ZÖLD

Lassú város, lassú szeretők - hódít a Slow Life

2011. január 12., szerda 08:21

A lassabb nemcsak jobb, de zöldebb is. Bemutatunk egy mozgalmat, ami a gasztrokultúra felől érkező civil kezdeményezésből teljes körű életszemléletté nőtte ki magát. Itthon is egyre több tudatos és látens képviselőt vonz a környezettudatos lassulás.

Közhelynek számít, hogy túlpörgetett világban élünk. Persze a Slow Life, azaz a lassú élet mozgalom sem innen indult, hanem a fejlett nyugatról, és alapvetően az élelmiszerek minőségét és előállításának méltányosságát, és fenntarthatóságát hirdető Slow Food mozgalomból.

Mára a várostervezéstől a designig, a gyerekneveléstől a szexig, az élet szinte minden területén megjelent ez a törekvés. Itt persze nem azokról van szó, akik belekényszerülnek a tétlenségbe. A szabadon választott pörgés helyett a szabadon választott belassulást propagáljuk. Szállj ki a mókuskerékből, akaszd le a gépszíjat!

Időnk urai

Talán nem kell bizonygatni, a kapkodás nem vezet sehová. Nemcsak, hogy nem hatékony, de egyenesen butít. A stressz káros hatásait már számtalanszor kimutatták. Hányunkkal fordult elő, hogy szabadságon se voltunk képesek kikapcsolni a folytonos zümmögést?

Mikor a fogyasztás kényszere diktálja a tempót, egyre többet dolgozunk, és egyre kétségbeesetten próbálunk szabadidőnkben jól érezni magunkat, általában úgy, hogy hüyeségekre költjük a pénzt, ám a jó érzés elmarad.

Az idő nem pénz, hanem az első lépcső a szabadság felé, és túl gyakran adjuk ezt munkáltatónk kezébe, vagy pocsékoljuk el. Azt sem én mondom először, hogy a lélekölő munka miként egyenesen arányos az értelmetlen kikapcsolódással, a cél tehát egy egészségesebb egyensúly lenne - élvezetesebb meló, nyugodtabb és harmonikusabb szabadidő, vagy egész egyszerűen csinálj kevesebbet, lassabban -, ahogy az IINDM, azaz a Semmittevés Nemzetközi Intézete fogalmaz.

Nem csak a saját épségünk forog kockán, a Slow Life mozgalom társadalmi kérdésekkel is foglalkozik. Alapvetően zöld, és úgy fogyasztóbarát, hogy a rendszert belülről próbálja élhetőbbé, fenntarthatóbbá tenni. Az életmódunkon kell elsősorban lassítani, ami rendkívül felszabadító lehet, fogyasztóként pedig a minőségi és helyben készült termékeket kell előnyben részesítenünk.

Nyugodtabb gyereknevelés vs. helikopter szülők

Az a helikopter szülő - más néven, hiperszülő -, aki folyamatosan a gyerek feje fölött köröz, és azt csinálja gyermekével, amit vele a társadalom: beosztja csemetéje minden percét, végtelen mennyiségű különórára járatja, a külső elvárásokra koncentrál, és nem a gyerek kiteljesedésére.

A Slow Parenting ezt a szülői magatartásban is megjelenő túlhajszoltságot kívánja ellensúlyozni, és Carl Honoré: Under Pressure – Nyomás Alatt - című könyve közli alapvetéseit. Itt is kulcsszó a kontrollal szemben a szabadság, a korai versenyeztetés helyett hagyjuk, hogy a gyerek maga találjon rá az útjára, fedezze fel a világot. Hozzáfűzném, Honoré maga is gyakorló apuka, és az adta könyvéhez az ihletet, amikor a rajztanárnő megjegyzésére, hogy fia tehetséges. Egy éjen át kutatott magánrajztanárt a neten, másnap pedig kisfia megjegyezte, nem akar magántanárt, csak rajzolni szeretne.

Nem arról van szó, hogy csak nőjön gyerek, mint a vadvirág, de a nevelésnél is érdemes a minőségre törekedni - a velük töltött idő például többet ér, mint az ötödik különóra. A készségek kibontakoztatásánál is fontosabb, hogy a cselekvés örömteli legyen, mint hogy valamihez képest eredményes. Sok alapítványi iskola tanára helyeselne, és azok is átérezhetik a lassú nevelés előnyeit, akiket akaratuk ellenére kényszerítettek szadista hegedűtanárok karmai közé.

Városok: a lassabb élhetőbb

Ha valaki sajnálatos módon többsávos út mellett lakik, vagy csak simán felnézett ilyen szomorú házak ablakaira - a Róbert Károly-Lehel út sarkán, mondjuk -, annak valószínűleg nem kell magyarázni, miért élhetőbb egy lassabb város. Amíg japán és norvég városok versengenek a Slow City - Lassú város - címért, itthon csak a felismerés lassú, hogy a lassúság érték is lehet.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fejlődés pusztán a nyugati mértékű fogyasztás átvételében merül ki, amikor tessék, itt van egy progresszív gondolat, amiben Magyarország mutathatna valamit a világnak. Nem arról van szó, hogy az összes kocsit le kell cserélni szamárra, hanem egy átfogó, az életminőséget sok szempontból javító programról. A Tokiótól délre fekvő Kakegawa például a munkaidő rövidítését ugyanúgy kitűzte a lassú hónapban, mint a hagyományos japán öltözetek viselését.

A Cittáslow, ahogy a csigás logójú szövetség egészen konkrét elvárásokat támaszt: 55 kritériuma jól ismert zöld elvekről szól. A helyi közösségeket és hagyományokat kell erősíteni, a várostervezés során is a lakók életminőségét kell szem előtt tartani, illetve a vendégszeretet is alapvető érték. Képzeljük el egy kisváros főterét, ahol kulturális programok várják az érdeklődőket, az emberek megpihennek az árnyas fák alatt, a piacon helyi árukat vásárolnak, és sehol egy autó.

Lebomló csillár - Lassú Design

A lassú designról nekem az jut eszembe, hogy milyen boldogan töltök el órákat egy fülbevaló elkészítésével. A folyamat egyáltalán nem időhatékony, de csodálatosan kikapcsol, a pofás produktumot általában elajándékozom, és vele együtt a perceimet is, amitől, gondolom én, értékesebb. Ugye könnyű megmondani egy tárgyról, hogy szeretettel készült?

A Slow Design is a minőséget részesíti előnyben a gyorsasággal, mennyiséggel szemben. Az elkészítés módja is számít, ahogy akár a tárgy élettartama - ez magyarázza az öt hónap elteltével lebomló glükóz -csillárt. Egy másik tervező a nappaliba fektetett fekvőrendőrrel rukkolt elő - de nem kell ilyen messzire mennünk. Mindenki maga is erősítheti ezt a nemzetközi mozgalmat, ha pár órára leül és kézműveskedik. Jobban belegondolva, az is elég, ha pár órára leül.

Slow Food - Komótos Étkezés

A lassú élet mozgalma a lassú ételből indult ki, és 1989-ben indult, nem véletlenül olasz-francia civilek kezdeményezésével. Mint a mozgalom neve is mutatja, szembemegy korunk népbetegségével, a gyorséttermek térhódításával, és mindent képvisel, amit a gyorsétel-jelenség rombol: az étkezés egészségesebb és kifinomultabb kultúráját, a helyben termelt alapanyagok használatát, ezen keresztül védve az adott régió közösségeit és ökoszisztémáit. Magyarországon a Komótos Étkezés több éve tevékenykedő mozgalom, és támogatja a kistermelőket, a helyi hagyományokat, a biodiverzitást, és nem utolsó sorban a fenséges ízeket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.12 09:01:02Easyke

  Ez jó, jó, jó!!! :D

 • 2011.01.12 10:12:50kultúrpesszimista

  HELYES, HELYES!!! MAXIMÁLISAN TÁMOGATOM!

  Bár Budapest soha nem lesz Amszterdam vagy Koppenhága lelassult szintjén, de hátha... Ha mindenki egyedi szinten rálép erre az ösvényre, azzal mindenki "profitálhat", az egyén és a közösség is. Jé, optimista vagyok!

 • 2011.01.12 10:14:57szuts

  Ez az elv összecseng II. János-Pál pápának tulajdonított mondatával, miszerint a munkában nem az a lényeg, hogy mi a produktum, hanem az, hogy ez a munka bennem mivé formál.

  Tetszik ez az irányzat.

 • 2011.01.12 10:16:23magyar bucó

  Van, ami frissen, gyorsan készítve, szinte félig nyersen az igazi. Meg van, amit fél napig aszalunk a tűzön. És mindkettő lehet nagyon jó.

 • 2011.01.12 10:17:40magyar bucó

  szuts:
  "munkában nem az a lényeg, hogy mi a produktum"

  Pedig általában azért fizetnek. A lélek nemesedéséből nem lehet megélni.

 • 2011.01.12 10:17:50tejcsokoládé

  nekem tetszik. nem hiszek a rohanásban annak ellenére, hogy alaptermészetem pörgős. én is molyolok otthon, fúrok, faragok, himzek, gyöngyöt fűzök, és azok a perceim nagyon boldogok. most leszek két egy 2000 darabos puzzle kirakásával. többet ért, mintha rohantam volna...

 • 2011.01.12 10:27:58kultúrpesszimista

  És innen már csak egy lépés a buddhizmus!

 • 2011.01.12 10:49:29karlitoszka

  "Mikor a fogyasztás kényszere diktálja a tempót, egyre többet dolgozunk, és egyre kétségbeesetten próbálunk szabadidőnkben jól érezni magunkat, általában úgy, hogy hüyeségekre költjük a pénzt, ám a jó érzés elmarad."

  de jó annak aki hülyeségekre költi a pénzt. nekem lakáshitelre, gázszámlára, villanyra meg ennivalóra kell költeni. hogy a faszomba lassuljon le akitől mindig többet követelnek és még így is épp hogy kijön a fizetéséből?
  nagyokos újságírók basszaák a billentyűzetet az ilyen buzi cikkekkel és osztják az észt hogy lassuljunk le. takarodj el olyan munkahelyre ahol teljesíteni kell valamit időre azt próbálj meg lassulni te majom.

 • 2011.01.12 10:58:59Che_007

  Én karácsonmyi ajándékot a neten szereztem (és nem drága multi áruházakból) be a fentiek miatt :-) És nem vackokat. Mindneki nagyon örült neki. Nem kellett emberek hadán átverekednem magam és még ésszerűen is vásároltam töredék idő alatt! Sehova nem kellett mennem az árukért mert házhoz hozták. Sőt ugyanez már létezik magyar hentesárukra is termelőktől (mangalicából kolbász sonka akármi...). Csak nyitott szemmel kéne járni és nem rohanva fogyasztani drágán.

  A lassúbb élet olcsóbb és kifizetődöbb. A rohanást meghagypom a buta, biorobot, önző embereknek. :-)

  "Aha...ep most bizonyitottak be, hogy aki gyorsabban megy, az tovabb el. Es kulonben is: gyorsan elj, ketszer elsz! Meg: Ki koran el, aranyat el! Es meg folytathatnam. Amugy meg nem a gyroskaja finom es azt is lehet lassan enni."

  Hehe ez teljesen a félreértelmezése ezen szólásoknak. Amikor ezeket alkották nem volt rohanó a világunk ennyire. Teljesen mást értettek rajta! :-)

  Néha jó lenne nem csak idézgetni hanem gondolkodni is mit jelent és mikor találták ki és pláne mire!

  Ráadásul gyorsabban szabadidőben is lehet menni pölö futás, kerékpározás? :-D a lényeg a mozgáson van., na de ha az az összes mozgásod, hogy görcsölve rohangálsz az irodai emeletek és épületek között aktákkal vagy munkába? Na és ez szerinted még egészséges is?

 • 2011.01.12 11:00:26zoone

  A velemenyem annyi, h...

  ehh... kesobb befejezem.


  Trendi-e vagyok?

 • 2011.01.12 11:15:43Tiber78

  Én is rohantam állat módon, hogy a gázszámlára, villanyra, kajára, hiteltörlesztésre előteremtsem a pénzt.. Aztán mikor ráment a házasságom meg a családom, rájöttem, h a rohanás hülyeség és pontosan ezt tettem: belassultam.
  Szuper kezdeményezés, kár hogy nem tudtam róla hamarabb..

 • 2011.01.12 11:16:31Tiber78

  Én is rohantam állat módon, hogy a gázszámlára, villanyra, kajára, hiteltörlesztésre előteremtsem a pénzt.. Aztán mikor ráment a házasságom meg a családom, rájöttem, h a rohanás hülyeség és pontosan ezt tettem: belassultam.
  Szuper kezdeményezés, kár hogy nem tudtam róla hamarabb..

 • 2011.01.12 11:17:39Tiber78

  ..amúgy jól vagyok, csak néha mindent kétszer mondok, mindent kétszer mondok :DDD

 • 2011.01.12 11:22:19usererror

  Nincs időm rohanásra.

 • 2011.01.12 11:22:42Che_007

  karlitoszka

  Pont ilyneknek keljen hoyg mindjon valamit ez a cikk mint te.

  BUTA VAGY! Bután élsz , de reméljük nem úgy fogsz meghalni! Már csak a társadalmi negatív hatásod miatt is!

  Béke veled!
  :-)

 • 2011.01.12 11:39:36Írókéz

  Jó ez a lassulás, de azt már kevesebben tudják elviselni, hogy ez lemondással jár együtt. Nagy a társadalmi nyomás, hogy felhalmozzunk és az az igazi egyéniség, aki ezen nevet és azt mondja, nem ez kell neki.

  Amúgy nyugatabbra tőlünk már megfigyelhetőek azok a jelek, amelyeket ez a mozgalom vált ki. Még a szavazati eredmények is mások ott, ahol ez a jelenség már elterjedtebb.
  Érdemes utána nézni downsizing címszó alatt.

 • 2011.01.12 11:39:45kÁzmér

  Lassúétterem! Ez az, én szép régi álmom. Kezdek optimista lenni én is: végre rájövünk, hogy mi fontosabb. Időt tölteni valamiben, nem csak felszínesen átrohanni felette. Meg élni az életünket, nem csupán túlélni.

  És kedves karlitoszka, én is jórészt lakáshitelre, rezsire, kajára költök, kevés marad másra, de nem a pénzen múlik, hidd el. Döntés kérdése, hidd el. Persze, tudom, nem könnyű. De mégis: CSAK RAJTAD MÚLIK. A másikat szidni a saját nyomorunk miatt nemcsak butaság, de gyávaság is. Önbecsapás. TE tehetsz róla hogyan élsz!
  Tisztelettel; Kázmér

 • 2011.01.12 11:51:50Mészáros Laci

  ide nekem, de gyorsan :-)

 • 2011.01.12 12:53:01Che_007

  Írókéz:

  Nem feltétlenül jár lemondásaal az ha okosabban és lasabban költesz. Így lehet 1-2 hónappal vagy netán fél évvel később jutsz hozzá a termékedhez amit szeretnél de mondjuk sokkal olcsóbban (hitelvállalás nélkül) valóban leárazva és ez idő alatt ki is derül az adott termékcsoport gyreekbetegsége és azt is el tudod dönteni ezek után még mindig kelle e vagy sem.

  Azon kéne már végre elgondolkozni a fogyasztóknak hoyg mia afenéért iylen drga minden? Nem azért vajon mert te ennyiért is megveszed mert új mégha nem is nagyon lenne rá szükséged valójában akkor és ott?

  FOgyasztást igények generálásával a 2 évvel ezelötti dolgok nem trendivé tételével érnek el gyártók kereskedők. Vanank dolgok amiben szerintem nem muszály 'trendinek' lenni és nem is muszály igénybe venned ha magad is meg tudod csinálni kis ráfordítással. Továbá ha így teszel a mindig trendi gázra és villanyra is futja majd :-)

 • 2011.01.12 13:00:24Che_007

  Szelid sunmalac-Elmeny designer:

  Nem érted a dolgot.

  A házasságod és a gyereked akkro megy tönkre ha nem vagy velük és bagóért kihasznál a munkáltatód. azon sincsen időd hoyg elgondolkozz hoyg tudnád ezt a szituációt megoldani. Mert aki ilyen szintig jut el az azt jelenti nem lépett meg dolgokat időben elötte hoyg elkerülje ezt.

  Kicsit hosszabb távra kéne gondolkodnod és nem csak a holnapig. Főleg ha annak alakítása (gazdasági környezet) rajtad kívül eső. Fel kéne jobban készülni a problémákra. Akkár azzal hogy kevesebbet költesz dolgokra akkor si amikor van miből és félreraksz hoyg legyen amikor majd nem lesz. ez mindne magyra népmesében benne van csaka fogysztói társadalom téged is jól rászedett azzal az igérettel hogy büntetlenül tudsz egfolytában fogyasztani és többet költeni mint amennyit ildomos lenne a jövedelmi viszonyaidhoz kvalitásodhoz (végzetséged, tudás ...jól jön ha váltani kell) képest.

 • 2011.01.12 13:14:20váév építők

  ekkora baromságokat. és végigolvastam, hátha vmi értelmes lesz a végén..de nem lett. én is egy barom vagyok.

 • 2011.01.12 14:11:12Írókéz

  Che_007

  Az igazi downsizing lemondás egy olyan életstílusról, amelyet a társadalom, média generál. Nem arról beszélek, hogy nem elsőként veszed meg a legújabb fejlesztésű telefont, hanem, hogy nem veszed meg.
  Nem, hogy nem Thaiföldre mész telelni 2 hétre, hanem, hogy egyáltalán nem utazol.
  Van, akinek ezt nehéz elfogadni és ha a körülötte élő emberek lesajnálják ezért, akkor ez jelentős nyomást gyakorolhat emberünkre. Ha ez nem így lenne, akkor nem lenne ennyi felfuvalkodott überegójú lény ebben a városban (Bp.).

  Ehhez új értékrendszer kell: az a sikk, hogy én a hétvégén kirándulok a családommal, ahelyett, hogy húznám az igát. Vagy hogy nem cserélem le a kocsit 2 évente.
  Mo még messze van ettől. Nálunk még megy a rongyrázás. Ez a devizaválság talán kihozza az emberekből azt, hogy átgondolják a prioritásokat.

 • 2011.01.12 14:27:13Che_007

  Írókéz

  Én sem erről beszéltem.
  Az én telefonom volt céges és 6 éves :-) Az időtáv az nálam évek. Nincsen plazma tv-m sem ahanem katódsugárcsöves :-) elötte is az volt és vagy 3x javíttattam meg amikor már végleg megadta magát vettem egy utolsó szériás még éppen kapható katódsugarasat és nem érdekelt a plazma, led akármi.

  van amire többet költök de az sokkal többet ad és közösségi élnmény azaza nem csak én leszek tőle boldogabb, hanem mások is!

  Ha megyek utazni olyna helyre megyek amit megértek és low cost-on lakásokban ismerősöknél és kihasználok minden ingyenes lehetőséget vagy csoportos vásárlást.

  És nem nagy lemondások ezek mert pluszt hoznak be az életedbe amik engem jobban érdekelnek! rá vagy kényszerítve külföldön pl hoyg kommunikálj és ne csak sorban állj és nyavalyogj a múzeumnál :-)

  Igen őpontosan értékrendszer váltás. Már ha kell egyáltalán iylen. Inkább felébredni a tetszhalott állapotból. Nem hinném hogy éppelméjű ember ha megtalasztalja a másik fajta (nem feltétlenűl lemondásokról szóló) életet mégis csak visszamenne biorobotnak a mátrixba :-) Ot másról mondasz le: szabadság és emberi kapcsolatok.
  Itt meg a trendi tárgyak és nők meg nyaralások bitorlásáról.


  Melyik az élet? Mit választasz a kék vagy a piros kapszulát?

  Még 12 évre rá is kérdés lehet ez és egyre inkább az! Az emebrek nem nagyon tanultak pedig odatolták a képükbe a filmet! :-)

 • 2011.01.12 14:50:09Írókéz

  Értem amit mondasz és sztem ugyanarról beszélünk.

  A nagy kihívás a mai társadalomban az, hogy amíg rengeteg ember azért küzd, hogy jobbnál-jobb fizető állást találjon és beküzdje magát a multikutya létbe, addig ez a mozgalom ennek ellenébe megy.
  Amíg kevesen vállalják ezt az új felfogást, addig igenis adódhatnak 'kellemetlen' helyzetek, mint pl az, hogy nem engedhetsz meg magadnak olyat, amelyet addig évekig simán. Ilyenkor azért kiderül, hogy az ismerősök / barátok közül ki volt az, aki az igazi haver volt, vagy csak a 'csillogjunk együtt, mert az olyan trendi' vonulat egyik kelléke voltál.

  Jó ez a tévé ügy is. Értelmes embernek ma már nem bazi nagy tévéje van otthon, hanem egy projector és egy vászon. Mert filmeket nézni jó, de nem azt ami a tévéből jön (vagy nem akkor és ebben az esetben kiváló ez a vásznas megoldás).
  Az is jó érzés, hogy azt mondod 'Nekünk nincs hitelünk' és mosolyogsz. Nézd meg hányan hiszik el... :)

 • 2011.01.12 14:51:50Írókéz

  Ja és a nőkről sem kell lemondani! :D

 • 2011.01.12 15:59:30kerouac10

  na...olyan mondás, hogy "gyorsan élj, kétszer élsz" nincsen...ezt vlmi hozzád hasonló találta ki vlmelyik agyrém fórumon a 8 általánosával. Mindenesetre "szép" csúsztatás. Olyan van pl, hogy " kétszer ad ki gyorsan ad" de ez nem ezt jelenti amit Te írtál. :-)))))))))))) Az meg hogy ki milyen korán kel és lel-e aranyat nem attól függ, hogy rohanó életet él-e vagy sem. Sőt, aki rohanó életet él, annak nincs ideje aranyat még meglelni sem, mert nem ér rá még körülnézni sem maga körül. Hétvégére meg úgy elfárad, hogy max "hajnal 10"-kor örül ha felkel. Úgyhogy nagyon sántít amiket írtál.

 • 2011.01.12 17:09:06fagzal

  " Hétvégére meg úgy elfárad, hogy max "hajnal 10"-kor örül ha felkel. "
  Én hétközben sem kelek fel 12 előtt. :)

  " Értelmes embernek ma már nem bazi nagy tévéje van otthon, hanem egy projector és egy vászon. "
  Semmi pénzért nem cserélném el a plazmámat egy projektorra! Helyet kell találni a vetítőnek, világosban szar, a kontrasztja katasztrófális, jellemzően hangos.

  A legtöbb időt azzal spórol az ember, ha DINKy.

 • 2011.01.12 22:26:36SierraX

  Nekem azok a délolasz nénik, bácsik jutnak eszembe, az aztán slow life, szépen elvannak, el is élnek 80-90-100 évig...tetszik.

 • 2011.01.13 09:43:34Dom Cobb

  Trendigörcs. Most a lassítás a trendi. Nőjük már ki ezt, és éljünk már feszengés nélkül úgy, ahogy nekünk jólesik, ahogy mi magunk a legjobbnak látjuk, egyenként, személyenként!

 • 2011.01.13 11:28:55betépett felhasználó

  porgosen elek
  lassan porogtem fel
  38evet vartam ra
  slowmotionvagyok-e?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta