Miért görbe a banán?

Sárga, ízletes és mindenki imádja – a banán kétségkívül az egyik legnépszerűbb trópusi gyümölcs, arra azonban kevesen tudják a választ, hogy pontosan miért is görbe.

Egyszerű lenne olyan nyilvánvaló magyarázatokkal szolgálni, hogy a banán azért görbe, mert a majmok különben nem tudnának belekapaszkodni a növényeken, valójában azonban a gravitáció a ludas a dologban.

Fejlődés közben görbül meg a banán

Kezdetben ugyanis az apró, fejletlen kis banánok – melyek még egyenesek – lefelé lógva a talaj irányába növekszenek (szaknyelven szólva a banán gyümölcse negatívan geotropikus, mely nem a fény, hanem a föld felé kezd fejlődni). Ez azonban idővel megfordul, inkább a nap lesz vonzó számára, ennek hatására meggörbül.

A banán növekedése közben irányt változtat, így meggörbül, mire leszedik
A banán növekedése közben irányt változtat, így meggörbül, mire leszedikpressdigital / Getty Images Hungary

Mivel a banán fürtökben terem – melyekben 20-30, de akár még 50 gyümölcs is található –, ezek pedig szorosan összefogják az egyes gyümölcsöket, és szinte egyenes vonalban lógnak lefelé a talaj irányában, az egy fürtbe tartozó banánok görbülete megegyezik egymással.

Más a helyzet viszont a törpebanán esetében, ahol a fürtök felső részén helyet foglaló gyümölcsök egyenesen felfelé nőnek, míg a pakk alján elhelyezkedő társaik meggörbülnek. Habár a kétféle változat között nincs lényegesebb különbség, a görbe törpebanánok általában nem kerülnek a piacra. Ezért is drágább a törpebanán a rendes méretű gyümölcsnél, hiszen ritkábban találni eladásra kínálhatót közöttük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra