#VILÁGOM

Tudta, hogy Pipás Pista nő volt?

2013. február 21., csütörtök 21:17 |

A szegedi Móra Ferenc Múzeum új kiállítása izgalmas programmal szolgál, már amennyiben valaki rá van kattanva a bűntényes kiállításokra. Mert hogy lehetséges az, hogy modern korunk viszkis hősének elődje, Pipás Pista - aki nem elég, hogy a maga módján védelmezte a vert feleségeket, de neve ellenére nő volt - csak most lesz sztárrá? Az átokházi gyilkos asszonyként aposztrofált Rieger Pálnéra ugyan csak két gyilkosságot sikerült rábizonyítani 1933-ig, de ezt most hagyjuk, és bátran éljük magunkat bele abba a történetbe, hogy hétrendbeli gyilkos volt, aki hol pénzért akasztotta fel a férjeket, hol pedig meggyőződésből.

Ha valaki esetleg nem lenne tisztában vele, Pipás Pista többszörös gyilkos volt az 1900-as évek első évtizedeiben, akit a tanyavilág hóhéraként emlegették az átokházi tanyavilágban. A gyilkosról letartóztatása után derült ki: valójában férfiruhába bújt asszony, aki családjukat rettegésben tartó férjeket akasztott fel, feleségeik kérésére. Rieger Pálné, álnéven Pipás Pista első bűntényére 1932-ben derült fény, végül két gyilkosság elkövetését bizonyították rá. Pista 18 évig hordott férfiruhát. A múzeum tárlatán bemutatják Pipás Pista eredeti ujjlenyomatát, az helyettesítette aláírását, mivel írni annak ellenére sem tudott, hogy állítólag két évig járt iskolába. Az eredeti periratokat böngészve a látogató végigjárhatja a bírósági per teljes útját, beleolvashat a korabeli újságok tudósításaiba.

Ezt már Pozsgai Zsolt írta meg Pipás Pista című drámájában, ami amúgy látható is a Szegedi Nemzeti Színházban. A gyilkos asszony perének bizonyítékaiból és az üggyel kapcsolatos ereklyékből (lásd akasztókötél) nyílik kiállítás a múzeumban pénteken. ha mindez még nem lenne elég, akkor a periratok alapján rekonstruálták az akasztások körülményeit: akasztókötelet, az akasztáshoz használt hordót és más tárgyakat is bemutatnak a kiállításon. A pipájáról nem esik szó, de egy pár, Pipás Pistának tulajdonított csizmát is láthatnak az érdeklődők, valamint megismerhetik az átokházi tanyavilág hangulatát és használati tárgyait.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta