Hitler a saját féltestvére lányára vetett szemet?

Adolf Hitlerről és rémtetteiről nagyon sokat tudunk, családjáról azonban már kevesebbet. Időnként szárnyra kelnek pletykák Eva Braunról, pedig nem ő volt az egyetlen nő a népirtó életében.

Kezdjük a történetet az elején. Alois Hitler vámügyi tisztviselő és harmadik felesége – egyben saját unokahúga, illetve korábbi cselédje –, Klara Pölzl összesen hat gyereket vállaltak. Közülük négyen még kiskorukban életüket vesztették, csak az 1896-ban világra jött Paula és az 1889-ben született Adolf maradt életben. Ugyanakkor apai ágon féltestvérek is tartoztak a családhoz: Alois Hitler előző házasságából származott az ifjabb Alois és az 1883-ban született Angela. Az erőszakos, rideg, gyakran alkoholizáló apa 1903-ban, az anya 1907-ben hunyt el betegségben, ez utóbbi nagyon megviselte a gyerekeket, különösen az anyjához kifejezetten ragaszkodó Adolfot. Olyannyira, hogy anyja decemberi halála után soha nem ünnepelte többé a karácsonyt. Már csak egy szívének kedves családtagja maradt: féltestvére, Angela

A két árva

Angela tudta, milyen elveszíteni egy édesanyát, az övé egy évvel a szülés után hunyt el. Amíg kiskorúak voltak, Alois Hitler harmadik házasságának köszönhetően együtt nevelkedtek. Angela hat évvel idősebb volt Adolfnál, és apjuk 1903-as halála után gyorsan férjhez is ment Leo Raubalhoz. 1906-ban született meg a fiuk, Leo, majd 1908-ban Geli (ő később még nagyon fontos lesz történetünk szempontjából), és két évre rá egy másik lány, Elfriede. 1910-ben Angela férje meghalt, az asszony megözvegyült. Adolf Hitler ekkor már huszonegy éves ifjú volt, aki – miután végigbukdácsolta iskoláit – a szüleitől örökölt pénzből élt, és művészi álmokat dédelgetett. Nagy erőkkel készült a bécsi Festőművészeti Akadémia felvételi vizsgájára, ahová nem sikerült bejutnia – ezt azonban eltitkolta mindenki elől.

Hitler apja, idősebb Alois Hitler
Hitler apja, idősebb Alois HitlerHugo Jaeger / Getty Images Hungary

Angela segítette a zsidókat

Az özvegyasszony az első világháború után a gyerekeivel Bécsbe költözött. Tisztességes és szorgalmas ember benyomását keltette, sőt: a zsidó vallású tanulók szálláshelyét, a Mensa Academia Judaicát irányította. Rendszeresen megvédte a diákokat a már akkoriban is jellemző antiszemita támadásoktól, sőt, nem félt attól sem, hogy testi erejét használja az árják ellen. 1919-ben újra találkozott szeretett Adolfjával, aki ekkorra kitüntetett katonaként és a Német Munkáspárt (a későbbi náci párt) tagjaként politizált, sőt, vezető propagandistaként a szociáldemokrácia és a zsidóság ellen uszította az embereket. Hogy ők ketten hogyan tudtak beszélgetni egymással, máig rejtély. 1924-ben Hitlert letartóztatták és Landsbergbe zárták börtönbe, pártját, aminek ekkorra Führerévé vált, betiltották. A több mint egyévnyi fogság alatt írta meg a Mein Kampf című művét, amiben egyrészt teljesen egyértelművé tette céljait, másrészt egyetlen testvérét említette meg benne: Angelát. Azt az Angelát, aki rendszeresen látogatta őt és a házvezetőnője lett.

Geli Raubal édesanyjával, Angela Hitler Rauballal
Geli Raubal édesanyjával, Angela Hitler RauballalHulton Deutsch / Getty Images Hungary

Vajon miért lett öngyilkos?

1928-tól a két Hitler féltestvér és Angela lányai, Elfriede és Geli egy családi házban laktak Münchenben. Adolf politikai karrierjét építgette, Angela a háztartást vezette, Geli pedig saját szobát kapott, és sokszor kísérte el új nevelőapját annak rendezvényeire, moziba, sétálni. Mert volna nemet mondani! A lány nem barátkozhatott senkivel, folyamatosan Alfie bácsi rendelkezésére kellett állnia. Emiatt Geli egy idő után már az ellenséget látta benne, de nem benne tett kárt, hanem saját magában: 1931-ben önkezével vetett véget életének, Hitler pisztolyával lőtte szíven magát. Hogy pontosan mi történt nagybátyja és közte, nem tudni. Hitler unokaöccse azt állította, hogy Geli terhes volt, és egyáltalán nem biztos, hogy ő húzta meg a ravaszt. Annyi bizonyos, hogy Hitlert kifejezetten felzaklatta a haláleset, de a gyászt aztán hamar félre kellett tennie, mert a gazdasági világválság során hihetetlenül megnövekedett a saját és pártja népszerűsége.

Geli és Adolf: Nem tudni, milyen viszonyban voltak egymással
Geli és Adolf: Nem tudni, milyen viszonyban voltak egymássalullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Színre lép Eva Braun

Adolf Hitler közelébe a harmincas évek elején új nő került, mégpedig a fiatal laborasszisztens, Eva Braun. A párocska egyre mélyebb viszonyba bonyolódott – már amennyire Hitlerhez közel lehetett kerülni. A háborúig soha nem vállalta fel nyíltan a kapcsolatukat, együtt sem laktak, a férfi inkább lakást bérelt Eva számára, és nemcsak a férjhez menést tiltotta meg neki, de a családtagjaival sem tarthatta a kapcsolatot, és természetesen mindenben alá kellett vetnie magát párja akaratának. Emiatt Eva két alkalommal próbált meg végezni magával. Rajta kívül volt még ott egy nagyon dühös asszony: Angela, aki kezdettől fogva ellenezte Hitler viszonyát. Amikor látta, hogy képtelen neki véget vetni, elköltözött a házból, sőt a városból is. Hogy valaha gyanakodott-e arra, hogy féltestvérének viszonya volt az ő lányával, és talán szerepe volt a halálában is, nem tudni. Az biztos, hogy teljesen soha nem szakította meg a kapcsolatot Adolf Hitlerrel.

Ifjabb Alois Hitler, Adolf Hitler féltestvére
Ifjabb Alois Hitler, Adolf Hitler féltestvéreBettmann / Getty Images Hungary

Angela második házassága

A Drezdába költözött asszony Martin Hammitzsch professzor személyében új párra talált, és 1936-ban hozzá is ment feleségül. Hitler ugyanolyan rosszallással tekintett erre a házasságra, ahogy Angela Eva Braunra. A féltestvérek emiatt eltávolodtak egymástól, de Angela közvetített a család többi tagja és a Führer között. 1945-ben a hatalmas drezdai bombázás után Hitler volt az, aki kimentette Angelát a városból és a szovjetek karmaiból. Pénzt adott neki – ekkorra Angela második férje öngyilkos lett –, s végrendeletében is hagyott rá pénzt. Angela élete végéig tisztelettel beszélt Hitlerről, és azt állította, sem ő, sem a férfi másik lánytestvére, Paula nem tudott semmit a haláltáborokról. Angela Hitler végül 1949-ben halt meg Hannoverben, stroke következtében.

1941: Mrs. Bridget Hitler, ifjabb Alois felesége búcsút int fiának, William Patrick Hitlernek
1941: Mrs. Bridget Hitler, ifjabb Alois felesége búcsút int fiának, William Patrick HitlernekKeystone / Getty Images Hungary

Hihetetlen család

A Hitler família tagjai még ma is élnek Németországban, illetve szerte a világon. Bár Adolf és Paula Hitler gyermektelenül távozott a másvilágra, féltestvérük, Angela hagyott maga után utódot. Fia, Leo, illetve lánya, Elfriede is családot alapított, bár az ő vezetéknevük értelemszerűen már nem Hitler volt. És akkor még nem beszéltünk idősebb Alois Hitlerről, az apukáról, akinek három házassága mellett számtalan viszonyából született gyereke. Első frigyéből származó fiának, ifjabb Aloisnak (Angela testvérének) ír feleségétől egy fia született, William Patrick Hitler, aki leszármazottaival egyetemben Stuart-Houston néven telepedett le az Egyesült Államokban. Őt Hitler sosem szerette, utálatos unokaöccsének nevezte, aki bosszúból a második világháború alatt az amerikaiak kötelékében szolgált katonaként.

Ifjabb Alois többször nősült, következő házasságából született gyereke, Heinz Hitler már a nácik között harcolt (őt a Führer a kedvenc unokaöccsének nevezte), és 1942-ben szovjet fogságban halt meg. Nagyon elméleti kérdés, de még az is megtörténhetett, hogy Alois két, egymás ellen harcoló fia találkozott egymással. Egy olyan háborúban, ami félnagybátyjuk, Adolf Hitler miatt robbant ki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek