#VILÁGOM

Ma 70 éves Iggy Pop

2017. április 21., péntek 17:03

Lemmy Kilmisterhez vagy Keith Richardshoz hasonlóan valószínűleg senkinek nem kell bemutatni Iggy Popot, aki egészen elképesztő, de ma ünnepli a 70.születésnapját. A sokat látott, Michiganből indult legenda azok közé a szerencsés előadók közé tartozik, aki az elmúlt 40 évben annak ellenére nem változott szinte semmit, hogy gyakorlatilag végigkábítószerezte a pályafutása nagy részét, és ez még jól is állt neki.

“Nekem egyszerűen ők a történelem legjelentősebb rockzenekara”

- nyilatkozta nemrég Jim Jarmusch, aki a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon mutatta be Gimme Danger című dokumentumfilmjét, amit Iggy Popról és a hetvenes években legendássá vált zenekaráról, a The Stoogesról forgatott.

"Hallottuk, hogy amikor a zenekar hazajött egy kicsit pihenni az utolsó nagy nekirugaszkodás előtt, Iggy valahogy átvert valakiket, akik az University of Michigan egyetemen dolgoztak, és egy orvosi kísérletben majmoknak adtak kokaint. Lenyúlta a majmok kokainját és benyomta az egészet, a majmok pedig cukros vízen éltek. Utána biztos kirúgtak néhány embert az egyetemről" - ilyen és még ilyenebb sztorik olvashatók Paul Trynka: Iggy Pop - Open up and Bleed című könyvében.

„A zenénk üzenete ez: szörnyűek vagyunk, szörnyen barók és nyájasak, és ha bennünket hallgatsz, segítünk beilleszkedni a társadalomba.”

Nagy kedvencünk ez a Bram Van Splunteren által forgatott 1993-as dokumentumfilm, amiben Iggy Pop bemutatja lakhelyét, a sokszínű Greenwich Village-t.

"Bill Cheatham, aki végül ritmusgitárossá lépett elő, úgy emlékszik vissza a koncertre, mint egy nagy köd fátyolra. Kokain minden mennyiségben.A zenerajongó Bill Williams, aki biztonsági őrként dolgozott a helyszínen, látta, hogy a dealerek úgy árulták a heroint a vállukra akasztott tálcákról, mint jégkrémet szokás a moziban. A Hells Angels tagjai mindenféle drogokat osztogattak a motorjaikról a színpad mögött. A road Dave Dunlop látott egy srácot, aki annyira be votl tépve, hogy a földről felszedett egy marék sarat és megette. Leo Beatti peddig szemtanúja volt, amint egy fiú leesik az egyik erősítőtoronyról, belecsapódik a földbe, majd felpattan és táncolni kezd" – írja Paul Trynka arról az 1970 augusztusában tartott koncertről, ahol Jim Osterberg bejelentette, hogy a művészneve többé nem Iggy Stooge, hanem Iggy Pop.

Boldog születésnapot Iggy!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta