ZÖLD RÖVIDHÍR

Gázos a tengeri sün

2010. január 15., péntek 10:49

Bár szúrósak, de hatalmas széndioxid-nyelők, szabályos CO2 tartályként viselkednek, hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez, ám távlataiban árthatnak.

cikk-tious-rovid


A kutatók eddig is tudták, hogy a tengeri tüskésbőrűekben nagy mennyiségben (akár 80 százalékban is) található tengervízben oldott kalcium-karbonát. Ám a legújabb brit felfedezés szerint a tengeri csillag–, sün–, liliom és társai valóságos CO2-tartályként viselkednek.

Az óceánlakók az emberi széndioxid-kibocsátás közel 2 százalékát raktározzák el magukban, vagyis kivonják a gázt a légkörből. Az éves 5,5 gigatonnányi széndioxidból 0,1 gigatonnát gyűjtenek be, pontosabban nyelnek el.

A tengeri élőlényekben raktározott CO2 mennyisége évről évre növekszik. Az elnyelt széndioxid a vízzel kölcsönhatásba lépve szénsavvá alakul át, ez pedig a tengerek, óceánok pH-értékét savasabbá változtatja, ami komoly átalakulást generálhat a tengeri élővilágban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta