ZÖLD RÖVIDHÍR

Ígérték, 2010-ben vége a pusztulásnak

2010. április 12., hétfő 10:19

1992-ben Rio de Janeiróban egyezményt írtak alá a biodiverzitás megőrzéséről, elfogadták, hogy 2010-re megállítják az igencsak komoly méreteket öltő fajkipusztulást. Ez azonban még nem történt meg.

2010-et a biodiverzitás éveként határozták meg. Ez a biológiai sokféleségre utaló fogalom viszonylag új keletű, az 1980-as évektől kezdték el használni vezető ökológusok. A fogalom a biológiai változatosságra utal, ami többek közt magában foglalja a fajgazdagságot, a genetikai gazdagságot és az élőhelyek gazdagságát, röviden az élet különböző formáinak sokaságát.

A biodiverzitás az ún. ökoszisztémabeli szolgáltatásokkal lát el bennünket minden nap: élelemmel, gyógyszeralapanyagokkal, víztisztítással, oxigéntermeléssel, szén-dioxid-tárolással, talajformációval, klímaszabályozással, a kultúrában betöltött szerepükkel és azzal a tudattal, hogyha utazni, vagy kirándulni megyünk nem mindenhol ugyanazt a tájat és fajokat látjuk.

A biológiai sokféleség fontosságát és fogyatkozásának riasztó mértékét felismerve született meg 1992-ben Rio de Janeiróban a Convention on Biological Diversity (A Biológiai Sokféleség Egyezmény) a biodiverzitás megőrzéséről, annak fenntartásáról és javainak igazságos elosztásáról. Ahhoz, hogy ezek a célok megvalósuljanak 2002-ben a fent említett Egyezményt aláíró nemzetek (mind a 192) elfogadták, hogy 2010-re megállítják az igencsak komoly méreteket öltő fajkipusztulást. Az eredetileg kitűzött célt nem tudja teljesíteni az Európai Unió, ezért a határidőt 2020-ra tolták ki az EU környezetvédelmi miniszterei.

diverziti.hu

biodiv.kvvm.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.05.14 07:54:49zagnes

    Ha érdekel a biodiverzitás és szeretnél többet megtudni róla, tedd próbára tudásod a május 22-i Biodiverzitás Világnapja alkalmából és értékes könyvcsomaggal gazdagodhatsz! A Diverziti Egyesület május 17-étől kezdve öt napon át napi három kvízkérdést tesz majd fel a trópusi, tengeri, sivatagi, európai és hazai fajgazdagságról. Feladatod csupán annyi, hogy a kérdéseket helyesen megválaszolod. Mindeközben játszva tanulhatsz a természet világáról is. A legtöbb helyes választ adók közül egy állat- és növényvilágról szóló ismeretterjesztő könyvcsomagot sorsolunk ki.

    http://www.diverziti.hu/1007/jatssz-velunk-a-valtozatossagert/

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta