#VILÁGOM

72 éves az örök Winnetou, Gojko Mitic

2012. június 14., csütörtök 08:19 |

Minden idők legindiánabb indiánja, Gojko Mitic kelet-német színész több, mint egy tucat indiánfilmben játszott úgy, hogy soha nem látott indiánt. Ez persze a filmek sikerét cseppet sem befolyásolta, egy egész nemzedék nőtt fel rajtuk. Az általa megformált karakterek hírneve bátran vetekedhet Supermannel, de még Batmant is letaszítaná a trónról.

Gojko Mitic
Gojko Mitic
Gojko Mitic
Gojko Mitic
Fotó: Florian Seefried

De hogyan is lett a kis Gojkóból indiánhős? Amíg földműves apja partizánkánkodott, addig ő bátyjával a nagyszüleinél, egy dél-szerbiai, Morava melletti faluban nőtt fel. Húsz évesen testnevelőtanár-jelöltként alkalmi dublőr szerepeket vállalt a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben. 1965-ben fedezte fel és választotta A Nagymedve fiai főszerepére a Jugoszláviában forgató kelet-német DEFA filmgyár.  Az első Mitic-film, A Nagymedve fiai 1966-ban hatalmas közönségsikert aratott. Filmjeire tíz millióan váltottak jegyet a mozikban. Így lett Gojko Mitic a kelet-európai fiatalok hőse.

Miticből valódi sztár lett, 1966 és 1985 között 15 alkalommal játszhatta el a hős indián szerepét. A berlini fal leomlása után is mutatkozott kereslet indiánokra, de már nem keletről, hanem nyugatról. A Bad Segeberg-i Karl May-fesztiválokon 1992-től 2006-ig a fesztiváljátékok Winnetou-ja lett, és meghódította a nyugati közönséget is. Gojko Mitic június 13-án volt 72 éves, boldog születésnapot a szerb indiánnak!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta