UTAZÁS

7+1 egy város, ahol jól lehet sörözni

2012. március 30., péntek 14:30 |

Megtudjuk, hogy a sörturista hová utazzon, ha sokféle, vagy kiemelkedő minőségű söröket szeretne inni. Aki pedig gyorsabb megoldásra vágyik, annak a budapesti sörözőajánló lesz a segítségére.

Mivel nem vagyunk annyira szerencsések, hogy körbeutazzuk a világot azért, hogy kiderítsük hol lehet a legjobbat sörözni, kénytelenek voltunk olyan forrásra támaszkodni, akik megtették. A Frommers.com utazási portál gyűjtéséből indulunk ki, de akiknek épp ebben a pillanatban nincs pénzük/idejük/kedvük külföldre utazni, azoknak ajánlunk egy-két remek budapesti lehetőséget is.

Kedves nem-budapesti olvasók! Azért szerepelnek a gyűjtésben kizárólag budapesti sörözők, mert mi csak ezeket ismerjük. De biztosak vagyunk benne, hogy számtalan remek hely van máshol is, ezért kérünk benneteket, hogy ha tudtok ilyet, feltétlenül írjátok meg kommentben. Köszi előre is.

Mielőtt megveszi a repülőjegyét - ad hoc közvéleménykutatásunk eredménye a budapesti sörfelhozatalról

Természetesen a minta nem reprezentatív, mert facebookon és szerkesztőségi levelezőlistán tudakozódtunk. A kérés az volt, hogy az elsődleges szempont ne az legyen, hogy milyen a hely hangulata, vagy hogy kedves-e a pultoslány. Ezúttal azt akartuk megtudni, hogy hol lehet nagy választékban, különleges söröket inni. Íme a válaszok:

Szinte mindenki megemlítette a Batthyány tér mellett lévő Belga Sörözőt. Sokan javasolták a Lánchíd budai hídfőjénél levő Apátsági Sörözőt, a Rómain lévő Fellini Római Kultúrbisztrót, a Piritós Pubot a Kazinczy utcában, valamint a Colombo Café és éttermet. Egészen friss újdonság a Skanzen, ami nem hivatalos söröző, hanem úgynevezett közösségi dohányzóhely. a Skanzen lakáskocsma, és a másik különlegessége, hogy csak házi készítéső, magyar söröket csapolnak. A megnyitón ezekből kétfélét lehetett megkóstolni, a fóti Keserű Mézt és a csobánkai Fekete Bárányt. A nevük mindenesetre sokat ígérő.

Aki otthon szeretne sörözni, az menjen el Zuglóba, a Különleges Sörök Boltjába és vásároljon be. Sajnos a honlapjuk éppen nem működik, de róla, és néhány további sörlelőhelyről készült egy részletes írás a Dining Guide-on.

Dublin, Írország

Pint of Guinness

Nem meglepő, hogy a Frommers gyűjtése Írországgal kezdődik. Hiszen amellett, hogy még a gyerkőcök is tudják, hogy mi Írország leghíresebb exportcikke (a Guinness), a sörözés Dublinban a mindennapi élet része. Bár a sör nem olcsó, a pubok és a sörözők mégis mindig tömve vannak vidáman sörözgető írekkel.

Egy igazi sörturista nem hagyhatja ki a Guinness Gyármúzeum meglátogatását, ahol a neves márka történetét ismerhetik meg a látogatók, valamint sört is kóstolhatnak a világhírű csupa üveg ablakú Gravity bárban. Aki szeretne alaposan felkészülni a sörutazásra, annak a dublinpubscene honlapot érdemes megnéznie. Ez egy fantasztikus portál, nemcsak hogy minden söröző fel van sorolva, (ráadásul még elhelyezkedésük szerint is szűrhetőek) de listázva vannak a szálláshelyek is, vagy olyan lehetőség is van, hogy az árak szerint válogasson valaki a kocsmák között. Egy külön menüpontban pedig csajos és fiús sörözőprogramok sokasága is várja az érdeklődőket.

München, Németország

Állítólag Münchenben évente 125 millió gallon sör fogy el. Mivel egy (amerikai) gallon 3,8 liternek felel meg, aki egy kicsit is jó fejszámolásban az már tudja is, hogy ez 475 millió liternek felel meg. Ez nem kizárólag a helybeliek érdeme. Megnéztem, és ha az agglomerációt is belevesszük, akkor 3,1 millióan lakják a várost, ami annyit tesz, hogy lakosonként (a csecsemőket is beleértve) évente 153 millió liter sört kellene a polgároknak meginnia Németország harmadik legnagyobb városában, ha...

Ha nem itt kerülne sor minden évben az Oktoberfest-re, melyen turisták százezrei vállalják önként, hogy besegítenek a hatalmas mennyiségű sör elfogyasztásában. (Már megvan az idei, a 179. Oktoberfest időpontja, szeptember 22.-étől október 7.-éig.De talán érdemes várni egy évet, a 180. valószínűleg még az átlagosnál is nagyobb buli lesz.)

Az Oktoberfesten elég sokan szoktak lenni
Az Oktoberfesten elég sokan szoktak lenni

Aki nem szereti a tömeget, de a sört igen, az ne a fesztivál idején menjen, hanem valamikor máskor. És ha már ott jár, ne hagyja ki a világ legöregebb sörfőzdéjének, a Weihenstephannak a meglátogatását. Hiába öreg a sörfőzde, a honlap fiatalos és játékos, egy kicsit kárpótolja azokat, akik éppen most nem tudják személyesen is tiszteletüket tenni.

Amszterdam, Hollandia

A legismertebb sörmárkák (Amstel, Grosch, Heineken, stb.) szinte mind holland kézben vannak, így Amszterdam nemcsak a sajt, hanem a sör kedvelőinek is paradicsom. Aki ott jár, az mindenképpen látogasson el a Cracked Kettle nevű italboltba, itt ugyanis több, mint 500 féle sört árusítanak. Ezt szerintem végignézni is komoly feladat, nemhogy kiválasztani azt a néhányat, amit hazavinne az ember. Erre azonban nincs is szükség, mert szerencsére a világ minden országába szállítanak. (Ebben a pillanatban éppen nem működik a webáruház, de a honlapon azt ígérik, hogy hamarosan ismét lehet majd rendelni.) Akit bosszant, hogy csak a polcokon nézegetheti a söröket, az sétáljon át az út túloldalára a Café Gollembe, ahol ha nem is öt, de 200 palackos sör közül válogathat, köztük a híres, Trappista kolostorban készült Westvleteren márkát is.

Prága, Csehország

Hát igen, a csehek szeretik a sört, ezt mi is jól tudjuk. Azt viszont meglepően olvastuk az eredeti gyűjtésben, hogy a fő sörivő városok közül itt lehet a legolcsóbban sörözni. A sörök sokszor csak feleannyiba kerülnek, mint kicsit nyugatabbra. A cseh sör nálunk is népszerű, és hogy mi a titka, arról a pragaisorozok.hu oldalon olvastunk egy jó kis cikket. Ha valaki bizonytalankodna azzal kapcsolatban, hogy melyik cseh sört kóstolja meg, annak pedig egy cseh sör tesztet találtunk, amit a Deluxe magazin készített.

A PilsnerUrquell gyár díszkapuja - igaz, ez a gyár nem Prágában van
A PilsnerUrquell gyár díszkapuja - igaz, ez a gyár nem Prágában van

Brüsszel, Belgium

Augustijn

Belgium a sörözés Mekkája. Ez a mondat pedig egyáltalán nem közhely, mert gondoljanak bele, 800 fajta sör van, amit folyamatosan gyártanak, de hogyha az egyes alkalmakra készített különleges variációkat is hozzászámoljuk, akkor a 8700-at is eléri a belga sörfajták száma. (Jó, lehet, hogy a Mekka akkor sem a legszerencsésebb metafora alkohollal kapcsolatban.) De az a lényeg, hogy rengeteg van, és ennek következtében sok az olyan hely is, ahol sörözni lehet. A kezdő sörturistákat ne tévessze meg a café felirat, Belgiumban ez csapszéket jelent.

Az egyik leghíresebb brüsszeli söröző, a Delirium Café, ahol – a honlapjuk szerint - állítólag 2400 fajta sört szolgálnak fel. Ez csodálatosan hangzik, de ha véletlenül járt már ott valaki, akkor árulja már el, hogy tényleg így van-e? És ha igen, akkor hogy néz ki az itallap? És mennyi ideig tart, amíg valaki dönt?

Zárásként pedig egy jó hír a belga sör szerelmeseinek. Augusztus 31. és szeptember 2. között rendezik meg – immár 14. éve ­– a Belga Sörhétvégét, a brüsszeli Grand Place-on, - aki az Oktoberfest-nél kisebb és barátságosabb fesztiválokat szereti, annak ide érdemes eljönnie.

Beer vending machine in Hokkaido, Japan

Tokió, Japán

Nem, senki ne higgye, hogy lemaradt valamiről és időközben Tokió a sörturizmus fő célpontjává vált. Csupáncsak érdekes megnézni, hogy hogyan néz ki a sörözés egy, a mienktől nagyon eltérő kultúrában. A sör nem olcsó, viszont bárki hozzájuthat (a 18 év alattiak is) mert nemcsak vendéglátóhelyeken és üzletekben, hanem utcai automatákból is árusítják. Ennek az az egyik fő oka, hogy igaz ugyan, hogy Japánról nem a sör jut eszünkbe először, de ettől függetlenül azért a japánok nagyon szeretnek sörözni.

A sörözőkben egyébként elsősorban helyi söröket kínálnak, bár sok esetben a turisták kedvéért ott vannak a nemzetközi márkák is. A Sapporo nevű japán sör talán az egyetlen, amit világszerte ismernek. Ha valaki olyan szerencsés, hogy Tokióban járva még sörözni is van ideje, az nézze meg a Popeye nevű helyet, ahol állítólag 40 féle csapolt sört lehet kapni.

Hanoi, Vietnam

Vietnam és a sör kapcsolata mindössze a vietnámi háborúig eredeztethető vissza - az amerikai katonák miatt hirtelen nagyon sok sör került az országba, a helyi lakosok pedig megszerették. Annyira, hogy ma már egész Ázsiában itt lehet a legjobb és legolcsóbb söröket vásárolni. A legnépszerűbb vietnámi márkák a San Miguel, a Tiger 333, és a Bia Saigon.

Igazi különlegesség a Bia Hoi, azaz friss sör, egy könnyed ital tartósítószerek nélkül, amit minden nap frissen főznek le és szállítanak a vendéglátóhelyekre.

Hanoiban a sörözésnek van néhány rituáléja is. Például jégkockával isszák, és ha baráti társaságban vannak, akkor mindig a barátnak töltenek először. Amikor a koccintásra sor kerül, azt kell mondani, hogy tram phan tram. Ez – remélem - azt jelenti, hogy 100 százalék, és nyilvánvalóan nem az ital alkoholfokára vonatkozik, hiszen az a vietnami sörök esetében csupán 3 százalék körül mozog.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.30 15:08:33personalsanchez

  Na ne. Az igazán jó, izgalmas helyeket, boltokat meg sem említettétek! A teljesség igénye nélkül: Csakajosör, Sörmanufaktúra, Hrabal, Pivo, Beerbier stb. tudjátok: gogli jóbarát, mielőtt ilyen cikket írtok, legalább nézzetek utána, mert ez így ergya

 • 2012.03.30 15:55:59Rigris

  Dublinban, Tokioban és Hanoiban nem jártam, így azt nem tudom. Prága, München és Brüsszel rendben van, ott tényleg nem marad szomjas az ember.
  Nyilvánvalóan Amszterdamban is nagyszerűen lehet sörözni, de az szerintem mégis kilóg ebből a sorból, mert ami ott izgalmas, az leginkább belga, vagy legalábbis olyan mint ha az lenne - Amstelért, Heinekenért vagy Grolschért kár odamenni.
  Én Amszterdam helyett (amit különben nagyon szeretek, de nem a sör miatt) inkább Londont (vagy bármely más brit várost (de én csak Londonban jártam) venném fel a listára, mert a hagyományos brit sörök is nagyon jók, és nagyon mások mint a cseh vagy német sörök.
  És persze az USA-ban is rengeteg fantasztikus sört lehet találni, csak nem az ismert tömegmárkákat kell keresni, hanem a kisebb főzdék termékeit. De mivel ott sört csak boltban vettem, mert a bárokban sajnos mindig whiskey-t kellett innom, így hát nem tudok kiemelni egyetlen várost vagy bárt sem:)))

 • 2012.03.30 16:00:17Szarazinda

  "A Sapporo nevű japán sör talán az egyetlen, amit világszerte ismernek."

  Mivaaaan? Dehogyis. Az Asahi legalább ennyire, ha nem ismertebb (szerintem messze a legismertebb japán sör nemzetközi viszonylatban) és Kirint is sok helyen lehet kapni a világban.

  A San Miguel meg mióta vietnámi sör. Spanyol az, de sok helyen kapható a világban, én is sok helyen láttam Ázsiában, miért ne lenne Vietnámban is. De ettől nem vietnámi sör.

 • 2012.03.30 16:12:16Nomurka

  Én is azt akartam mondani, hogy elég hiányos a cikk. Bár én nem ismerem az összes helyet. Ezt ismerem:[link] .
  De tényleg nagyon hamar lehet találni, még egy csomót.

 • 2012.03.30 17:13:30lalanc

  Illett volna magyart is írni: SOPRON!

 • 2012.03.30 17:15:06164973

  Nekem volt szerencsém Delirium Caféhoz. Nagyon jó hangulatú - egyébként teljesen átlagos, minden puccot nélkülöző - hely. A teljes itallap pedig egy vaskos italkönyv, amiből csak pár darab van és külön ki kell kérni. A szomszád asztalnál (hordónál) helyi fiatalok mondták, hogy évek óta járnak oda, minden péntek/szombat este megkóstólnak 2-3 fajtát és így haladnak a könyvben. Persze hogy tényleg van-e 2400 fajta, azt nem tudom, de az biztos, hogy iszonyatosan sok. Az átlagvendégek (és a turisták is) a legnépszerűbb pár tucat sör közül választanak, amiket a pultnál is tartanak.

 • 2012.03.30 17:17:55LZsolt

  sörös cikkben írjuk már helyesen a Guinness nevét! főleg úgy, hogy ott figyel egy óriási Guinness feliratú korsó is a képen.

 • 2012.03.30 17:21:38Dr. Jofiu, PhD, FYI, ASAP, Etc.

  Igaz részleteiben ráhibázott erre arra, főleg a közhelyekre, de ezt az amerikai forrású cikket teljesen fölösleges volt lefordítani és összeállítani.

  Mit tudhatnak ők a sörözésről egyáltalán?! A cikk ezt a véleményt csak aláhúzza.

  Mert pl. ha már Japán akkor tényleg inkább Asahi. Vietnamban tényleg ezek vannak lépten nyomon, de a San Miguel annyira nevezetesség mint nálunk a Heineken: lépten nyomon lehet kapni, oszt ennyi. Elég lett volna Tiger és Saigon. Még ha a Tiger annyira vietnami mint a Heineken magyar. Singapore-i, és gyakorlatilag ázsiai márka, bárhol ez van, Bangkokban is pl., Vietnam kapcsán említeni legalábbis furcsa. Különben is ezeken a helyeken a párás forró időszakokban és régiókban egy alsó középszerű sör is mennyei, csak hidegnek kell lenni.
  Japánnál, Vietnamnál már Svédoszágot is hamarabb lehetne említeni, nem egy saját márkás egyedi és finom sörük van - Nils Oscar, Oppigårds főzdék -, plusz a kisvárosokban is minőségi, széles, nemzetközi választékú (tippre akár 25-30 féle csapolt + az üvegesek) pub-ok vannak - pl. Bishop's Arms lánc. Egybe beülve Írországtól kezdve, Belgiumon és Csehországon át Angliáig mindbe bele lehet kóstolni, csak hogy a nagyokat említsük. Igaz aranyárban mérik, de a minőség és választék csodás.

  És akkor már a más által is említett Angliáról nem is beszéltünk!!
  Hogy lehet ekkorát hibázni egy sörös cikkben, hogy hamarabb említik Vietnamot mint Angliát?!! Valami Martinivedelő írta tán?! Komolytalan.

  De sok sok egyéb európai hely is jobb sörcélpont mint a két ázsiai, gyakorlatilag bárhová megyünk nem hibázhatunk jobban mint Japánnal vagy Vietnammal.
  Nagyon harmatos ez az amcsi cikk, nagyon.

 • 2012.03.30 17:33:25micsoda?

  Nálunk nem megy annyira a sör, de a vendégek kedvéért szoktam venni. Ilyenkor megállapítom, hogy a magyar sör drága.

 • 2012.03.30 18:11:18truthful.shepherd

  475M/3M=153M, gratulálok, egyes, leülhetsz.

 • 2012.03.30 18:27:21Közbiztonság Szilárd

  Na, az egyik félanalfabéta díványos főidióta megint nekiállt cikket írni...

 • 2012.03.30 18:37:22Közbiztonság Szilárd

  Dr. Jofiu, PhD, FYI, ASAP, Etc.:
  A szerző nyilvánvalóan idióta, és nem ismeri a sört.

  Egyébként Finnországban is kiváló pl. a Koff és a Lapin Kulta.
  De beszélhetünk akár a szomszéd szlovákokról és a söreikről is. Vagy akár az osztrákokról.

  Ez megint egy szar, felületes, semmitmondó cikk, amilyet a szerzőtől (Havanna, d. zsófi és még egy csomó álnév alatt) megszokhattunk.

 • 2012.03.30 18:38:36Közbiztonság Szilárd

  Dr. Jofiu, PhD, FYI, ASAP, Etc.:
  A szerző nyilvánvalóan idióta, és nem ismeri a sört.

  Egyébként Finnországban is kiváló pl. a Koff és a Lapin Kulta.
  De beszélhetünk akár a szomszéd szlovákokról és a söreikről is. Vagy akár az osztrákokról.

  Ez megint egy szar, felületes, semmitmondó cikk, amilyet a szerzőtől (Havanna, d. zsófi és még egy csomó álnév alatt) megszokhattunk.

 • 2012.03.30 18:39:07Közbiztonság Szilárd

  Ezt a hülye picsát miért engedik még mindig írni?

 • 2012.03.30 21:12:39stikasz_1

  Nem teljesen értem, miért kell eleve leszűkíteni a kört városokra, Prága mellett ott van Plzen, Brüsszel mellett ott a rengeteg más belga város ahol ugyanúgy minőségi kocsmák vannak, imponáló sörválasztékkal, stb.

 • 2012.03.31 13:06:10Kynsi

  Érdekes... Szerintem a sörözés "értéket" nem a hely még csak nem is a sör minősége határozza meg, hanem a társaság.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta