TREND

Miért nem bátrak a magyar nők?

2010. május 5., szerda 14:24

A divattervezők szeretik hangsúlyozni, hogy idehaza a nők nem mernek felszabadultan öltözködni és viselkedni. Amikor ennek az okát kerestük, eljutottunk a labilis anyagi helyzethez, a majmolás lélektanához és a túl gyorsan változó világhoz.

magyarnok_mA megkérdezett desingnerek szerint a pornósnak öltözött lányok is mintakövetők, csak épp egy másik mintát követnek, és az a nemzet, amelyik megteheti, hogy lazábban fogja fel az életet, az a megjelenésében is könnyedebb.

„A magyar emberekre jellemző, hogy szeretnek besimulni a tömegbe. Tömegkövető nép vagyunk. Kevés az az ember, aki sajátmagát szeretné megmutatni. Az a tapasztalatom, hogy azok, akiket kitárulkozó, magamutogató emberként ismerünk, sem feltétlenül a saját személyiségüket mutatják meg, hanem kialakítanak egy képet magukról, és azt tolják előtérbe. Összességében a magyarokra jellemző, hogy visszafogott, zárkózott emberek" – mondta Orosz Réka divattervező.

Miért készítenek ennyi extrém ruhát?

Ilyen, és ehhez hasonló, általános tapasztalatokat gyakran hallhatunk. Az utóbbi években a legtöbb divateseményen a tervezők egy része szereti hangsúlyozni, hogy a hazai nők visszafogottak, nem mernek felszabadultan viselkedni, bátran öltözködni. Kevesen vannak, akik saját stílust szeretnének kialakítani, és inkább ahhoz maradnak hűek, mintsem a félévente változó, a személyiségükhöz nem feltétlenül passzoló trendekhez.

oroszreka

Miután a napokban megrendezett Budapest Fashion Week divatbemutatóin a legkülönfélébb, kihívó összeállításokat vonultatták fel, a tervezők közül néhánynak azt a kérdést tettem fel, a saját tapasztalataik szerint miért nem bátrak a magyar nők. Az is kézenfekvő kérdés lett volna, hogy ha szerintük visszafogott trendkövetők vagyunk, akkor miért készítenek ennyi extrém és furcsa ruhát, de már elégszer hallottam a választ, hogy a szemléletformálás a fő cél.

A pornósnak öltözött lányok is mintakövetők

Orosz Rékának, a BFW-re készült kollekciója legalább egy 12-es karikát ér a korhatár besorolásban, így ő volt az első megkérdezett. A tervezőnő szerint az is probléma, hogy manapság nincs öltözködési etikett, amihez tartani tudnánk magunkat, ha meg kell jelennünk valahol. „Régen precízen tudni lehetett, hova mit illik felvenni, a színek és fazonok is elő voltak írva. Most nincs mihez tartani magunkat, színházba farmerban járunk, jó esetben felveszünk hozzá egy csillogó felsőt, hogy elegánsabbnak tűnjön az összeállítás."

Öltözködési protokoll létezik, és egyre részletesebben írja le a választható ruhák arzenálját, de valóban csak bizonyos eseményekre vonatkozik. Orosz Réka a tömegkövetés említésekor arra is utalt, hogy a bevásárlóközpontokban felvonuló, pornószínésznőnek öltözött lányok is mintakövetők szerinte. „Azt látják a tévében, hogy a médiaszereplők kiteszik magukat. Ez a másik véglet. Szükség lenne egy platformra, ahol be lehetne mutatni, hogy mit jelent stílusosan öltözködni. Nem az a lényeges, hogy sportosan, vagányan, vagy elegánsan öltözködik valaki, hanem hogy a megjelenése legyen kompakt és képviselje őt" – mondta Orosz Réka.

A merészség pénz kérdése

A BFW hétfői divatbemutatójának egyetlen esküvői ruhatervezője Novák Kinga szerint az öltözködésben a bátorság és kísérletezés inkább pénzkérdés. „A magyarok anyagilag nem engedhetik meg, hogy a hétköznapokra is különleges anyagokból készült ruhákat vegyenek fel. Ezt a lehetőséget a felsőbb réteg használhatja ki."Arra a kérdésemre, hogy készít-e olcsóbb anyagból különleges ruhát, a tervező azt válaszolta, hogy ő inkább a finom anyagokhoz vonzódik. „Látványt igazából csak gyönyörű anyagokkal lehet elérni"- tette hozzá. Novák Kinga is úgy látja, hogy az öltözködésben a magyarok visszafogottak, de egyre inkább nyitottak a nemzetközi trendekre, ez jó hatással van a stílusukra.

novakkinga

A tuti receptet továbbra sem kaptunk. Szarka Zsuzsa pedagógus, és hobbi divattervező szerint a magyar nők zárkózottsága a nemzet magatartásától, és társadalmi viszonyoktól függ, az önbizalmi állapotot részben az egzisztencia határozza meg. „Ha ellenpéldaként a divattal szoros kapcsolatban álló nemzetet kell, hogy említsek, a párizsi nők sokkal könnyedebbek, kísérletezőbbek, mert valószínűleg inkább megtehetik, hogy lazábban fogják fel az életet. Ez nemcsak az öltözködésükben, de az életvitelükben is megmutatkozik."

Vállalják önmagukat!

Arra a kérdésre, hogy tanárként mit tesz a tanítványai önbizalmának az erősítése érdekében, így válaszolt. „Lassan húsz éve tanítok, és a kezdetektől fogva arra nevelem a gyerekeket, hogy bátran vállalják önmagukat, a tetteikkel, gondolataikkal, és akár a külső megjelenéseikkel is."

szarkazsuzsa

Szarka Zsuzsa szerint a mostani, felnövő generáció nagyon gyorsan változó világban él, ezzel együtt az értékrendjük is gyorsabban alakulhat át, ezt ő pedagógusként nagy nehézségnek tartja. Arra, hogy milyen értékrendbeli változásokat tapasztalt az elmúlt években, nem tért ki bővebben. A beszélgetést egy általános, jól ismert tanáccsal zárta: „ha problémáink vannak, azzal is ellensúlyozhatjuk, hogy vidáman öltözködünk, ezzel egyfajta pozitív mentalitást sugárzunk."

Fotó: Markovics Balázs

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.02 01:27:41Véleményem szerint

  Szerintem ennek 3 egyszerű a magyarázata.

  1.) Szerintem a magyar nők többsége bátor lenne, ha a magyar fizetésekhez megfelelő elérhető árban lennének a divatos ruhák. Én speciel turkálókból szedem össze a ruháim, és mivel gyakran járok turkálókba, ezért a ruháim többsége designer darabok, és még divatosak is. (hogy miket lehet néha találni egy-egy turiban, hihetetlen, szedtem már össze eredeti Prada táskát, Gucci blézert, YSL ruhát, Cavallit, stb. )

  2.) Engem leginkább az irigység zavar, az hogy fel merek öltözni, és divatosan öltözködöm (nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, így elhiszem, hogy divatos vagyok, és van érzékem a divathoz) Az a végtelen sok irigység, ami körülvesz, ami miatt nagyon sokszor megelégelve, kénytelen vagyok átlagosan vagy alulöltözni, hogy ne legyenek hátrányaim a munkámban, a sok irigy kolléganő mellett.
  Nem szoktam kérkedni mit, hogyan hol szerzek, a márkákkal, sem hogy milyen menő vagyok vagy sem. De volt arra példa, hogy kolléganőm kérésére segítettem, felöltözni egy számára fontos eseményen, melyen nagyon sokat dicsérték, és még is ette a sárga irigység, amiért nem jutott eszébe úgy felöltözni és utána feltűnően szemét módón viselkedett velem, majd egyszer egy józanabb pillanatában bevallotta, hogy neki szabályosan fizikai fájdalmat okozott hogy sikeres vagyok, ami a ruhaválasztásaimat illeti…És mennyi ilyen ember van....

  3.) Szerintem nincsenek megtanítva az embereknek a ruhakultúra, a divatérzékenység, és az hogy az egyénnek mi áll jól. Nem hiszem hogy ha az újságban le van irva hogy egy molettebb hölgynek milyen ruhák állnak jól akkor az egyszeri nő rögtön tudja, hogy ez rá vonatkozik -e ha éppen nins megelégedve a testével, és rossz a testképe...

  Szóval én ezeket látom főbb okoknak

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta