Így fog kinézni a Föld, ha elolvad az összes jég – Videó!

2015-ben a NASA-nak hála kiderült, hogy a Földön a tengerszint a vártnál jóval gyorsabban emelkedik, sőt a következő évtizedekben akár 90 centiméterrel is növekedhet. De milyen hatásai lehetnek ennek?

Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy több millió ember szoruljon ki jelenlegi lakhelyéről, azonban ha ez a tendencia folytatódik, és a sarkkörök jégrétegei és a gleccserek elolvadnak, az óceánok vízszintje majdnem 66 méterrel lenne magasabb. A ScienceAlert segítségével betekintést nyerhetünk, hogy fog kinézni a Föld, ha minden jég elolvad rajta.

Ez lesz a jövő? 

A Business Insider videós csapata keltett életre az animációt, mely hozzájárul ahhoz, hogy elképzeljük, mi történne a Földön, ha az összes jég elolvadna. A rettenetes folyamat első lépései nem okoznak túl nagy meglepetést, hiszen az alacsonyan fekvő szigetek és városok – mint például Velence – hihetetlenül gyorsan tűnnének el. Ennek ellenére, első pillantásra a Föld képe nem mutat túl sok változást.

Amikor azonban elkezd körbefordulni, szembetűnő, hogy hatalmas városok, mint Kalkutta és Sanghaj, melyek közel 19 millió embernek biztosítanak otthont, teljesen elmerülnek az óceán hullámai között. Sőt, az Egyesült Államok is sokkal kisebb lesz, Floridának az elsők között mondhatunk búcsút.

Vannak ennél nagyobb problémák

A leginkább megdöbbentő a videóban, hogy ez nem egy kitalált jövőkép – az azonban szinte biztos, hogy a dolgok nem így fognak alakulni, de a tudósok már csak ilyenek, szeretnek mindenfélét megjósolni.

A National Geographic 2013-as anyaga szerint például legalább 5000 évre van szükség ahhoz, hogy a Földön 20,8 millió köbkilométer jég elolvadjon, és őszintén szólva, ha a légkörben elég szén-dioxid van ahhoz, hogy felmelegítse a Földet borító jégtakarót, a tengerszint emelkedése nagyjából az utolsó dolog, ami miatt aggódnunk kellene, hiszen ebben az esetben az átlaghőmérséklet a mostani 14,4 fokról várhatóan 26,6 fokra fog emelkedni, ami egyben a növény- és állatvilág kipusztulását is jelenti.

Bár már mindannyian hallottunk ezekhez hasonló előrejelzéseket, a saját szemünkkel látni, hogy milyen állapotban hagyjuk magunk mögött a bolygót, sokkal megdöbbentőbb. Éppen ezért, érdemes mindent megtenni, hogy csökkentsük a légkör szennyezettségét, és élvezzük a Föld adta csodákat, amíg lehet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek