ZÖLD RÖVIDHÍR

A termesztett tégla az év zöld találmánya

2010. május 13., csütörtök 16:45

A Metropolis magazin Next Generation versenyének idei győztese egy amerikai biomérnök, aki a tégla kiégetése helyett a növesztését ajánlja.


Ugye nem gondolnád, hogy az emberiség által oly régóta használt tégla elkészítése is káros a környezetre? Pedig ha végiggondoljuk, hogy a szénfűtésű kemencék széndioxid-kibocsátása ipari méretekben milyen jelentős, nem is tűnik abszurdnak egy olyan furcsán hangzó ötlet, mint az ökotégla.

Betterbricks

Az Egyesült Arab Emirátusokban működő American University of Sharjah alkalmazásában álló Ginger Krieg Dosier homokból, baktériumokból, kalcium-kloridból és vizeletből (!) termeszt téglát. A bonyolult biokémiai procedúra végeredménye egy a homoktéglához hasonló építőanyag, csak éppen - attól függően, hogyan készítik - akár olyan strapabíró is lehet, mint a márvány.

Ha mától fogva minden egyes hagyományos úton készült téglát Dosier találmányával helyettesítenék, évente legalább 800 millió tonnával lehetne csökkenteni a széndioxid-kibocsátás mennyiségét.

- Négyszáz fát kell kivágni 25 000 tégla gyártásához. Őszintén szólva, ez kezd megrémíteni - nyilatkozta a verseny győztese, a 32 éves Dosier.

További részletek

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta