A szexuális zaklatás áldozatainak a teste is tönkremehet

A szexuális zaklatás emlékétől nem könnyű megszabadulni, egy frissen publikált tanulmányból pedig az derült ki, mindez a nők testi egészségében is tartós károkat okoz.

A kutatás során 40 és 60 év közötti nőket vizsgáltak a menopauza, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében, és - mintegy mellékesen - megkérdezték azt is, zaklatták-e őket valaha szexuálisan. Ez utóbbi kérdésre a megkérdezettek 22 százaléka válaszolt igennel, 19 százalékuk munkája során élt át abúzust.

A szexuális zaklatást átélt nők körében átlagosan közel háromszoros volt a depressziós tünetek kialakulásának kockázata (szemben azokkal a nőkkel, akik nem mentek át ilyen megrázkódtatáson), és jóval szorongóbbnak is bizonyultak. Ami pedig a kardiót illeti: az erőszakot átéltek között kétszer akkora volt a magas vérnyomás előfordulásának gyakorisága. A 304 főből álló minta kicsinek mondható, meglepő tehát, hogy az eredmények statisztikailag mégis szignifikánsak.

"Ezek nyilvánvalóan olyan traumák, amelyek sokáig éreztetik hatásukat, és akár az egész életútra kihatnak" - mondta a felmérés vezetője, Rebecca Thurston, a Pittsburgh-i Egyetem kutató pszichológusa az npr-nak. "A szexuális zaklatás és bántalmazás sokkal sűrűbben előforduló jelenség, mint azt az emberek gondolnák. Az eddig is tudvalevő volt, hogy az alvászavar, a depresszió és a szorongás kialakulása korábbi traumákra vezethető vissza, a kapcsolat erőssége azonban meglepő."

A szexuális visszaélések egy nagyon fontos közegészségügyi és társadalmi probléma, mellyel foglalkoznunk kell

- teszi hozzá Susan Mason, a Minnesotai Egyetem adjunktusa, aki ebben a kutatásban ugyan nem vett részt, ám olyan, szintén úttörő kutatások fűződnek a nevéhez, melyekben a kapcsolati erőszak és a cukorbetegség, valamint a magasvérnyomás-betegség összefüggéseit tárja fel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra