#VILÁGOM

Traktoroslányé az idei Petri György díj

2015. december 5., szombat 21:56

Zetor Leila álnéven írt Neszharisnya, majd később Combfiksz című blogjával lett ismert és népszerű Szaniszló Judit, aki az Origó értesülése szerint az idei Petri György díj nyertese. A díjat a 2000-ben elhunyt Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&N Galéria Alapítvány, átadására évente a költő születésnapján, december 22-én kerül sor. Az elismerést olyan költő, író, drámaíró vagy esszéíró nyerheti el, akinek még nem jelent meg önálló kötete. Szaniszló Juditnak 2016 tavaszán várható az első könyve Beenged címmel a Magvetőnél.

2015-ben Szaniszló Judité a rangos elismerés – erősítette meg az Origo értesülését Turi Tímea, a Magvető Kiadó szerkesztője és egyben a Petri György-díj idei kuratóriumának tagja. Az idei Petri-díjas leendő könyve egy több mint 10 éves írói-irodalmi pályafutás megkoronázása lesz.

Szaniszló Judit 2002-ben kezdte írni blogját, melynek népszerűsége 2007-re a Goldenblog közönségdíját hozta el neki. 2008 óta jelennek meg prózai írásai és versei a Holmiban, az Élet és Irodalomban, az Ex-Symposionban, valamint a Kultúrpart internetes portálon. Blogszövegeiből 2008-ban egyfelvonásos dráma készült az Örkény Színházban Bíró Kriszta, Für Anikó és Mácsai Pál főszereplésével, melyet Grazban, a Blogold a színházat! projektben is bemutattak.

Kornis Mihály író Szaniszló Juditról 

"Az elsô fiatal költô, akinek a költôi magatartásáról Petri jutott az eszembe. Ô valami egészen mást csinál, de a legfontosabb értelemben mégis emlékeztet Gyurira. Radikális szeme van a Neszharisnyának. Nem kíméli magát, hanem öli naponta. Hogy is mondjam. Tiszteli az igazságot, vagyis a valóságot, bármilyen elônytelen legyen is annak írásban való rögzítése az ô számára. Persze az nem igaz, azt ne higgyétek el neki, hogy kövér és csúnya volna – két méter valahány centis kétségtelenül; de nem csak ettôl szemrevaló teremtés –, de az igaz, hogy annyira életre-halálra hû a szabadságához, akár a családjához, és a hibáihoz, meg a tûpontos, öngyûlölô megfigyeléseihez. Úgy szalad blogot írni, ahogyan a villanyárammal telített drótkerítést megcélzó foglyok a lágerekben.

Az ilyen költôt már szeretem. Akár közli ôt a Holmi vagy a Kalligram, akár nem. Az ilyen költô akkor is az Örökkévaló és ilyeténképp az örökkévalóság embere, ha sikere van, meg akkor is, ha nincs. Nem lesz több azzal, ha közlik ôt. Ô maga közöl."

Forrás: epa.oszk.hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta