Így kerüld el a szexuális zaklatás gyanúját

Itt egy lista pasiknak arról, hogyan viselkedjenek a nőkkel a munkahelyükön. Tapizni például egyáltalán nem kell, a nőgyűlölő viccek is tiltólistásak. Miközben ez a lista készült, Sárosdi Lilla színésznő megnevezte zaklatóját.

"Hé, fiúk, mit terveztek, hogyan fogjátok jobban csinálni? Mert jobban kell csinálnotok" - ezzel a felütéssel jelent meg a napokban Nicole Silverberg újságíró útmutatója férfiaknak a Guardian oldalán. A tévés szerkesztő, újságíró szerint a pasiknak elég pár egyszerű szabályt betartani a félreértések elkerülése végett. Miközben ez a lista készült, Sárosdi Lilla színésznő megnevezte azt a rendezőt, aki húsz évvel ezelőtt egy autó hátsó ülésén szexuálisan zaklatta.

Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási botránya kapcsán Nicole Silverberg újságíró összegyűjtött néhány ötletet, arról, hogyan kell bánni a nőkkel a munkahelyen, vagy úgy általában. Bár a cikk végén felhívja a figyelmet, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, Silverberg mégis rengeteg kritikát kapott a Facebookon és a Twitteren, sokan a nemek közötti harc felkorbácsolásával vádolják, mások egyszerűen férfigyűlölőnek bélyegzik. Néhány jól használható ötlete azonban mégis van Silverbergnek. Íme a lista: 

shutterstock 146190377

- Ne hülyézd le a nőket leginkább sehol, de a munkahelyeden pláne.

- Nem kell megérinteni a nőket. Egyáltalán miért érzed úgy, hogy hozzájuk kell érned?

- Ne gondold, hogy a világ összes nője tartozik neked valamivel. Mert nem. 

- Ne küldözgess képeket a farkadról, hacsak nem kérik. 

- Ha egy nő nemet mond egy randira, ne hívd meg újra. 

- Ha egy nő nem akar veled ugyanolyan lelkesen szexelni, mint te vele, akkor lépj le a francba. 

- Ha egy nő totál be van rúgva, akkor egyértelműen nem tudja megítélni, hogy le akar-e veled feküdni vagy nem. Jobb, ha a haverodat is leállítod, ha nyomul a srác, mondj valamit, avatkozz közbe! És miután helyesen cselekedtél, ne várj köszönetet, dicséretet, fizetséget meg pláne, egyszerűen csak gratulálunk, hogy alapból tisztességes vagy!

- Vonj be nőket kreatív projektjeidbe és hagyd, hogy egyenlő partnerként dolgozzanak rajta. 

- Hagyd a nőgyűlölő vicceket!

- Ne az öltözködése alapján ítéld meg egy nő intelligenciáját vagy képességeit. 

- Ne a nőket büntesd, ha látják a sebezhetőséged. 

- Ha egy nő azt mondja, "ezt elcseszted" és nagyon szarul érzed magad, ne a nőtől várd, hogy ez megváltozzon. Kérj bocsánatot és minősítés nélkül lépj le!

- Ne a hatalmaddal próbáld meg felhívni magadra a figyelmet!

shutterstock 610931243

Mindeközben Sárosdi Lilla megnevezte zaklatóját

Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási botránya kapcsán a múlt héten Sárosdi Lilla színésznő is elmesélte, hogy húsz évvel ezelőtt egy híres magyar rendező szexuálisan zaklatta egy autó hátsó ülésén. A színésznő reggel a Facebookon egy videóüzenetben árulta el, hogy kiről van szó. 

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botrányával másfél hete van tele a sajtó és a közösségi média, miután a New York Times és a New Yorker cikkeiben több A-listás hollywoodi színésznő is őszintén beszél arról, amiről eddig vagy csak pusmogtak vagy amire csak finoman utaltak a filmiparban; arról, hogyan zaklatott fiatal, védtelen nőket a nagy hatalmú producer.

A botrányhoz kapcsolódóan vasárnap indult el Alyssa Milano színésznő #me too kampánya, amelyhez már több ezren csatlakoztak a közösségi média oldalakon és amelynek lényege, hogy a szexuális zaklatás áldozatai, sztárok és hétköznap emberek megtörik a csendet és elmondják a történeteiket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra