UTAZÁS

A magyarok fele egyáltalán nem nyaral

2010. május 31., hétfő 23:00

austriaHa mennek is nyaralni a magyarok, akkor többségében belföldi úticélt választanak, derült ki egy felmérésből. Akik külföldre mennek, leginkább Horvátországba, Görögországba és Ausztriába utaznak.

Tízből nyolc magyar egyáltalán nem volt nyaralni az elmúlt évben, derült ki a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis felméréséből. Akik el tudnak utazni nyaralni, azok elsősorban belföldi úticélt választanak. Akik külföldre utaznak, főleg Horvátországot, Görögországot, Ausztriát választották. A magyarok kedvenc időtöltése a strandolás, napozás, és a városnézés. Túrázni viszont kevesen szeretnek.

5 napnál tovább nem nyaralnak

„Az utazási tervek nem túl bíztatóak idén sem, hiszen többen mint tavaly, a magyarok 76 százaléka (a tavalyi 71 százalékhoz képest) nem is tervez 5 napnál hosszabb üdülést a következő 12 hónapban. A lakosság 10 százaléka szándékozik az ország határain belül nyaralni, míg külföldre 7 százalék tervez utazást. A külföldi úti célok vonzereje nagyon hasonló a tavalyihoz. 2 százalék Horvátországot, 1-1 százalék Görögországot, Ausztriát és Olaszországot jelölte meg preferált célországként" - mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A felmérés arra is kitért, hogy a megkérdezettek hogyan szokták megszervezni utazásaikat. A hosszabb időre utazók döntő többsége általában saját maga szervezi az utazását, vagy családja, baráti köre szervezésében megy nyaralni. 7 százalék többnyire, 2 százalék pedig mindig utazási iroda szervezett útjára megy. Az emberek 54 százaléka pedig azt válaszolta, hogy egyáltalán nem szokott nyaralni járni.

Ami a kedvenc lazító tevékenységet illeti, a magyarok a strandolást, napozást élvezik a legjobban, 38 százalékuk választja a pihenésnek ezt a formáját. Városnézéssel közel tízből hárman töltik idejüket, kulturális programokon (múzeumlátogatás, színház, koncert, fesztiválok) kevesebb, mint egyötödük vesz részt. Továbbra is kevesen részesítik előnyben az aktív pihenési formákat, mindössze 14 százalék megy túrázni nyaralás alatt. A vízi sportoknak 7 százalék hódol, vízitúrán 3, kerékpártúrán 4 százalék vesz részt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta