TREND

Virágok és egyedi bolondériák

2009. október 25., vasárnap 08:07

viragdesignHozd ki a spájzból a kelkáposztát, a pepperónit meg a petrezselymet, vegyél egy rózsát, keress egy viharvázát, aztán alkoss – dekorációs tippek vágott virágokhoz és zöldségekhez.

cikk-tipus-altalanos
 

Cserepet akartam vásárolni, amikor észrevettem, hogy a szomszédasszony a kuka mellé tett egy ütött-kopott bordó fazekat meg egy hasonló állapotú kék láboskát. Ezekbe ültettem a fakózöld, ezüstös növényeimet. A kert köves részeibe gyönyörűen belesimulnak és jól mutatnak.

Nocsak, nocsak légy egy kicsit bátrabb, rugaszkodj el a megszokottól – biztattam magam.

Mintegy megerősítésként egy olyan könyv került a kezembe, amelyben egyszerű, egyedi és ötletes virágdekorációkra leltem. Ahogy nézegettem a képeket, rájöttem, hogy az elkészítésük még egy olyan sete-suta nőnek sem okoz gondot, mint én vagyok. 

De azért hátravolt a puding próbája. Összeraktam, megcsináltam, és jelentem, hasonló szépség tárult elém, mint a fotókon. A mellem pedig dagadt a büszkeségtől.

gerberaDe mielőtt rátérnénk a dekorációk „receptjére”, néhány jó tanáccsal szolgálok a vásárlással és a virágok ápolásával kapcsolatban.
 

Ápolási, vásárlási tippek

Nem biztos, hogy csak egy kisebb vagyonért vásárolt csokor lehet szép a vázában. A virág rendkívüli hatását talán sokkal könnyebb észrevenni, ha egy-egy szálat csodálunk. Kevés anyag és költségráfordításával is szemet gyönyörködtető hatást érhetünk el. Az egyedi elrendezések és a kis csokrok esetében nagy szerepet játszanak a színben és alakban jól illő edények. Az elrendezések nem csak a vázákban mutatnak jól. 

Nézzünk körül a háztartásban vagy a bolhapiacon: akár egy dekoratív pezsgősüveg, viharlámpa, sőt sok más edény (ezt már tapasztalatból tudom!) is felhasználható erre a célra.

A virágvásárlás során arra figyeljünk, hogy a hideg évszakokban ne vásároljunk bimbós virágokat, mert ezek legtöbbször nem nyílnak ki. A legjobbak a szabadföldi, szezonális virágok. Ezek októberben a krizaténok. Még egy lényeges dolog: ha a virág levele ernyedt, akkor biztos, hogy nem friss.

Ha választottuk, akkor a hosszabb eltarthatóságért a lágyszárúak végéből egyenesen, míg a fásszárúak végéből ferdén vágjunk le néhány centit. A növények vízbe érő részéről el kell távolítani a leveleket, a rózsákról a töviseket.

Hosszabb ideig eláll a virág, ha a vízébe néhány csepp fehérítőszert vagy szódát öntünk.
 

Néhány dekorációs tipp

• A különc liliom
Helyezz egy hasas üvegedénybe csigaházakat és kagylókat, majd töltsd fel félig vízzel. Az edénybe ferdén beleejtett liliom kontrasztot képez a váza gömbölyű formájával.

• Viharlámpa vázaként
Régi viharlámpa vagy üveg gyertyatartó is szolgálhat vázaként. Elég beletenni például egy rózsát és egy tűzeső-levelet.

• Zsurló vörös rózsával
Vegyél néhány zsurlószálat, vágd akkorára, hogy kilógjon az üvegvázából, igazítsd hozzá a rózsa méretét, majd kötözd őket szorosan össze. Az üveg aljára betehetsz egy színes üveg- vagy dekorgolyót.

• Keleties gerbera
Minimál kompozíció, nem csak minimál berendezésű lakásba. Először is keríts egy hosszú üvegvázát, mert a gerbera is hosszú. Kötözd össze szorosan a virágokat, több helyen. Három zsurlószálból ezután kis háromszöget készíthetsz, amely a váza tetejére téve (lásd a képet feljebb) egyenesen tartja a virágokat.

• Kis konyhai bolondériák
A konyhapultot vagy a belső ablakpárkányt nem csak virágokkal dekorálhatod! Vétek lenne a kelkáposztát és a pepperonit a spájzban tárolni, hiszen nagyszerűen mutatnak. Csak egy jó ütött-kopott cserép kell, amibe beleszórhatod.

 

Forrás: 

Hilde Lena Burke – Ursula Krüger: 
Vágott virágok elrendezése

 

cikk-tipus-linkek

Cibálja a szél, veri az eső, perzseli a nap – utóbbit a ládákba ültett balkonnövények közül jól tűri a kukacvirág vagy a büdöske – az osztrákoktól megirigyelt muskátli már kevésbé. | Büdös, de bírja a balkont

A hálódban legyen valami piros, hogy bevonzd a szexet, de ne legyen poros és rendetlen, mert az lelohasztja a vágyat –  a feng shui tanácsok megszívlelése még a párkapcsolatodra is kedvező lehet. | A pirostól, nem a porostól jön tűzbe

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta