#VILÁGOM

Transzszexuális színésszel itt az új Rocky Horror Picture Show

bb 2016. október 21., péntek 16:58

Stílusosan Halloweenhez időzítve, október 20-án mutatta be a FOX a kultikus The Rocky Horror Picture Show remake-jét ezúttal valódi transzszexuális színésznővel a főszerepben – írja a Vanity Fair. A The Rocky Horror Picture Show: Let's Do the Time Warp Again című kétórás tévéváltozat főszerepében Laverne Cox látható majd, aki az Orange is the New Black sorozatban valamint a T, mint Transgender című dokumentumfilmben vált ismertté. Mellette olyan sztárok alakítják a főbb szerepeket, mint a 35 éves énekes-színésznő Christina Milian, az épp a Queennel turnézó Adam Lambert, Victoria Justice, Reevy Carney, Ryan McCartan vagy Annaleigh Ashford, sőt az eredeti RHPS eredeti Frank-N-Furtere, Tim Curry is feltűnik majd benne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerje meg Tajvan világát ingyen!

Böszörményi Edina 2016. október 20., csütörtök 15:14

Tajvan sajátos múltjának és politikai- gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. Így érdemes lesz ellátogatni a második TAIWAN DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napokra október 20-22 között, vetítések helyszíne Toldi Mozi és a DocuArt Mozi, és az összes film megtekintése ingyenes. A 8 film, amit a filmnapok alatt megnézhet, betekintést enged a tajvani őslakosság életébe, a bulvármédia robbanásszerű fejlődésébe, vagy éppen emberi történeteket láthatunk majd a vásznon. A filmeket mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Átnéztük a filmlistát, és próbálunk kicsit segíteni a szelektálásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ma már nem akarnak felakasztani bennünket egy koncert után"

Farkas Edina Lina 2016. október 19., szerda 13:40

Tőlük teljesen normális, hogy vonaton cipelik magukkal a koncertjükhöz szükséges felszerelésüket, és az sem meglepő, hogy egy házibulin mutatják be a második lemezüket. Szerintük inkább az a furcsa, hogy már senki nem akarja megverni őket egy-egy koncertjük után. Nekem pedig az, hogy nem trollkodják szét az interjút.

A Ricsárdgírrel beszélgettünk, bónuszként pedig egy vadiúj számot is kaptunk tőlük az érkező albumukról, valamint egy videót az előkészületekről!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért olyan nehéz kitörni egy cigány gettóból

Farkas Edina Lina 2016. október 18., kedd 20:18

Múlt héten mutatták be a mozikban Stefan Ludwig német rendező dokumentumfilmjét a Sajókazán élő romákról és a Dr. Ámbédkar buddhista gimnáziumról. A Mérges Buddha egyik főszereplője a gimnázium alapító tanára, Orsós János, aki az oktatáson keresztül próbál kiutat mutatni a mélyszegénységből, valamint három tanítványa, akik ezen az úton próbálnak kitörni a nyomorból. Mindezt egy olyan rendszerben, amely ugyan elkötelezettnek állítja be magát a romák integrációja mellett, de a gyakorlatban olyan kormányzati intézkedéseket hoz, amelyek pont a leghátrányosabb helyzetben élők felzárkózását lehetetlenítik el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képeslapok a szakadék széléről

hv 2016. október 17., hétfő 19:46

Bán Zsófia Turul és dínó című esszékötete történetekkel és képekkel teli táska, amely most került elő a szekrényből, és nem tudjuk eltenni.

Bán Zsófia idén megjelent, kissé rejtélyes című Turul és dínó című könyve egy magyar nyelven viszonylag szerény hagyománnyal rendelkező műfaj, a személyes esszé kereteibe illeszkedik. A keret kifejezés itt többszörösen fontos, hiszen nemcsak a kötetnek ad szép és távolító keretet a nyitó- és záródarab berlini vonatkozása és az elhunyt barát, Svetlana Boym alakja, de a szerző többször hivatkozik George Lakoff amerikai nyelvészprofesszorra is, aki leginkább a „framing”, vagyis keret-elméletről ismert. Eszerint a metaforák, amelyek minden nyelvben magától értetődően vannak jelen, nemcsak szóképek, hanem alapvető egységei mindennek, ami meghatározza a gondolkodásunkat. Tehát a képekben ugyanúgy ott vannak, mint az érzelmekben vagy az elméletekben. Bán Zsófia kötete mintha ezen működések megfejtésére törekedne a válogatásban, amely a kötet alcíme szerint (Jelenetek a képek életéből) a képek emlékezet- és kultúrtörténeti jelentőségét állítja középpontba. Valójában azonban ennél jóval többre vállalkozik: kortárs és történeti képeket és kultúrtörténeti paradigmákat egymás mellé olvasva töpreng azon, milyen hatással van egymásra nyelv, társadalom, kultúra és politika, és ennek milyen – belátható avagy beláthatatlan – következményei lehetnek a személyes és a közösségi identitásokra.

Látványos játékok

Bán írásai kifejezetten politikusak, ahogyan a korábbi – értekező és szépirodalmi – művei is azt állítják, hogy a személyiség alapvetően és meghatározottan politikus. Ugyanakkor a siralmasan műveletlen, közhelyekben és féligazságokban tobzódó magyar közbeszédhez képest üdítően azok, mármint politikusak. Nem ítélkeznek, hanem mérlegelnek, nem elrejtenek, hanem felfednek, nem kiabálnak, hanem érvelnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készüljön fel Nádas Péter Nobel-díjára!

maze 2016. október 15., szombat 19:47

Jó, hát nem az ideire, azt nem ő kapta, már megint. Négy éve egyszer már halálra izgultuk magunkat amiatt, valóban Nádas Péter író, drámaíró és esszéista lesz-e a következő magyar irodalmi Nobel díjasunk Kertész Imre után, és minden elfogultság nélkül állíthatjuk, már akkor is igazán megkaphatta volna, de akkor a jeles elismerés végül a kínai Mo Jen kezébe vándorolt. Az idei mustrába két hazánkfia is bekerült: Nádas Péterre ugyanúgy lehetett komoly fogadásokat kötni, ahogy Krasznahorkai Lászlóra, mindenesetre – mint azt az Index cikkében kifejtette –, megjósolni szinte lehetetlen volt, ki lehet a befutó. Ehhez képest derült égből villámcsapásként ért a hír mindenkit, hogya 2016-os irodalmi Nobel Bob Dylan dalszövegírói munkásságát díjazza

Idén sem magyar irodalmárhoz került tehát a rangos elismerés (és a vele járó, 300 millió forintnak megfelelő összeg), de ennek kapcsán – mivel a friss kötetes Krasznahorkai Lászlórólépp pár hete írtunk hosszabban – most adunk pár tippet azoknak, akik esetleg nem ismerik részletesen Nádas Péter munkásságát, de most már azért szeretnék. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A mai napig kérdezgetik, hol található a Szent Johanna Gimi"

Miklya Anna 2016. október 14., péntek 15:55

Leiner Laura 2010-ben robbant be az ifjúsági irodalomba A Szent Johanna Gimi című ifjúsági regénysorozatával: népszerűsége folyamatosan nőtt a nyolc kötet kiadása során, mára valódi közönségkedvenccé vált. Közel hatvanezres rajongótábora van Facebookon, tízezrek követik Instán és Twitteren, és sorra kapja az Aranykönyv-díjakat. A rendkívül rafináltnak tűnő marketinggépezet mögött viszont mindeközben egy szerény, barátságos, őszintén kommunikáló fiatal írónő áll, aki ösztönös tehetséggel épített fel profikat megszégyenítő imidzset csupán azzal, hogy ragaszkodott az alapelveihez: szereti, amit csinál, és odafigyel az olvasóira.

A Szent Johanna Gimi sorozat lezárásával kérdéses volt, meg lehet-e ezt még egyszer csinálni, de neki sikerült: néhány éve indult új regénysorozata, a Bexi népszerűsége verdesi a nagy elődét. Ebből az ötödik kötet ma, október 14-én jelenik meg Valahol címmel.

Az írónő ritkán ad interjút, inkább online felületeken kommunikál az olvasókkal, ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy nekünk beszélt sikerről, könyvekről, követőkről, regényírásról, és arról, miért nincs például film- vagy tévésorozat Szent Johanna Gimi címmel.

image1(1)
Távolról sincs vége, olvasson még »

24 hét: kemény film az abortuszról, ítélkezés nélkül

Farkas Edina Lina 2016. október 13., csütörtök 17:58

Rég éreztem úgy egy film háromnegyedénél, hogy most bizony kurvára felállok és kimegyek a teremből. És nem azért, mert a 24 hét rossz film volna: nagyon is jó film, csak épp érzelmileg az elviselhetetlenségig felkavarja a nézőjét. Anne Zohra Berrached rendezőnő legújabb, dokumentarista játékfilmjében mindent megtett, hogy bevonódjunk a film alapkérdésének dilemmájába: a szülők megtartsanak-e egy súlyosan beteg magzatot, vagy éljenek a kései abortusz lehetőségével?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bob Dylan dalszövegei irodalmi Nobel-díjat értek

dívány.hu 2016. október 13., csütörtök 15:25

Bob Dylan kapta csütörtökön a Svéd Akadémiától az irodalmi Nobel-díjat, ezzel ő az első amerikai szerző,Toni Morrison 1993-as díja óta, aki megkapta ezt az elismerést - írja a Washington Post.

Dylan ugyan nem irodalmárként ismert, de a Nobel bizottság indoklása szerint a díjat azzal érdemelte ki, hogy új költői nyelvet vitt az amerikai dalszerzői hagyományokba. A díj egy 18 karátos aranymedál mellett 8 millió svéd koronának megfelelő (kb. 257 millió forint) pénzjutalomból áll.

A díjat 1901 óta ítélik oda, de arra még nem volt példa, hogy az irodalmi szekcióban költőkön és írókon kívül más művész nyerhesse a díjat. 

Az idén 75 éves Dylan a 60-as évektől kezdve aktív, olyan híres slágerek kötődnek a nevéhez, mint a Like A Rolling Stone, a Tambourine Man, vagy a Knockin' On Heavens Door. Stílusában leginkább az egyszerű folk-, country-hagyományokat vitte tovább, rendszeresen fogalmaz meg dalaiban társadalmi problémákat, a legtöbbször a polgárjogokról, az esélyegyenlőségről és a háborúellenességről énekel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Álnév mögé rejtőző magyar szerzők, akikről nem tudjuk, kicsodák

Miklya Anna 2016. október 12., szerda 18:16

Az egész irodalmi és (nem csak az irodalmi) közélet felkapta a fejét néhány napja, amikor egy olasz oknyomozó újságíró, Caudio Gatti azt állította, leleplezte a leghíresebb, nem saját nevén publikáló olasz írónőt, Elena Ferrantét. Elena Ferrrante világhírű, remek író, aki nem véletlenül bújt álnév mögé: érzékeny, személyes, felkavaró témájú regényeket ír, és szeretné, ha a környezete, magánélete biztonságban maradna az ő rejtőzködésével. Az újságíró nem tartotta tiszteletben ezt a kérést, arra hivatkozott, hogy a kíváncsi olvasónak egyszerűen joga van tudnia a kedvencéről. Véleményével azonban rengetegen vitatkoznak: szerintük egy szépíró mégsem egy Kim Kardashian, művészete lényege éppen abból áll, hogy ő dönti el, mit és hogyan oszt meg a világgal, és azt milyen formában teszi. Egy írói álnév pedig sokszor épp úgy a művészeti koncepció része, mint bármi más. Írói álnevet használni és inkognitót gondosan őrizni persze nem csak nemzetközileg ismert bestselleríróknak szokása. Akad jó pár kortárs szerző Magyarországon is, akik sikerrel bújtak vagy bújnak ma is álnév mögé.

GettyImages-520452194
Fotó: Boston Globe / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ráér? Olvasgassa Paul Klee jegyzetfüzetét!

(sze) 2016. október 11., kedd 10:23

Paul Klee-t a századforduló emblematikus művészeként ismerjük, de annyira megérezte a jövő trendjeit, hogy absztrakt Bauhaus elképzeléseivel a mai művészeket is lenyűgözi.

Több mint 9000 alkotást hagyott hátra az utókorra (ha nem számítjuk a fiának készített kesztyűbábjait), de nemcsak ezt köszönhetjük neki, hanem egy csomó hasznos jegyzetet is, amit még oktatóként írt. Paul Klee modern művészetről írott esszéi eddig csak angolul jelentek meg két kötetben (The Thinking Eye, The Nature of Nature), de most már online is elérhetőek lesznek - adta hírül az Openculture Magazin. Hogy miért fontos ez?

GettyImages-545657079
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Extravagáns tinédzserek, őrült huszasok, megszállt harmincasok, ez a Mondocon

Miklya Anna 2016. október 10., hétfő 19:02

 

A fantasy, anime és szerepjáték iránti rajongásomat a legtöbb barátom nem érti, és őszintén megvallva nem is vagyok teljesen a szubkultúra része, mert nincs se időm, se energiám elemi mennyiségű animét, fantasyt és egyebet dönteni a fejembe, néha játszok a haverjaimmal egy kis Cthulhu-t, és ennyike. De őszintén és szívből irigylem azokat a kölköket, akik most, illetve az elmúlt tíz évben voltak tinédzserek: ha nekem egy évtizeddel korábban ilyen lehetőségeim lettek volna, ilyen jó kapcsolati hálóval, rendezvényekkel, versenyekkel, közösséggel, mint most, biztos nem úsztam volna meg beteges rajongás nélkül. Tekintve azonban, hogy ebből sajnos kimaradtam, csak távolról csodálom őket: ahogy nagyjából évente egyszer, ebben az évben is kimegyek valamelyik Mondoconra, mert az egész rendezvénynek már a hangulata is lebilincselő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt az Instagram új sztárja: az árnyékrajzoló

(sze) 2016. október 10., hétfő 09:24

Egész sztorikat lát bele egy belga filmes a mindennapi tárgyak árnyékába és ezt nem átallja mások tudomására hozni. Vincent Bal rajzaival megeleveníti az árnyékvilág legviccesebb oldalát.

Minden egy teáscsésze árnyékával kezdődött, mondja a belga művész, aki számára azóta nincs olyan árnyék, amibe ne látna bele történeteket. Mint írja magáról, egy film esetében három év kell, mire egy ötletből műalkotás lesz, itt két perc is elég ehhez. Vincent Bal rajzai megvásárolhatóak képeslap formájában, decemberben pedig könyvet is megjelentet belőlük.

Addig is, nézegesse Bal Instagram-oldalát! Vigyázat, addiktív!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öltözködésükkel lázadnak az örmény nők

bb 2016. október 9., vasárnap 17:43

bulgáriai American Universityn végzett újságíró, Anush Babajanyan az örmény nők öltözködési szokásait mutatja be Inlandish című munkáján keresztül, ami különösen merész ötlet egy olyan társadalomban, ahol a női szerepek tradicionális megítélése radikálisan különbözik a nyugati kultúrkörben megszokottól. Tehát ezúttal nem az örmény származú celebnőről, Kim Kardashianről lesz szó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A punk vajon mi

hv 2016. október 7., péntek 16:10

We use the best / We use the rest címmel rendezett vagány kiállítást a magyar punk történetéről Oltai Kata.

 A komfortzónán túl

Oltai Kata művészettörténész kurátorként sem arról híres, hogy kerülné a társadalmilag vitatott megítélésű, ugyanakkor húsbavágóan fontos témákat. A jelenleg éppen a FERi nevű feminista galéria megnyitásán dolgozó (és nem mellesleg a Konfekcióban Vida Verával együtt butikozó) kurátor rendezett már kiállítást Komfort címmel a női testrészekhez és szerepekhez kötődő sztereotípiákról, a szexuális és társadalmi nemi szerepek itthon háttérbe szorított, de elképesztően fontos művészeti reprezentációjáról, de a Borsos Lőrinc fiktív személyiség mögött rejtőző alkotópáros több helyszínen futó kiállításának megvalósításában is részt vett. A Capa Központban Second Skin – Társadalmi konstrukciók vizuális kódjai címmel rendezett nagy tárlatot két évvel ezelőtt, de szerkesztőként dolgozott például Déri Miklós idén májusban megjelent portrékötetén is.

We use the best

A társadalmi tabuk, az álszentség, a merev, begyógyult reflexek és sztereotípiák ellen dolgozik a legújabb, a kArton Galériában október 28-ig látogathatóWe use the best / We use the rest című kiállítása is, amely a magyar punk 1970-es és 1980-as évekbeli tárgyain, képein és dokumentumain keresztül hozza létre egy ismert korszak kevésbé ismert szereplőinek elbeszélhetőségét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a vonat elment

Miklya Anna 2016. október 6., csütörtök 18:57

Se nekem, se a szerkesztőségnek nincs bajunk egy jó krimivel, egy tisztességesen megírt ponyvával, egy szórakoztatóan kommersz filmmel, sőt. Szeretjük őket, imádjuk kikapcsolni rajtuk az agyunkat, mert annyira jólesik. Viszont a popcornból és lektűrből is létezik minőség, amin kényelmesen és jóízűen elcsámcsoghatunk egy fáradt nap végén. Ezzel a nem túl magas elvárással ültem be A lány a vonaton filmbemutatójára, különös tekintettel arra, hogy az alapjául szolgáló könyv,Paula Hawkins azonos című krimije a tavalyi év egyik óriási sikere volt.

892588 33
Fotó: port.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs jobb Cooper ügynök és Tuskó Lady John Malkovichnál!

aa 2016. október 5., szerda 14:58

Úgy tűnik, nem csak mi vagyunk izgatottak a 2017-re áttolt új Twin Peaks sorozat miatt, hanem John Malkovich is, aki a Psychogenic Fugue című kisfilmmel tiszteleg David Lynch legendás tévésorozata, annak karakterei, illetve az olyan klasszikusok előtt, mint például a Lost Highway – Útvesztőben, a Radírfej, a Kék bársony vagy az Elefántember.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Schmied Zoltán társulatával zsidó népmeséket vinne iskolákba

maze 2016. október 4., kedd 16:34

A Liza, a rókatündér bájgúnár nőcsábásza, a Centrál Színház társulatának tagja, és nem utolsó sorban Schell Judit színésznő gyermekeinek apja jelenleg a Gólem Színháznak rendez gyerekdarabot, mégsem akar rendező lenni. Örül a feladatnak, mert régi kollegáival tölhet minőségi időt, ám közösen játszani velük már nem lenne ideje. Sok kasztingra ját, ami miatt szerencsésnek érzi magát, bár kicsit frusztrálja, hogy a nézőket mindig jobban fogja érdekelni, mit írnak róla a bulvárlapok, mint amit művészileg tenne le az asztalra. Viszont nagyon boldog lenne, ha most ezek az általuk összegyűjtött zsidó népmesék is legalább ennyire érdekelnék a népet.

Most, hogy a Gólem Színházzal újra kapcsolatba kerültél a független színházzal, össze tudnád hasonlítani a mai független létet azzal, amit ti annak idején Horgas Ádámmal és az Atlantisszal csináltatok Jordán Tamás igazgatása alatt a Merlin Színházban?

Nehéz összehasonlítani, hiszen akkor ebből éltem, most meg nem vagyok független, a Centrál Színházzal állok szerződésben. Igazából csak abban a nagyon rövid időszakban voltam független, amikor elküldtek a Nemzetiből. A szabadúszásban az a legnehezebb, hogy akkor folyamatosan dolgozni kell. Ha alkalmazásban vagy, akkor is folyamatosan dolgozol, de akkor valamivel jobban meg vagy kötve, nincs nagyon választásod, mit játszol. 

Atlantisz Társulat

Az Atlantisz társulatát Horgas Ádám színész, rendező, táncos koreográfus alapította 1995-ben. Schmied Zoltán karrierje is itt indult, 2003 őszéig volt tagja a színész.

A nagy sikerű előadásokat játszó csapat Jordán Tamás Merlin Színházában lelt otthonra. 

       

Azért is lovagolok ezen, mert most sok év után újra az egykori atlantiszosokkal dolgozol, méghozzá a GÓLEMESE – avagy így ment a rabbi hohmecolni! című darabon… 

Igen, húsz éve nem dolgoztunk együtt, úgyhogy ebből a szempontból is nagyon izgalmas a közös munka, jó újra látni őket. 

Mi hívta életre ezt az előadást?

A régi atlantiszos társaim hárman – Bognár Anna, Berki Szofi és Bernáth Dénes – vannak ebben a Szamárfül projektben, ők régóta készítenek gyerekelőadásokat. Mivel annak idején az Atlantisban mi is csináltunk Greifenstein Jánossal egy nagy sikerű meseelőadást, úgy gondoltuk, jó lenne valami hasonlót együtt összehozni. Ezért vittük ezt a bábos, vicces, kicsit gyerekeknek, kicsit felnőtteknek szóló vonalat tovább. Egyszer felmerült bennem, hogy mi lenne ha csinálnánk egy ilyet zsidó népmesékből. Így kezdődött, és májusban elkezdtük kitalálni, aztán augusztusban meg próbálni; addigra szedtük össze hozzá a jelmezeket, meg a kellékeket. Volt egy előbemutató belőle a Zsidó Nyári Fesztiválon, de valójában itt a Jurányiban lesz az igazi majd október 16-án

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen olcsón mozizni!

ermiz 2016. október 3., hétfő 15:30

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Cinema City FilmÜnnepet a hálózat budapesti és vidéki mozijaiban, melynek az egyik lényege, hogy nagyon olcsón, 750 és 950 forintért vásárolhatnak jegyet több mint 40 különféle filmre a nézők október október 6-9 között. Ráadásul a műsoron szerepel három premier előtti vetítés, és négy premierfilm is

 A Wellhello #sohavégetnemérős című filmjének exkluzív epizódjait, valamint Szabó Simon fesztivál-díjas Ebéd előtt című rövidfilmjét is jóval a hivatalos bemutató előtt láthatják az érdeklődők az alkotók jelenlétével szervezett közönségtalálkozó keretében.

shutterstock 337142300

A három premier előtti film az  Aladin legújabb kalandjai,a Belle és Sébastien – A kaland folytatódik, valamint a Lángelmék – ezek mindegyikére válthatóak akciós jegyek. Családi program lehet a Kubo és a varázshúrok című animációs film, vagy Pizsamaparticímű svéd gyerekfilm. A thriller kedvelőinek szól a nagy sikerű könyvből készült a felnőtt humort szeretők pedig a Virsliparti című filmen szórakozhatnak majd.

A Wellhello, azaz Fluor Tomi és Diaz, #sohavégetnemérős című epizódfilmjénekexkluzív részleteitközönségtalálkozó keretében először nézhetik meg a hivatalos bemutató előtt a rajongók. Szabó Simon Ebéd előtt című rövidfilmje, mely már több nemzetközi díjat is besöpört, szintén közönségtalálkozó keretében lesz Magyarországon először megtekinthető.

Ha ez nem lenne elég, lesz filmklub Réz Andrással, emellett a FilmÜnnep TV keretében több mint 50 beszélgetést és ugyanennyi filmelőzetest nézhetnek meg online és mobilról a mozirajongók. Három nagy filmes univerzum is a témák között szerepel a FilmÜnnep TV-ben, így a következő Star Wars folytatás, a Zsivány Egyes, a Harry Potter sorozat előzményfilmje, aLegendás állatok és megfigyelésük, valamint a Dr. Strange kapcsán látható majd beszélgetés A Star Wars és Marvel univerzumokról, valamint J. K. Rowling karaktervilágáról. A filmes szakemberek és színészek mellett számos híresség is mesél majd mozis élményeiről.

A Cinema City FilmÜnnep előadásaira jegyvásárlás a pénztárakban, a www.cinemacity.hu oldalon vagy Simple applikáción keresztül lehetséges. Jegyfoglalásra nincs lehetőség.

Realista kecskék és impresszionista tehenek műveit aukciózzák Oregonban

aa 2016. október 2., vasárnap 17:53

Még a pucéran cangázós bulinál, a McMinnville-i UFO fesztiválnál és a Bosch parádénál is furcsább eseményt tudhat magáénak az oregoni Baker City, ahol idén 10. alkalommal rendezték meg a világ egyik legviccesebbb művészeti kiállítását és árverését. A Great Salt Lick (kb Nagy Sónyalás) elnevezésű esemény pontosan az, amit a neve mond: tehenek és más haszonállatok által formára nyalt sótömböket csodálhatnak és vásárolhatnak meg az érdeklődők - számolt be a pdxwnbr.org. a világ egyetlen ilyen jellegű fesztiváljáról. Az idei Nagy Sónyalat aukciót szeptember végén rendezték, és bevételét – ahogy eddig is minden évben – a város Parkinson kutatással foglalkozó alapítványának, az OHSU javára ajánlják fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen lesz Jim Jarmusch Iggy Pop filmje!

bb 2016. október 2., vasárnap 13:26

Termékeny éven van túl Jim Jarmusch, aki idén két filmmel is jelen volt a 69. Cannes-i Filmfesztiválon. Az egyik az október végén mozikba kerülő dokumentumfilm, a Gimme Danger, amit Iggy Popról és a hetvenes években legendássá vált zenekaráról, a The Stoogesról forgatott a 63 éves rendező, és  sosem látott archív felvételeket is láthatunk majd benne. Jarmusch és Iggy Pop nem újdonsült alkotópáros, a zenész szereplőként feltűnt már például a 2003-as Kávé és cigaretta című filmjében (Jarmusch másik nagy kedvencével, Tom Waitsszel együtt), vagy az 1995-ös Halott ember című film egy kisebb epizódszerepében - írja az exclaim.ca.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csupó Gábort leszívja az animáció, a Pappa Pia viszont formabontó lesz

maze 2016. október 1., szombat 19:57

Az animációs szakemberből lett filmrendező Los Angelesben Bart Simpsonon kívül még rengeteg animációs mesehőst hívott életre, mígnem filmrendezésre adta a fejét. Neki köszönhetjük a Híd Terabithia földjére és a Holdhercegnő című családi mozikat is. Most egymilliárd forintból forgatott nagyszabású, zenés filmet Szabó Kimmel Tamással a főszerepben, ennek legutolsó, éjszakai forgatásán beszélgettünk vele.

Ez az utolsó munkanapod a film rendezőjeként, milyen érzés, hogy lassan befejeződik a Pappa Pia forgatása? 

Nagyon kettős. Egyrészről örülök, hogy kész vagyunk, a másik részről viszont szomorúság fog el, mert annyira jó volt ezen a filmen dolgozni! Nem is akarok arra gondolni, hogy vége van, mert megszoktuk és megszerettük egymást, és maga a projekt is annyira izgalmas volt, imádtuk minden másodpercét! Azt azért még nem mondjuk, hogy készen van, hiszen rengeteg utómunka vár még ránk, majdnem ugyanannyi, mint maga felvétel volt. Ott van a rengeteg poszt-produkció, a vágás, a színezések, meg a vizuális effektek, szóval még minimum hat-nyolc hónapig dolgozunk. Ez a nagy stáb, akikkel 55 napon keresztül összemelegedtünk, mint egy nagy család, most egyik napról a másikra szétszéled, és másik projektbe kezd. 

Arról nem is beszélve, hogy te pedig visszautazol Amerikába, így aztán amúgy sem nagyon lesz lehetőséged találkozni a stábbal. 

Csak januárban jövök legközelebb vissza Magyarországra, mert kint vágom a filmet. Illetve nem én egyedül, hanem Szalai Annamáriával meg még más vágókkal is, akiket nem jelöltünk ki még. Túl sok mindenkivel szeretnénk együtt dolgozni. 

IMG 3296
Fotó: Kiss Nelly

Mennyiben volt más itthon dolgozni? Igaz, az utolsó filmedet, a Holdhercegnőt is hazánkban forgattad, de az nem volt teljes mértékben hazai produkció…

A fele a stábnak akkor is magyar volt, és meg kell hogy mondjam, iszonyú szigorúan megszervezettek, és nagyon szakértőek voltak. Jó volt a hangulat, mindenki tudja a munkáját. Ennél a filmnél mindezt Szabó Laci gyártásvezetőnek is köszönhetem, aki nagyon régóta a szakmában van, és könyörögtem neki, hogy tényleg minden pozícióra a legjobbat tegye, akit csak tud. Szerencsére megengedhette magának gyártási költségek alapján, hogy tényleg a legjobbakat szedje össze és ez meg is látszik. 

Régebben sokat nyilatkoztál arról, hogy téged ez a családi vígjáték műfaj mostanában már nem annyira vonz, és hogy inkább próbálnád ki magad a művészfilmes vonalon. Ehhez képest a Pappa Pia egy zenés film lesz, ami azért inkább áll a családi film műfajához közelebb.

Ez egy teljesen könnyed film lesz, de megmondom őszintén, hogy leültem a stábbal, mielőtt elkezdtük. Beszéltem a világosítókkal, a háttér- és jelmeztervezőkkel, Jancsival (Szabolcs János – a szerk.), aki az art direction-ért felelős vagy Kerek Bélával, aki nekem nagyon régi munkatársam még Los Angelesből – szóval csináltunk egy nagy meetinget, ahol elmondtam, hogy meg akarom lepni a közönséget, és olyan minőségi filmet akarok ebben a zsánerben csinálni, amit nem várnak el. Tehát olyan világításokat, kameramozgásokat használnék, amiket nem szokott még meg a közönség az ilyen típusú filmekben. Nem az unalomig ismert könnyű, agyonvilágított színekkel dolgozunk, hanem kicsit művészibb hozzáállással próbálunk úgy jeleneteket beállítani, hogy izgalmasabb és érdekesebb legyen a végeredmény. 

Tehát meg fogunk lepődni?

Remélhetőleg igen. Időjelzésben is próbáltunk kicsit művészkedni és nem a megszokottat hozni. Az egész vágási stílusával, a világítással, a kameramunkákkal és a színészeknek a játékával tényleg arra törekedtünk, hogy érezze a közönség, hogy van azért minőség! Meg azt, hogy egy kicsit bátrabb rendezési és művészeti stílus van a film mögött, mint szokott lenni.  

DSC07760
Fotó: Kiss Nelly
Távolról sincs vége, olvasson még »

Varratna úgy tetkót a karjára, hogy nem tudja, mi lesz az?

Szűcs Gyula 2016. október 1., szombat 12:53

Hogy kicsoda Scott Campbell? Valószínűleg kevesen vágják rá azonnal. Na de ha azt mondom, hogy ő egy olyan tetoválóművész, aki már maga is celebnek számít, szóval az se csoda, ha olyan celebeket tetovál, mint Robert Downey Jr., Courtney Love vagy Orlando Bloom, akkor az már elég menő dolog, nem?

Campbell ráadásul nemcsak menő és híres, de vicces is: tavaly New Yorkban a nyilvános vécék glory hole-jait sajátosan átértelmező Whole Glory projekt keretében 25 önként jelentkezőnek varrta ki a karját ingyen valamilyen meglepetésmotívummal. A meglepetést ez esetben a legszorosabb értelemben értve: az illetőnek fogalma se volt róla, milyen rajzot fog kapni, semmit sem látott belőle készülés közben sem, mivel egy fal túloldalán ücsörgött, karját átdugva egy lyukon, és alkotás közben sem beszélhetett a tetoválóművésszel. Semmilyen beleszólása nem volt tehát abba, mi kerül rá, csak az alkotás elkészültével derült ki számára, mit visel majd a hátralévő életében a bőrén.

Whole Glory Tattoo No. 23 Thank you for your confidence. #wholeglory #lastone

scott campbell (@scampbell333) által közzétett fénykép,

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halott prostituáltak küzdenek az élőkért

(bzs) 2016. szeptember 30., péntek 19:15

"Tetszik, amit látsz? Szeretnél még képeket?" - kérdezi a Girls of Paradise weboldal chatjén az egyik lány az ügyféltől. A lelkes válasz után érkeznek is a fotók, de nem pont azok, amikre az ügyfél számított. Az ilyenkor szokásos fehérneműs fényképek helyett ugyanis az ügyfél az előbbi chatpartnere összevert arcáról kap fotókat, majd megtudja: a lánnyal már nem tud találkozni, mert meggyilkolták. A sokkolás enyhe kifejezés a Le Mouvement du Nid nevű francia szervezet kampányára, amelyet a szexiparban dolgozó lányokat fenyegető veszélyek miatt indítottak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sejtektől a csillagokig visz az idei Kutatók Éjszakája

Miklya Anna 2016. szeptember 30., péntek 14:31

A Kutatók Éjszakáját az Európai Unió bizottsága indította tíz évvel ezelőtt, és hatalmas nemzetközi sikerre tett szert. Nem véletlenül: ilyenkor egyetlen éjszakára olyan helyekre nyerhetünk belépést, amiket csak újságcikkekből, dokumentumfilm-részletekből, netán scifikből „ismerünk” és képzelünk el magunknak: a tudomány legbelső szentélyeibe. A programsorozat célja pont ennek az izolációnak a megszüntetése: felkelteni az emberekben az érdeklődést, közelebb hozni hozzájuk a tudományt, ami vagy túl száraznak, vagy holmi abrakadabrának tűnik. Az idei Kutató Éjszakáját pedig szeptember 30-án, azaz ma rendezik, ajánlunk pár különösen izgalmasnak tűnő programot a rengetegből, amikre még simán oda is ér!

              

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés