TREND

Tarantino meghatározza a magyar bútortrendet

2010. március 3., szerda 16:00

lampaIdén négy lakber trendet mutatnak be a Lakástrend és Design kiállításon, amelyekhez hangzatosan ikonokat is rendeltek. A Manga stílust Tarantinóhoz kötik, a Film Noir betonos világát Hitchcockhoz. Ha ez a marketing kevés lenne, a bemutatóhoz trendfilozófiát csatol Réz András.

„A Lakástrend és Design kiállításnak van egy olyan furcsasága, ami az évek során alakult ki. A kezdetben ez határozottan lakberes kiállításnak indult, a bútorokra koncentrált. Ma már sok olyan elem van bennük, ami nem a bútorról, nem az enteriőrről szól, hanem egész átfogóan a trendekről" - mondta Réz András a március 4-7-ig tartó kiállítást bemutató sajtótájékoztatóján a Műcsarnokban.

Csővázas fotelre cuppanunk

A filmesztéta nem módosított pályát, azért volt a bemutató moderátora, mert idén a kiállítás szakmai partnere a Werk Akadémia, amelynek ő saját kifejezésével élve a címerállata és pedellusa. A kiállítást tehát részben az iskola hallgatói kivitelezték szakmai gyakorlat elnevezés alatt, és mivel a vezetőség úgy gondolja, a trend az élet minden területére együttesen terjed ki, így a leendő stylistok és wannabe divatszakemberek is dolgoztak a múzeumban.

„A trend ma már másképp viselkedik, mint tíz évvel ezelőtt. Akkor arról volt szó, hogy a divattrend megmondta, milyen hosszú a szoknyád. A bútortrend megmondta, hogy most csővázas fotelre cuppanunk, és ha nem volt olyanod, akkor úgy érezted, csóró vagy és szerencsétlen. Ma már egymásba folyik a divat, a design, az enteriőr, az utca képe. Az életünk egésze néhány trend mentén rendeződik. Ha az vesszük, az öko, bio, wellness nem egyetlen dologra érvényesek, hanem összefog különféle jelenségeket"- folytatta a bevezetőjét Réz András, mielőtt a legfőbb lakberendezési trendeket bemutatták volna.

A démonikus párosítás

mangaA hangzatos címek idei szakértői négy irányzatot hoztak létre, amelyekről Lovas Cecília design-szakíró beszélt. A négy trendet a hazai bútorkínálatból illusztrálták, így a látogató érezhet néhol hiányosságot. Az első, Magna stílust a sajtóanyagban így definiálták: „Tarantino filmjeinek és a japán animáció színes világának megidézője."

„A szívemhez ez áll a legközelebb. Erőteljes, keleti behatásról tanúskodik, ami a kortárs bútortervezésben már a hatvanas évek óta jelen van: nemes osztásrend, a japán pagoda építészet elemei, a selyem fényessége, a vörös és fekete démonikus párosítása"- mondta a design-szakíró.

 

A Granny stílusról ezt olvashattuk: „Miss Marple világát kelti életre csipkékkel, levendulaillattal." Lovas Cecília elmondta, ezt a stílust kevésbé szereti. „Egyfajta romantikát kellett megvalósítanunk. A hallgatókat arra szoktam bíztatni, merjenek merészek lenni. Így a régi, klasszikus bútordarabok meghökkentő kárpitozással modern értelmezést kaptak."

showtime

A Showtime ismertetője: „mindhalálig show, jazz, flitter és boa minden mennyiségben". Ezek jelzés értékkel jelentek meg a kiállításon, a stílus mintha a giccsművész Jeff Koons és Kalán néni közös ötletelésének az összefoglalója lenne. Lovas Cecília így magyarázta a standon látható bútorokat. „Nagyon élénk, vibráló, az angol terminológia szerint bold színekről van szó, élénk piros, kék, sárga. Ami idehaza fellelhető, abból kiindulva színes plasztikba csomagoltuk ezt a trendet Színes kacsákat és kutyákat lehet látni a standon installációba elrendezve."

 

filmnoirA negyedik trend a Film Noir. „A stílusra jellemző sötét, érzéki, monokróm hangulattal -Fritz Lang vagy Hitchcock megőrülne érte"- írták a sajtóanyagban. Az érzékiség éppen nem jutott eszünkbe a kiállított darabokat, főként a beton könyvszekrényt látva. „Ezt a stílust a hatvanas évek amerikai irodaházainak és elhagyott moteleinek a világa ihlette. Az anyagok közül a beton, üveg, az acél a meghatározó. Sikerült egy igazi design klasszikust kiállítanunk: Le Corbusier székjét."

A kiállítás levegősre sikerült, szaknyelven elegánsnak nevezik. A bútorok és enteriőrök mellett kísérőprogramok azonban bőven lesznek, például divatbemutatók és Réz András szavaival élve: „együttgondolkodások." Az idei kiállításon a Műcsarnokon kívül a Király utca is szerepet kap, ahol szombaton 32 üzlet meghosszabbítja a nyitvatartását és kedvezményeket ígér, és ahova riksával lehet eljutni a Műcsarnokból. „Tavaly nyáron kezdődött az utca összefogása, amikor is az üzletek úgy döntöttek, teret adnak annak az akaratuknak, hogy a Király utca kapja vissza a régi kereskedői hangulatát, és hírnevét. A célunk, hogy legyenek saját, tematikus rendezvényeink"- mondta Déri Ágnes, az utcában található egyik üzlet tulajdonosa.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta