UTAZÁS

Milánó a szép emberek kifutója

2010. június 17., csütörtök 13:15

wshop_mMilánóban mindenki elegáns. Aki kizárólag egy nagy bevásárlókörút miatt utazna az olasz városba, inkább várja meg az augusztust, a nagy nyári leárazások ekkor kezdődnek. Kirakattúrán jártunk.

Milánó divatnagyvárosi címéhez a hétköznapok embere éppen úgy hozzáteszi a magáét: idős, fiatal, sárga, fekete, férfi, nő, kövér, vékony, meleg, hetero, szegény, gazdag - szemmel láthatóan ebben a városban mindenki szeret öltözködni. A milánóiak tudnak is öltözködni. A szemlélőnek olyan érzése van, mintha Milánó utcái a mindennapok kifutói volnának, ahol egymást váltja az elegáns üzletember, a szakadt farmeros punk, az ékszercipős modell és a felvarrt arcú dáma - valamennyien a legapróbb részetekig összerakva, megcsinálva.

S ahogy arról az üzletek portáljai és árai is árulkodnak, a divat nemcsak a tehetősek kiváltsága, ez a város mindenki számára kínál valami jót - mindössze annyit kell tudni, melyik irányba induljunk el. Window shopping túrára indultunk.

Valentino és drága barátai

A bevásárló körút legideálisabb kiindulópontja a Piazza Duomo (Dóm tér), innen szaladnak ugyanis azok az utcák, melyek a butikok tucatjait rejtik. És ha már a Dóm térről indulunk el, érdemes annak bal oldalán található Galleria Victor Emanuel-ben kezdeni, ami azon kívül, hogy lenyűgöző építészeti látványosság, számos neves üzletnek is otthont ad. Itt várja tehetősebb vásárlóit többek között a Prada, a Mercedes Benz és Massimo Dutty. Itt az árak sajnos messze a hazai minimálbér fölött vannak, egy Mercedes Benz kabát például 620 euróba fáj, de egy Prada táskához már hozza lehet jutni 460-ért is.

Milánóban csak Aranyegyedként (Quadrilatero d'Oro) emlegetik a város legismertebb divatkörzetét, ami a Piazza Duomo, a Piazza Cavour, Piazza San Babila közötti területet öleli fel, s a tágas utcákon a legismertebb divatmárkák csillogó üzletei és bemutatótermei sorakoznak egymás mellett. A Via Montenapoleonét keresse, aki Gucci, Versace, Fratelli Rossetti, Prada vagy Cartier ruhákra vágyik, a Via della Spiga-ba induljon, aki Dolce & Gabbana-tól vagy Bulgaria-tól szeretne egy külünleges darabot, vagy a Via San't Andrea-ba, aki eredeti Chanel, Armani, Moschino vagy Kenzo kreációkat szeretne látni.

Az árak ezekben az utcákban is elképzelhetetlenül magasak, amik még a szezonvégi kiárusítással sem válnak megfizethetővé. Mindenesetre azok is bátran tegyenek erre egy kitérőt, akik nem akarják és nem is tudnák megfizetni a ruhakölteményeket, csak egy kis vizuális inspirációra vágynak: itt nemcsak a boltok és kirakatok érdekesek, az emberek talán még jobban.

Fiatal tervezők a Brerán

A Brera negyedet keresse az, akik a fiatal - kevésbé ismert - tervezők trendi, friss és merész munkáira kíváncsi. Ezek a kis butikok messze nem olyan drágák, mint a Divat Negyed luxusboltjai, mégis megannyi izgalmas, egyedi, olykor egészen őrült darabokat rejtenek. Itt is mindenki megtalálja a maga stílusához illőt: a leheletfinom anyagokkal dolgozó tervezők ruháitól kezdve az tépett, szakadt és absztrakt ruhatorzókon át, szinte minden igényre jut egy apró bolt. A Brera negyedben sétálni is nagy élmény, a kis butikok mellett izgalmas kirakataival számtalan ékszer-, design-és bútorbolt csábítja a látogatót.

Zara, Mango, Guess, H&M

Az itthon is jól ismert, elérhető áru ruhákat kínáló boltok sem hiányozhatnak a milánói divattérképről. Ezeket az üzleteket a Corso Vittorio Emanuele, a Corso Buenos Aires, a Via Torino és a Corso di Porta Ticinese-n találja meg a vásárló. Európa egyik leghosszabb utcája, a Corso Buenos Aires olyan ismert márkáknak ad otthont, mint a Benetton, a Timberland vagy a Kookai, míg a Corso Vittorio Emanuele-en több Zara, H&M és Max Mara bolt működik. A Via Torino üzletei (Energy, Foot Looker) elsősorban a fiatalok sportos, lezser, szexi és persze megfizethető igényeit igyekeznek kielégíteni. Aki azonban secondhand és igazán alternatív divatra vágyik, a Via Ticinese-ig meg se álljon.

Aki kizárólag egy nagy bevásárlókörút miatt utazna az olasz városba, várja meg az augusztus 1-jét, a nagy nyári leárazások ugyanis ekkor kezdődnek.

A folytatásban olaszországi gasztronómiai élmények következnek. Az étkezéstúrán dietetikusunk, Schmidt Judit vett részt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta