UTAZÁS

Így fényképezz a nyaraláson - Tippek kezdő fotósoknak

2011. június 28., kedd 13:58

Sorozatunkban teljesen kezdő fotósoknak igyekszünk segítséget nyújtani, hogy a nyaralásról hazahozott képek tényleg albumba vagy akár falra kívánkozzanak.

Fotó: Caesar Sebastian
Fotó: Caesar Sebastian

A digitális korszakban ma már szinte mindenki fotózik valamivel, vagy a telefonjával vagy kompakt kisgéppel, de egyre többen beruháznak egy tükörreflexes masinára is. A jó képet nem a gép teszi, bárki készíthet jó fotót, ha tisztában van az alapelvekkel, és nem vaktában lődöz. Nyáron szinte mindenki utazik, és a legtöbben fényképeznek is, általában kevesebb, mint több sikerrel. Egy kis tudással, odafigyeléssel és kreativitással már egészen más eredményt lehet elérni.

Nyisd ki a szemed és láss

Martin Munkácsi magyar divatfotós szájából hangzott el a már szállóigévé vált „Think while you shoot” (gondolkozz mielőtt exponálsz) mondat, amiben már benne van a lényeg. Jó fotóid csak akkor lesznek, ha ésszel fényképezel, azaz tudatosan használod a géped beállításait, tudsz bánni a fénnyel, tisztában vagy az alapvető kompozíciós szabályokkal. Emellett természetesen ki kell nyitni a szemed, hogy megtaláld a jó témát. A tudatosság nemcsak azt jelenti, hogy képes vagy használni a tudásod, hanem azt is, hogy nem zombiként fényképezel, hanem kilépsz a sablonos turistafotók bűvköréből, és megpróbálod más szemmel látni a világot. Azaz befejezed a japán turistáskodást.

A gyerek mindig hálás téma Fotó: Suzette Pauwels
A gyerek mindig hálás téma
Fotó: Suzette Pauwels

Ne lődözz, komponálj

Ahhoz, hogy esztétikailag rendben legyen a fénykép, jó legyen rá nézni, vannak bizonyos kompozíciós szabályok, amiket be kell tartani. A fényképezés és a festés rokon műfajok, a fényképet is meg kell komponálni, és fel kell tölteni tartalommal, gyakorlatilag úgy, mintha bekereteznéd a világ egy szegletét. A szabályokat csak akkor szabad felrúgni, ha már tökéletesen alkalmazod őket.

A legfontosabb elv, hogy a kevesebb több. Ne akarj egyetlen képbe mindent bezsúfolni, hanem válassz egy fő témát, és koncentrálj arra. Ne legyenek a témán kívül zavaró elemek a képen, hanem törekedj arra, hogy letisztult fotót készíts.

A profi fotósok szinte soha nem használnak centrális kompozíciót, tehát nem középre teszik a témát, mert ettől a kép statikus és unalmas lesz. A fotográfiában leggyakrabban az aranymetszés szabályát alkalmazzuk, ami természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között. A téma tehát szerencsés esetben nem a kép közepén, hanem valamelyik aranymetszés pontban helyezkedik el. Képzeletben oszd fel a képet két vízszintes és két függőleges vonallal arányosan, és ezeknek a vonalaknak valamelyik metszéspontjába helyezd el a témát. Az átlós és a háromszög kompozíció szintén teli találat.

Lehetőleg ne használj centrális kompozíciót Fotó:Matthew Barker
Lehetőleg ne használj centrális kompozíciót
Fotó:Matthew Barker

Fontos, hogy ne lógjanak a képbe fölösleges tárgyak, vonalak, mert ezek kivezetik a tekintetet a képből, és megzavarják a harmóniát. A markáns színek szintén jó kompozíciós elemek, de túl sok színt egy képre ne tegyünk, mert összevisszaságot okoznak. A háttérben kerüljük az erős színeket, mert ezek szintén elvezetik a szemet a fő témáról. A fekete-fehér képek szépek, de csak akkor használd ezt a megoldást, ha biztosan jól tudsz már komponálni, mert a színek hiánya miatt a kompozíció sokkal erősebben érvényesül, így a rossz kép egyenesen borzasztó lesz.

A jó vágás már fél siker

A képkivágás adja meg a kompozíció keretét, tulajdonképpen azt jelenti, hogy mennyire fogod be szűken, illetve tágan az adott témát. A jó képkivágást érdemes már a keresőben megtalálni, de kész fényképet is meg lehet vágni a már a legegyszerűbb képszerkesztő programokkal is.

A nagyon szűk képkivágást cipőkanalas megoldásnak is szokták nevezni, ilyenkor olyan érzete van a nézőnek, mintha a kép nem férne bele rendesen a keretbe. Ugyanígy rossz megoldás, ha túl nagy teret hagysz a téma körül, mert a téma így kicsivé és jelentéktelenné válhat (tipikus amatőr hiba, mikor egy portrénál a fej fölött hatalmas üres tér van). Egy jól megválasztott képkivágás fél siker, ami szép, harmonikus keretet ad a témádnak.

A képkivágásnál sem kell a megszokott sémáknál maradni, a kész képeket digitálisan szabadon vághatod (gyakori képkivágás az álpanoráma és a négyzetes is), de a vágást is érdemes a kép témájának és kompozíciójának és mondanivalójának megfelelően megválasztani.

A déli napfényben nem lesz szerencséd

Az amatőr fotósok bármilyen fényviszonyok között lődöznek, egy profi fotós elő sem veszi a gépét, ha nem jók a fények. Ha tudatosan figyeled, mikor szépek a fények, akkor már nagyot ugrottál előre a minőségi fényképek felé.

Használd ki a szép fényeket Fotó: Bailey Weaver
Használd ki a szép fényeket
Fotó: Bailey Weaver

A fényképek hangulatát nagyban meghatározza az adott fény erőssége, színe, iránya. A déli, erős napsugarak nem alkalmasak igazán szép képek készítésére, így ne a déli órákban rohangálj fotómasinával a tengerparton. A pirkadat narancsos, a reggeli és a délutáni fény sárgás, a naplemente vöröses színű, inkább ezekben a napszakokban érdemes fotózni. A direkt fény sem igazán jó, mert erős, kontrasztos lesz tőle a fénykép, míg a felhőkön átszűrődő puha fény mindent megszépít. Ha elromlik az idő, de nem szakad még az eső, akkor nyomás, mert borús időben puhábbak a fények, és a felhők is sokkal szebb hátteret adnak. A legszebb képeket pedig a vihar utáni fényben lehet lőni, ilyenkor gyakoriak a fénypázmák is.

A hangulat lenne a lényeg

A jó téma szinte biztos, hogy ott hever a lábad előtt, csak ki kell nyitni a szemed, és szükséged lesz némi időre és türelemre is ahhoz, hogy elkapd a pillanatot. A turistafotókon mindenki az unalomig ismert látványosságokat fotózza, rosszabb esetben még elé is áll, ami ugyan jó bizonyíték arra, hogy tényleg járt ott, de az esztétikai élmény garantáltan elmarad.

A legfontosabb, hogy észrevedd a pillanatot Fotó: Bob Jagendorf
A legfontosabb, hogy észrevedd a pillanatot
Fotó: Bob Jagendorf

Figyelj oda az apróságokra, fotózz részleteket, menj be az eldugott sikátorokba, és fotózd le az ablakban nyújtózkodó macskát! Olyan témákat keress, amik visszaadják az adott hely hangulatát, ne akarj mindent lefényképezni, mert pont a lényeg veszik el. Ne elégedj meg azzal, hogy valahogy dokumentálod a témát, hanem szánj időt és energiát arra, hogy megtaláld a legjobb nézőpontot, beállítást, és adott esetben, ha valami igazán különleges témát találsz, várd meg a megfelelő fényt is. Ha sikerül találnod egy igazán egyéni perspektívát, akkor a legegyszerűbb témáról is remek fotót készíthetsz. Minél több energiát fektetsz a fotózásba, annál szebb képeid lesznek. Ahogy mondják, szerencséje csak a jó fotósnak van.

A következő részben a technikai alapokról lesz szó.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.28 14:40:11Regénytár

  És még egy: Ne csak a fő témára koncentrálj, hanem a háttérre is. Már egy kis oldallépés is csodákra képes. :)

 • 2011.06.28 14:55:45korte1975

  1. tema
  2. fokuszpont
  3. melyseg elesseg
  4. jo kedv
  5. sok foto
  6. kreativitas
  7. kevesebb jobb
  8. fekete feher
  9. arnyekok-vonalak-formak
  10. oldalfeny
  11. utomunkalat : lightroom/bibble5 stb
  12. sok sikert

 • 2011.06.28 15:03:31sony

  És még egy fontos dolog: készítsd el azért azokat a turistafotókat is, mégpedig úgy, hogy odaállsz, vagy odaállítod, aki neked fontos, mert két percbe telik, úgysem kell takarékoskodnod a digitális képekkel, és később szívesen nézegeted azokat is. A falra legfeljebb a divatos hangulatképeket teszed.

  A híres fotósok egyébként mindig is úgy fotóztak, hogy elkészítettek ezer képet, és abból egy, na az tényleg olyan lett amilyet ki lehetett tenni a falra.

  Úgyhogy bátorság! Ha találsz egy jó témát, érdemes több nézőpontból több képet készíteni (különösen ha embert, vagy állatot fotózol) és a nyaralás után ügyesen válogatni. Ez igazából a nagy titok ;)

 • 2011.06.28 15:06:22nocommento

  ...és persze nyugottan fényképezz délben, mert az utazási iroda nem indít hajnalban csoportot. A két-három gyereket sem kell a buszba/autóba zárni, hogy békében kivárják a beállítást. A maradék 2732 túristát úgysem tudod elzavarni. 10 év múlva meg rohadtul nem a beállítás miatt lesz jó visszanézni, azt, ami elé mégis odaálltál. ...csak másoknak ne kelljen végignézni mind az 523 nyaralási képet. Ettől még a fentiek mind igazak persze.

 • 2011.06.28 15:09:45létezőnick

  +1 Ami szarul sikerült (életlen, unalmas, rosszul komponált, stb) azt dobd ki.
  A halálom, amikor valaki megmutat 5000 db nyaralási fotót, amiből 4500 szar, 500 nézhető de ebből is csak 10 igazán jó vagy érdekes.
  Senki nem kíváncsi a szar képre és elvesznek köztük az értékesek.

 • 2011.06.28 15:21:36A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

  Ha embert fotózol (és tudja), akkor az első kép után csinálj még 2-3-at. Az első után felengednek a vonásai.

  Még jobb, ha úgy fotózol, hogy nem is tudja (persze idegennél illik megkérdezni, hogy szabad-e, szóval ez inkább családtagnál, útitársnál játszik).

 • 2011.06.28 15:29:17taxi33

  - Vedd le az objektívsapkát! (Ne aggódj, nem fog megfázni.)
  - Az objektív (az a lencsés izé) előre -tőled elfelé- nézzen!
  - Ne lógasd bele az ujjad a képbe!
  - Állítsd be az élességet! (A homályos kép nem kreatív, hanem szar!)
  - Ne vakuzz, ha 3-4 méternél távolabb van a téma! (Stadionban pl., a koncerten főleg)
  - Nem muszáj kimondatni a fotóalanyaiddal, hogy: csííííz! A rengeteg vigyorgós kép baromi unalmas.
  - Ugyanarról a kompozícióról elég egy képet lőni, felesleges 5-8-at. Ha rosszul sikerül - a beállítás vagy akár a téma miatt-, akkor rossz lesz mind és a haveroknak nem csak egy rossz képet kell megnézniük, hanem mindet. (Mert persze, hogy sajnáljuk kidobni.Ez a filmes korszakra vonatkozik.)
  - Fotosoppot felejtsd el! A fénykép készültekor használd az agyad, ne utólag bűvészkedj az effektekkel!
  - Vigyázz a gépre, ne hagyd ott sehol! A fényképezőgép nem csak önmagában érték, hanem a benne/rajta levő emlékek miatt is!
  - A fotókat -kiértékelés és szanálás után- nyomtasd/nagyítsd ki! A papír alapú kép nézegetésének -a képernyő bámulása helyett- 1. hangulata van, 2. nem "tűnik el" az adathordozóról, 3. magaddal viheted bárhová stb.
  - Egy kép (valamint az összes) értéke az idővel nő. Amit ma a fiók mélyére dobsz -vagy esetleg a kukába-, annak 10-20-30 év múlva nagyon fogsz örülni és percekig nézegetnéd.

  Bocs, de a cím szerint a cikk kezdő fotósoknak szólt.

  U.i.: Mindig vigyél magaddal tartalék elemeket!
  Ha lemerül és nincs tartalék, az olyan, mintha gép se lenne nálad.

 • 2011.06.28 15:34:54bestpixel

  Mindig ajánlom ezt a linket nálunk, a Fotósképzőben, az új hallgatóinknak, az első órán, ide is illik:
  [link]

  ;)

 • 2011.06.28 15:37:54zuulululu

  Az az agyonragasztott noi lab de undorito, idehanyok :#
  Picsaert hordanak egyesek olyan cipot ami feltori a labukoat? Ennyire hulye picsak?

 • 2011.06.28 15:52:14taxi33

  zuulululu: Lehet, hogy az a kép egy hosszú hegyi túra gyötrelmeit próbálja illusztrálni? (Még új -betöretlen- volt a bakancs.)

 • 2011.06.28 15:52:24Szaba77

  Nos én nagyon nem értek egyet.

  Én bevallottan dokumentáló típusú fotós vagyok. A célom nem az, hogy pár szép képet csináljak, hanem hogy hetvenévesen is emlékezzek arra, merre jártam fiatalon. Egész egyszerűen nem szeretnék lemaradni semmiről sem, ezért én japán módra fotózok. Ha délben látok valamit, ami megkap akkor délben fogom lefotózni. Ha a robogó autóból kell fotózni az elfutó tájat, akkor ezt fogom tenni. Lehet, hogy egy kiállításon nem állná meg a helyét a dolog, de nem ez a cél.
  A cikkhez csatolt képek tényleg szépek, de nem mindíg egyszerű eldönteni, hogy kamcsatkán, nizzában vagy éppen alsóörsön készült-e.

  Adott esetben velem is előfordul, hogy a fentebb leírt módon rátalálok egy témára és megkomponálom, de nem jellemző.

  Nyilván a profi fotósok nem értenek egyet velem, de én csak annyit szeretnék elérni, hogy senki ne nézze alsóbbrendűnek azokat, akik dokumentálni szeretnek :)

 • 2011.06.28 15:55:45Mac911

  OFF Tudom, hogy nem illik szétoffolni a témát, de a női lábas fotón az illető talpa alatt az a piros kupakos nem egy vibrátor? :D ON

  A fények tényleg szépek ezen a fotón.

 • 2011.06.28 16:02:14Kun András

  Ha turistafotót csinálsz, mindig legyen rajta valami élőlény (leginkább ember)!
  A Mátyás-templomot megveheted képeslapon ami úgyis jobban sikerült valszeg, mint a te képed. Amúgy sem kíváncsi rá senki, mert már ezerszer látta fényképen, filmen, élőben...

 • 2011.06.28 16:04:02zuulululu

  @Mac911: nemtudom..de az a lab undorito :#

 • 2011.06.28 16:13:49handras404

  Sokat tanultam a cikkből, még többet a hozzászólásokból.
  Leginkább taxi33 szövege tetszett, magam is túlzottnak tartom, ha művészi irányba tolódik el az emlékképek készítése. Úgysem lesz mindenkiből fotóművész (főleg belőlem nem, pedig próbálkoztam...)

 • 2011.06.28 16:45:17egyenes labirintus

  bestpixel: na ez a link hasznosabb, mint a cikk... :D

  "A profi fotósok szinte soha nem használnak centrális kompozíciót, tehát nem középre teszik a témát, mert ettől a kép statikus és unalmas lesz."

  ajjaj...azért ilyet nem kéne...

 • 2011.06.28 16:48:55Szaba77

  Speciel a Mátyás templomról csináltam egy képet a hétvégén, a múzeumok éjszakáján. Megvehetem képeslapon, de az nem érdekel, mert nem én csináltam, és nem akkor készült, amikor én jártam ott.
  Miért kéne rajta mindenképpen élőlénynek szerepelni?
  A turistafotót az ember magának csinálja, vagy legfeljebb a barátainak

 • 2011.06.28 17:44:10króm

  bestpixel
  A 78 tippet nem bírtam végig nézni, a 16-nál elakadtam. Állítsd a modellt szembe a Nappal és tutira szar, hunyorgós képet készítesz? Inkább tanulj meg Nappal szemben fotózni és még a haja is szép lesz! (Még ez az a fotós tanfolyam, ahol ezt tanítják!)

 • 2011.06.28 18:19:34omlósz

  a profi fotósok 99%-ban el vannak szállva maguktól, pedig semmi extra nincs a legtöbb képükben
  mindenki annyi fényképet csinál és olyant amennyit és amilyent akar

 • 2011.06.28 19:10:46max val birca man

  Mindez téves. Egyszerűen hozzá kell fogni. Nekem szinte minden képem remekmű.

  [link]

  [link]

  és tovább az oldal végén lévő linkeken

 • 2011.06.28 19:11:57max val birca man

  [link]

  [link]

  [link]

  [link]

 • 2011.06.28 19:19:36Frusztrált Korrektorokért Alapítvány

  Én azért elolvasom a következő cikket is a technikai alapokról.

  Addig is kitennék pár linket, amikre kattintva támogathatnátok a frusztrált korrektorok befogását és domesztikálását, csak hát odáig nem süllyedhetek, hogy kommentben kelljen kiélnem a napi öntömjénezési szükségleteimet ...

 • 2011.06.28 20:10:39taxi33

  B.Sz.V.: Ha már a szőrszálhasogatásnál tartunk okostojás, akkor nekem az objektívsapka az objektívsapka. Anno így hívták a 70-es években, amikor fotózni tanultam. Tartok tőle, hogy most is. Attól, hogy tudsz rá egy szinonímát, még nem lesz igazad.
  A többi fejtágító információ szükségtelen, arra jó, hogy fitogtasd, hogy van némi alapfogalmad a fotózásról. (Lehetőleg ne másold ide a teljes Sevcsik-Hefelle könyvet.) A cikk nem neked szól.
  Ha figyelmesen olvastál volna, akkor talán feltűnik a cikk utolsó mondata:
  "A következő részben a technikai alapokról lesz szó."
  Tudálékos kekec...

 • 2011.06.28 20:11:03Pista bá

  üdvözlöm a cikket, valóban nagyon hasznos

  persze mindig akad pár phajfesz akiknek semmi se elég tuti, de őket nyugodtan le lehet szarni

  gratula, és várom a folytatást!

  akinek nem tetszik, ne olvassa!

 • 2011.06.28 21:08:38Labancz

  B.SZ.V.
  "- fényérzékenység (digitális gépeken: ISO-szám)" Miért analóg gépeken nem iso a neve?

 • 2011.06.28 21:44:48Pista bá

  bszv, én trollokat szeretnék fotózni, és ahhoz pont jók ezek az alapok

  az egy spéci technika ugyanis

 • 2011.06.28 22:10:45Hircsák Micike

  off
  A lényeghez nem szólok hozzá (mert nem is tudok), viszont szeretném megjegyezni Budapesti Szeretkezési Vállalatnak: végre valaki tudja, hogy van helyesen latinul a "fordított helyzetben" kifejezés, és némi lövése van a helyesíráshoz is.
  on

 • 2011.06.28 23:49:23ColT

  Kompakttal meg az a jó, hogy ha déli napsótés, akkor kiég minden, ha meg felhők által megszűrt fény, akkor meg sötét lesz a dinamika hiánya miatt...

  Azon kívül, ha éppen csak verőfény van, akkor inkább le se fotózza az ember a helyszínt, mert nem jók a fények - a legtöbb esetben egy turistaúton nem lesz több lehetőséged visszatérni az adott helyre, tehát az aktuális időpontben kell valamit alkotni.

  Amúgy, kimaradt a mélységélesség. Nagyon jól ki lehet emelni vele a háttérből az előteret, superzoom kompaktokból elég könnyű kihozni a dolgot.

 • 2011.06.29 00:49:21taxi33

  B.Sz.V.: Objektívsapka...hmmm, mi is lehet az? Jaj, segítsen már valaki, mi a franc az az objektívsapka? Lehet, hogy lencsevédő? No de mi az a lencsevédő? Kontaktlencse tárolódoboza? Netán valamilyen SMC-bevonat? Vagy objektívsapka... Hmm... Nagyon fontosch kérdések.

 • 2011.06.29 03:50:39taxi33

  B.Sz.V.: Sértegetni egy vitában a másikat akkor szokás, ha már kifogytunk az érvekből. A stílus maga az ember. Stb. Sorolhatnék még hasonló bölcsességeket, de neked felesleges. A stílusodból, szóhasználatodból, a gyerekesen röhejes nicknevedből valamint az önelégült, arrogáns "majd én megmondom mindenkinek a tutit" kivagyiságodból arra tippelek, hogy kb. 15-18 éves lehetsz, pattanásos és kisfarkú. Na, eltaláltam?
  Most már nem csak nekem, hanem azt hiszem mindenkinek nyilvánvaló, hogy vagy betegesen frusztrált vagy és ilyen helyeken tudod kiadni magadból a kisebbrendűségi érzésedet, ahol nem vágnak pofán, vagy egyszerűen egy hülye vagy a zárt osztályról, ahol az ápolók még nem vették észre, hogy beosontál a doki szobájába netezni.
  Hmmm...nem is tudom, talán mindkettő.
  U.i.: A helyesírási hibákra -amelyekre más hozzászólásában előszeretettel hívtad fel a figyelmet- azért vigyázhatnál okoska.

 • 2011.06.29 16:11:38taxi33

  B.Sz.V.: Ezek szerint eltaláltam! Ne szomorkodj azért, nem szégyen az, ha valakit khmm, lent nem áldotta meg a Jóisten.

  Egyébként a profilod szerint:
  Budapesti Szeretkezési Vállalat 0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
  2011.06.07. óta tag.

  Aha, a fenti 4 db. Hmm... csak nem kitiltottak mindenhonnan, ahová csak eddig írtál? Vissza kéne venned az arcodból és az arroganciádból, mert nagy csalódások és pofonok fognak érni az életben, amikor kiengednek a szobádból...

 • 2011.06.29 16:15:33Customi

  @Mac911:
  Nem vibrátor, hanem egy flakon (gondolom, naptej lehet).

  Vagy nézz kevesebb pornót, vagy többet, de ez így nem oké. :)

 • 2011.06.30 03:10:14taxi33

  b.sZ.v.: Most őszintén haver, de tényleg jóindulatúan tanácsolom neked, hogy a való életben ennyi elfojtott és itt a neten kiadott indulattal benned szakemberhez kellene fordulnod. Ezt a sok frusztrációt és kudarcélményt, amivel küszködsz nap mint nap, nagyon nehéz segítség nélkül feldolgozni. Előbb-utóbb az alkoholhoz, kábítószerhez fogsz nyúlni, vagy valami még visszafordíthatatlanabbra szánod rá magad. Hogy ez ne történhessen meg, előzd meg a katasztrófát és kérj segítséget pszichológustól. Vannak különböző terápiás módszerek, melyekkel kezelni lehet az agressziót, indokolatlan dühkitörést. Valamint az önértékelési zavaraidnak is jót tenne.
  Komolyan aggódom érted. Fordulj orvoshoz, mert baj lesz!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta