Érdemes megadni magunkat az e-booknak?

Tudom, hogy ez nagyon 2011, de én még mindig vadul kitartok a klasszikus könyvek mellett – mondjuk úgy ekkora a szám, hogy soha nem próbáltam ki az elektronikus formáját. Az introvertdoodles.com vicces összehasonlítása azért a magamfajta könyvmolyokat is elgondolkodtatja.

Forrás: IntrovertDoodles.com
Forrás: IntrovertDoodles.com

Nem leszek részrehajló, direkt az ebook előnyeit veszem előre. Amiket egyébként lassan muszáj lesz nekem is végiggondolnom, főleg, ha azt vesszük, hogy utazások alkalmával nem kéne hétrét görnyednem a táskám súlya alatt, mert könyvet vihetnék magammal virtuálisan, amennyit nem szégyellek. Tömegközlekedésen sem kellene lehetetlen pózokban olvasnom, hogy ne amiatt legyek zavarban, mert mindenki az én címlapomat skubizza. És azok sem elhanyagolható szempontok, hogy (már ha persze nem a legvacakabb minőségű olvasót vettem meg) ezentúl a strandon és sötétben is kényelmesen olvashatok, ha meg végeztem egy könyvvel, akár a legócskább otthoni játszósban, elaludt hajjal, a kanapén fetrengve is egy pillanat alatt vásárolhatom a következőt.

Ellenben a hagyományos könyvek birtoklása, akárhogy is nézzük, jóval személyesebb ügy – én legalábbis komoly emocionális kötődést érzek az aláírt példányaimmal, vagy az antikváriumból vásárolt könyvekkel kapcsolatban, a soha vissza nem vitt könyvtári példányokról nem is beszélve. Aztán attól sem kell félnem, hogy a papírkönyvem a legjobb résznél lemerül, mint a legtöbb kütyüm, amiket notóriusan elfelejtek feltölteni. És amúgy meg mit csinálnék a fogcsikorgatva megvásárolt BKV-jegyeimmel lyukasztás után, ha már könyvjelzőnek sem használhatom őket...?

Nem ez azonban az egyetlen megtekintésre érdemes kis rajzocska az Introvertdoodles.com-on: az oldal nagyon szórakoztató kis "infografikák" és képregények formájában dolgozza fel a zárkózott, introvertált típusú személyiségek jellemzőit és kalandjaikat az életben. Már csak azért is érdemes végigkattintgatni, mert szórakoztató ráismerni a gondolatmeneteinkre, ha mi is azok vagyunk, de jó útmutatást ad azoknak is, akik ugyan nem introvertáltak, de van az életükben számukra fontos olyasvalaki, aki igen. Az oldal rajzolója, Maureen "Marzi" Wilson maga is introvertált típusú emberként sokszor találta szemben magát azzal, mennyire nem érti környezete a hozzá hasonló beállítottságúakat. Végül inkább rajzban kezdte elmagyarázni a működését a világnak, hogy segítsen vele mind önmagán, mint sorstársain: "Introvertáltnak lenni egy extrovertáltakra szabott világban azt jelenti, hogy sokszor találom magam nagyon béna szitukban. De most már legalább tudok nevetni rajtuk!" - írja az oldal bemutatkozásában. Természetesen ezt is képregény formájában.

Wilson műveit természetesen albumba gyűjtve is megrendelheti (kizárólag papír formájú, hagyományos könyvként természetesen!), de követheti akár a Tumblr-oldalán vagy Facebookon is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek