TREND

Szépvilág – A hajfestés tíz alaphibája

2010. január 24., vasárnap 11:00

hafestes-lead-vorosA fodrászatot hibás a főzéssel keverni, mert itt nincs a kezünk ügyében egy krumpli, amivel felszívhatnánk a sót – Fátrai Krisztina oktatófodrász összeállította a hajfestés típushibáit. 

cikk-tipus-szepvilag

Együttműködésben a Szépvilág magazinnal.

 

Gyakorlat teszi a mestert, de esetenként a gyakorlat rossz beidegződésen, téves anyagismereten alapszik – mondta Fátrai Krisztina mester- és oktatófodrász. A szakember a hajfestés típushibáinak felsorolásakor elméletben levezetett egy technikailag rossz festést és szőkítést, majd csatoltuk is a helyes megoldási metódust, hogy az alapokkal ne legyen több gond. 

 

1. Elmarad a bőrpróba

Első alkalommal a hajfestésre nagyobb körültekintéssel kell felkészülni, mint az utánfestésre. A bőrpróbát már 24 órával korábban végezzük el, mint a hajfestést, így időben kiderül, az illető allergiás-e a festékre. Ha igen, akkor egy másik, nem allergizáló terméket kell alkalmaznom. 
 

hajfestes12. Nem figyelnek a hajhosszra

A hajhossztól függ a festés menete. Hosszú hajra nem tehetem fel az anyagot tövétől a végéig, mert akkor különböző árnyalatokat érhetek el a hajtőnél és a hajvégeknél. Általában a hajfestést a hajtőnél kezdik a fodrászok, csakhogy ott a fejbőr melegének hatására az anyag még reakcióképesebb, ezáltal a szín is sokkal teltebb lesz, ezért 10 cm-nél hosszabb haj esetében először a hajvéget kell kennem, majd a haj tövét, így kaphatok csak egyszínű hajat.
 

3. A lenövés hibás festése

Gyakori, hogy a vendég csupán a lenövése utánfestésére jön, mégis teljes festéssel és különböző árnyalatú hajjal távozik. Tegyük fel, hogy a hajvég nem kopott, csak tőfestésre lenne szükség, a hajvégekre esetleg színezés, mégis, ha a tőre kent festéket húsz perc után ráhúzzuk minden esetben a hajvégre, különböző árnyalatú hajat kaphatunk. A régi hajkozmetikában valóban így történt a festés, de a mai anyagokkal már más a helyzet, hiszen ráhúzással pigmenttorlódást is okozunk, és feleslegesen terheljük vele a hajszál többi részét. A hajvég ebben az esetben általában sötétebb lesz, mint a hajtő. 
 

4. Túl sok /túl kevés festéket használnak

A hiba legszembetűnőbb jele, hogy sávos lesz a szín. Ha a lenövés mértékénél tovább kenjük a festéket, akkor a már előzőleg megfestett szakaszra is kerül anyag, és ezért lesz sávos. Ez leggyakrabban szőke és ősz haj festésénél figyelhető meg. Mivel hajfestésnél a hajszál kapilláris erein keresztül az anyag működik tovább, és a tőnél még a fejbőr melege is erősíti az anyagot, meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az anyag felkenésének mértékében is. 

Másik hiba, ami előfordulhat, hogy a hajtőre nem megfelelő mennyiségű anyagot viszünk fel. Ha csak a passzé egyik oldalára teszünk anyagot, vagy passzé leválasztásnál a meghatározott fél centiméternél nagyobbat veszünk fel, akkor természetesen kevés lesz az anyag, a haj pedig foltos, a tökéletes fedéstől jó messzire kerülve.
 

5.  Rosszul keverik ki a festék arányát

Több kollégától hallottam már: „Húsz éve vagyok a szakmában, én már érzem az arányokat.” Úgy vélem, az anyagkeverés pontos kiszámítása nagyon fontos, ezért használjunk mérőeszközöket. A fodrászatot hibás a főzéssel keverni, mert itt nincs a kezünk ügyében egy segítséget nyújtó krumpli, amivel könnyedén felszívhatnánk a sót. Ajánlom, hogy az alkalmazott arányt írjuk be a festőkönyvbe vagy a számítógépbe, így mindig pontosan azt a színt tudjuk elkészíteni vendégünknek, amibe elsőre beleszeretett. 
 

6. Neked hamarabb fog…

 „Neked hamarabb befogja a hajad a festék.” Akárcsak az előbbi érzés-mérleg párosnál, úgy ebben az esetben sem működik a személyes intuíció. A festékeknek megvan a hatóidejük, ami minden hajon ugyanannyi, ez a hatásmechanizmusa az anyagnak. Van egy felvilágosító és egy fedő-takaró rész, ami termékenként változó, általában 30-50 perc. Ha idő előtt lemosom, akkor lehet, hogy még csak éppen elkezdte a fedő-takaró szakaszt, hiszen eddig még csak a melanin szemcsék elszíntelenítése zajlott, a saját szín betöltése éppen most kezdődne. Inkább hagyjuk néhány perccel tovább fent a festéket, mint, hogy azt hamarabb lemossuk.
 

hajfestes27. Előpigmentálás, visszapigmentálás

Elhagyhatatlanok, hiszen mindkét technika nagyon fontos a tökéletes hajszínek eléréséhez, mégis sokan kihagyják olyankor is, amikor muszáj lenne alkalmazni. Ezeket a technikákat használnunk kell olyan esetekben, amikor ősz hajjal találkozunk, vagy világosabb hajszíneket kell viszafestani sötétebbre. Ez plusz anyag, idő, energia, de nem szabad ezen spórolni, mert a hajszínek e nélkül nem lesznek egyszínűek.
 

8. Magas hidrogén-peroxid érték = szőkébb szőke?

A szőkítéshez biztos szakmai tudásra van szükség. Azt tudnunk kell, hogy a szőkítési eljárások hatásmechanizmusa egészen máshogy működik, mint a hajfestéké. Szőkítéshez általában 3%-os hidrogén-peroxidot használok, így lassabban, de a haj védelmében dolgozva érem el a kívánt szőkítési alapot. A hajfestésnél ki kell számolnom az indulási és érkezési alap közti színmélység különbségét, ami alapján eldönthetném, hogy milyen erősségű hidrogén-peroxidot alkalmazok, ami ugye a hatóidőt is nagyban befolyásolja. Ez kiszámítható és biztonságos. Viszont a szőkítési eljárásoknál, legyen az por vagy krém, maximalizált felvilágosítási fok esetében a hatóidőt nekem kell meghatároznom, és lemosnom a megfelelő pigment maradványértéken. Azt javaslom, hogy nagy körültekintéssel végezzük a szőkítést, és csak akkor használjunk magasabb százalékú hidrogén-peroxidot, ha az indokolt. 
 

9. Szőkítés után abbahagyják 

Az imént felsorolt lépések a szőkítőporra is vonatkoztathatók. A legnagyobb probléma pedig az, amikor a szőkítést magát tekintjük a megoldandó feladatnak. Merthogy a szőkítés csupán egy alap elérésére szolgál, tehát egy előkezelés, amit a színező követhet. Minden egyes hajkozmetikai cégnek megvan a szőkített alapokra való árnyaló, színező sorozata. A színezés elhagyásával a szőkítést követően nyitottá vált hajszerkezetet ilyen állapotában hagyjuk, nagymértékben roncsolva ezzel a hajat. Mások a szőkítést festéssel kívánják lezárni, ezzel egy sohasem tartós komplementer hatást érhetek csupán el, vagyis a festék mindig le fog kopni.. 
 

10. Melír alufóliával

Gyakori hiba, hogy a fodrászok sütőfóliát használnak a speciális melírfólia helyett, ami azért hibás, mert az anyag könnyen reakcióba lép a fémmel. Éppen ezért speciális impregnált fóliát, vagy papír-, illetve műanyag fóliát érdemes használni. 
 

+1. A lemosást vízzel végzik

A legtöbben elfelejtik, hogy a festék lemosását először a festék festékkel történő dörzsölésével, emulgeálásával kell kezdeni, mindezt víz nélkül. Mivel minden egyes hajfesték tisztítóanyagokat is tartalmaz, ezért akár a sampon is elhagyható lehetne. 

 

 

cikk-tipus-linkek

A Szépvilág sorozatban eddig megjelent cikkek:

• A tudatmódosító adrenalin
 Lisztmentes diéta hajhullás ellen

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Így nevelték a kis Habsburgokat

Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei naponta egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat.

STÍLER 6 zseniális koktél forró nyári napokra

A nyár a hűsítő és frissítő italok szezonja. Napközben szürcsölgetheted a kedvenc házi limonádédat, este pedig jöhet a koktél, amit pillanatok alatt elkészíthetsz.

EGY SZAKÁCS Azért mert az életed elb.sztad, a vacsorát nem kéne

Három hónap alatt 8 nap volt, mikor nem részegen aludtam el. Minden egyes nappal egyre mélyebbre kerültem. Megbánás, bűntudat, lelkiismeretfurdalás. Remek hármas, és csak még többet vonz, ha nem képes kezelni őket az ember.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta