#VILÁGOM

Meghalt a világ leghíresebb magyar punkja, Tommy Ramone

2014. július 16., szerda 16:33

A napokban elhunyt Tommy Ramone, a világ egyik első punkzenekarának, a Ramonesnak az utolsó életben lévő tagja. A magyar származású zenész Erdélyi Tamás néven született Budapesten, majd 1957-ben családjával az Egyesült Államokba emigrált- számol be a RollingStone.com az epevezetékrákban 65 évesen elhunyt bandatagról. Tommy Ramone nemcsak azért volt híres, mert a Ramones egyetlen magyar tagja volt, hanem mert egyben ő volt az egyetlen magyar zenész, aki bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé a Rock and Roll Hall of Fame múzeumba, ahol olyan legendák között kapott helyet, mint Elvis Presley, Chuck Berry vagy James Brown.

Az 1974-ben alapított bandának nem ez az egyetlen elismerése, maradandó alkotásaik miatt vállveregetésben részesítette őket többek között a Rolling Stone magazin, aki Minden idők 50 legjobb előadójának listájára tette rá a zenekart. A Spin magazin pedig 2002-ben minden idők második legjobb zenekarának választotta a Ramonest, akiket akkor csak a Beatles előzött meg a sorban. 2011-ben ráadásul - jó punkhoz nem méltó módon - még Grammy életműdíjat is kaptak korszakalkotó munkásságukért.

„Itt volt az ideje valami újat csinálni” – foglalta össze a zenekar indításának ötletét egy interjúban Tommy Ramone, aki négy évig volt az együttes tagja az izgalmas hetvenes években New Yorkban. Ekkoriban születtek az olyan háromakkordos örökzöldjeik, mint a „Blitzkrieg Bop”, az „I Wanna Be Sedated” vagy a „Sheena is a Punk Rocker”, melyekkel a kamaszos szorongást idéző dalszövegeik ellenére (vagy épp azért) számtalan későbbi zenekart befolyásoltak és inspiráltak.

Tommy Ramone (akkor még Erdélyi Tamás néven) egyébként már a hatvanas évek közepén, a Tangerine Puppetsben együtt zenélt a Ramones későbbi gitárosával, Johnny Ramone-nal (aki akkor még szintén csak simán a polgári nevén, John William Cummings néven futott), majd 1970-ben hangmérnök asszisztensként tevékenykedett Jimi Hendrix Band of Gypsys című albumán. A Ramonesban eredetileg csak menedzserként akart közreműködni, de végül a zenekar dobosa lett, mivel azt a feladatkört senki más nem vállalta. Erdélyi 1974 és 1978 közt volt a banda dobosa, három felejthetetlen albumot játszott fel velük: a Ramones, Leave Homes valamint a Rocket to Russia című lemezeket, majd tényleg producerként folytatta karrierjét a zenekarban. Így részt vett a Road to Ruin illetve az 1984-es Too Tought to Die című album munkálataiban is, valamit ő írta az 'I Wanna Be Your Boyfriend” és a „Blitzkrieg Bop” című slágereket is, melyekkel az első időszakban a New York-i CBGB klubban találtak lelkes közönségre.

Az eredeti Ramones hivatalosan 1996-ban oszlott fel. Nem sokkal később, 2001-ben Joey Ramone bejelentette, hogy limfómát diagnosztizáltak nála, majd még abban az évben meg is halt. Őt Dee Dee követte a sorban, aki a következő évben hunyt el kábítószer-túladagolásban, majd 2004-ben Johnny Ramone halt meg prosztatarákban.

„Miután Joey elment, sokkot kaptam. Dee Dee halála teljesen váratlanul ért, Johnny betegségét pedig, bár előre tudtuk, halálát mégis hosszú gyász követte” – mondta a producerként is elismert Erdélyi Tamás a Rolling Stone magazinnak 2009-ban.

Erdélyi feleségével, Cladia Tiennannel és közös bluegrass folkbandájukkal később is turnézott, a Ramones tagjaként hivatalosan 2004-ben lépett utoljára színpadra, méghozzá egy Ramones Beat Down On Cancer rendezvényen. A megszállottabb magyar Ramones rajongók pedig 2008-ban egy szám erejéig a budapesti Zöld Pardonban is találkozhattak a magyar származású legendával.

Fotó: Facebook / CBGB-OMFUG
Fotó: Facebook / CBGB-OMFUG

Bár az utóbbi időszakban újra menő lett punknak öltözni, és laza szülőként mini Ramones pólóban tologatni a gyerekeket a játszótér körül, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden ilyen hobbipunk tisztában is van a Ramones által életrekeltett „I don't want to” életformával, vagy az ezzel járó örökös durcás lázadással.

A Ramones és más, hetvenes években bandát alapító punkok első lépéseit a 1973-ban nyitott CBGB klub alapítója, Hilly Kristal egyengette. A klubról, a benne zajló világmegváltó pillanatokról két film is született, az 1976-os Blank Generation talán azért nem sikerült olyan jól, mert túl korán, 1976-ban jött ki, de feltűnik benne a Ramoneson kívül többek között a Talking Heads, a Television, Iggy Pop, Blondie, Pattie Smith, a New York Dolls valamint Richard Hell is. A kultikussá vált kocsmáról és annak popkulturális jelentőségéről pedig 2013-ban Randall Miller forgatott egy filmet CBGB címmel, mely szintén felidézi a Ramones kezdeti éveit és tiszteleg azelőtt, ahogyan a bandának és rajongótáborának sikerült megváltoztatnia generációja gondolkodásmódját.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta