhén locsold meg, pár nap múlva már nyírhatod ollóval – a csíráztatás fortélyai és a csíra jótékony hatásai.

cikk-tipus-altalanos

Az öt-hatezer éves múltra visszatekintő keleti kultúrkörökben a csíra a gyógyászat részeke volt. Az ókori rómaiak már alkalmazták a gemma ( rügy) terápiát. A nyugati világban, például Amerikában, csak ötven-hatvan évvel ezelőtt kezdték tanulmányozni és használni a csírázó növényeket. A csírafogyasztás napjainkban reneszánszát éli világszerte.
 

Most egyél csírát!

A víz, meleg és fény hatására a növényi magvak anyagai aktiválódnak és csírázó növénykezdeményekké válnak. A csírákban más tápanyagok vannak, mint a magban, és ennek a változásnak rendkívül értékes a végeredménye. A keményítő lebomlik, az édes íz is bizonyítja, hogy egyszerű cukrokká alakul át. Az összetett fehérjék aminósavakká hasadnak, megjelennek a nagyon értékes antioxidánsok, és feldúsúlnak a vízben és zsírban oldódó (A-B- komplex, C,- D,-E,-G,-K,-U,-) vitaminok, ásványi anyagok (foszfor, magnézium, kálium, nátrium, vas, réz) és egyéb más életfontosságú enzimek, többféle biológiailag aktív anyagok.

A csírákban lévő tápanyagok és enzimek a tökéletes sejtmegújulás, a hosszú, egészséges élet elixírjei. Egy kéthetes csírakúra szinte megújítja a szervezetet, megtiszít a méreganyagoktól, megerősíti az immunrendszert, eltűnteti a fáradtságot, javítja a hangulatot.
 

Így csináld:

cs2A csíráztatás fortélyait legkönnyebben a lencsén tanulhatod  meg. A lencséből kevés is elegendő, hiszen tömege jelentősen megnövekszik csírázás közben. Az átválogatott lencsét alaposan mosd meg, és áztasd egy éjszakára hideg vízbe. Reggelre jól megdagad, ekkor szűrd le és üvegtálon terítsd szét. Vigyázz, hogy ki ne száradjon! Naponta háromszor is locsolhatod – enyhén. Néhány nap után a csíra hossza elérheti a 2 centit, ekkor  vágd le ollóval. Nyersen kiváló saláta, apróra vágott hagymával, olajjal fűszerezve.

A babot is hasonlóképpen csíráztasd – de egyszerre csak keveset, mert penészedhet, ezért a tálat időnként mosd ki ecettel. A babcsíra nyersen nem fogyasztható, de negyedórás főzéssel kitűnő levest vagy főzeléket készíthetsz belőle.

A csírák királynője a búza – csíráztatásához földdel teli tálcát vagy cserepet is használhatsz. Tedd világos ablakba, naponta kétszer enyhén locsold. Már másnap vagy harmadnap láthatóvá válnak a kis csírák. Felhasználásával várj, amíg a hosszuk eléri a 2-4 centit. A búzacsíra édes, puha, vitamintartalma nyersen a legnagyobb, de sütve-főzve is fogyasztható. Tésztákba, töltelékekbe keverve a diót, mazsolát is helyettesíti.
A búzához hasonlóan zabot, árpát és rozsot is használj! Ezeket a növényeket üvegtálon csíráztasd, naponta csak egyszer locsold, finom nyersen, de sütve-főzve is.
 

A cikk szerzője gyógyszerkiadó szakasszisztens

 

cikk-tipus-linkek

• Retekcsíra-saláta
• Retek- és retekcsíra-saláta kiflikrutonnal

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.01.11 04:06:41benibi

    Vissza emlékezek a gyermek koromra, Anyám húsvétra mindig csíráztatott egy lábas búzát, amit Nagypénteken húsdarálón ledarált és a lé ami kijött a csírázott búzából,megszűrte és lisztett kevert bele, palacsinta tésztánál egy kicsit sűrűbre keverte, zsírozott és lisztezett tepsibe tette és kemencében megsütötte szép pirosra (4-5 tepsivel) ez volt a csíra málé.Nagypénteken csak ezt ettük. Nagyon finom,jó édes volt mi gyerekek nagyon szerettük.Ez a 60-as évekbe volt 8-an vagyunk testvérek,szerintem azt mi nem tudtuk,hogy annyi minden vitamin van benne.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta