Állatminta másképp: tudni kell viselni

Az állatmintával nincs semmi baj, ha az ember szép ruhát vesz, és tudja ízlésesen viselni. Általában azonban sem a minőség, sem a körítés nem megfelelő, így aztán az állatminta mára már tökéletes szinonimája a közönségességnek. Boltkörképünk során igyekeztünk minél több állatos cuccot előásni, de furcsamód nem volt olyan rengeteg, pedig elvileg idén is menő az állatminta.

Kígyóbőrnyomatot csak a H&M-ben találtunk, a legdurvább barna ocelotminta a New Yorkerben került pamutfelsőkre, ruhákra, de minden üzletben volt pár színes, ocelotos sál. A Zarában pedig újraértelmezték az állatmintát – hál’ istennek – így sok vicces, aprómintás állatos szoknya, és ing között lehet válogatni. A próbák során mi erősen túlzásokba estünk, direkt, hogy kicsit izgalmasabbá tegyük a végeláthatatlan ruhapróbát: ha ön nem akar hozzánk hasonlóan divatbakit divatbakira halmozni, fogadja meg az alábbi tanácsokat.

Pár általános szabály állatmintaimádat esetére:

  • Egyszerre egy állatmintás darabot viseljünk! Vagy a nadrágunk, vagy a felsőnk legyen ocelotos-tigrises, a többi ruhánk pedig fekete, de legalábbis egyszínű – ajánlja a thebudgetfashionista.com.
  • Egy öltözeten belül egyfajta állatminta legyen, ne párosítsuk a zebrát és a kígyót, se az ocelotot és a tigrist!
  • Ha bizonytalan az állatos dolgok adagolásában, kezdje kiegészítőkkel: egy ocelotos mokaszin, esetleg egy öv, vagy egy mintás táska elég, és itt is érvénenyes az egy darabos szabály: már egy állatos sál mellé is visszafogottan kell felöltözni. Tehát ha ocelotos cipőnk van, akkor ne vegyünk fel mondjuk nagyvirágos inget, vagy sok tarka ruhát, inkább egyszerű blúzt és egyszínű aljat válasszunk!
  • Nem mindegy, milyen a minta: az apró minták, mint az ocelot általában minden testalkaton jól mutat, legalábbis nem kövérít. A nagy minták azonban, mint a zsiráffoltok viszont kövéríthetnek.
  • Ha úgy érezzük, nem nekünk való ez a trend, ne erőltessük, de ha mégis ragaszkodunk hozzá, vagyünk olyan zakót, kabátot, aminek a bélése állatnyomatos, vagy csak szerezzünk egy ocelotos pénztárcát.
  • Az állatminta vonzza a szemet, tehát mindig arra a testtájunkra kerüljön állat, amire büszkék vagyunk, vagy amit ki akarunk hangsúlyozni: hosszú, vékony lábra jöhet az ocelotos nadrág, szép dekoltázsra egy kígyós ing, csak ne egyszerre - ajánlja a creativefashionglee.com Videó:
  • Elterjedt viselet az állatmintás felső. Akkor járunk a legjobban, ha a kígyós vagy ocelotos ing/póló mellé farmert választunk és egyszerű csizmát, cipőt – így biztos nem leszünk közönségesek.
  • "Tone down": Azaz, ha túl kihívónak érzünk például egy kígyómintás miniruhát, levehetünk a szexisségéből egy visszafogott kardigánnal, balerinacipővel. Az a lényeg, hogy a visszafogott darabok árnyalata menjen az állatmintához! Az is megoldás lehet, ha kitakarjuk az állatminta egy részét, például az ocelotos nadrágunkhoz vegyünk hosszú csizmát, máris kisebb felületen lesz vad a minta!
  • Haladóknak: Érdekes megoldás, ha az állatnyomat nem a szokásos barnás árnyalatban úszik, hanem pinkes, kékes árnyalatot kap, persze ehhez tudni kell öltözködni, különben félő, hogy kísérletező tinilánynak néznek minket. Ha megengedi ruhatárunk, az is jó megoldás, ha fekete helyett egy élénk színnel párosítjuk az állatmintát!

Nézzünk pár jó példát!

A külföldi hírességek előszeretettel hordanak mindenféle vadállatos holmit, a galériában talál pár jó és rossz példát arra, hogyan érdemes felöltözni főként ocelotos holmikba:

Magánvélemény: három napig nem eszem húst!

Életemben nem vettem még magamra állatmintás ruhát, ezért is ért kicsit váratlanul a kérés: Eljössz velem állatmintás ruhavadászatra? Mivel vadászni szeretek (légpityuval nem védett madarakra és sörösdobozokra), így belementem. Mint ahogy már említettük, valóban nem jött velünk szembe annyi állatmintás szörnyűség a boltokban, mint amire én már előző este lelkiekben felkészültem. A fejemben egy hatalmas ocelotmintás tigris táncolt egy kígyómintás veszkócsizmában, ehelyett mi történt?

Valami új hullám eredményeként a boltok átpártoltak az állatokról a növényekre. Sokkal több virágos cucc volt, mint állatos. Talán környezetvédelmi megfontolásból, vagy előbújt a forgalmazókból a zuggreanpeace-es, nem tudni, mindenesetre az állatminta leáldozóban van az üzletek kínálata alapján. De térjünk vissza a vadászat elejére. Már az első üzletben tudtam, állatmintából jót kihozni baromi nehéz.

Összesen nagyjából 20 állat bőrébe bújtam, de szinte mindegyikben úgy néztem ki, mint egy albán prosti. Valahogy nem illik hozzám az állatminta. Vannak nők, akikhez igen. Talán azokhoz a nőkhöz, akiknek velem ellentétben van mellük, és nem úgy néznek ki alapjáraton, mint egy árvaházi anyák napján a takarítónő. Szerintem kell ehhez valami dögösség, valami leplezetlen bujaság, vagy a jó ég tudja, hogy mi. Mint említettem, a ruhák 90 százalékában úgy néztem ki, mint egy albán prosti, és úgy is éreztem magam. A rengeteg vadmacskamintától, és a pillangóktól annyira beszédültem már az utolsó boltban, hogy eldöntöttem, 3 napig vega leszek. Ha laikusként javasolhatok valamit állatminta ügyben, akkor az csak annyi lenne, hog ne vigyük túlzásba, sosem tudhatjuk, mikor botlunk bele egy részeg greenpeace-esbe, aki a pamut kígyómintás felsőnket lefújja kályhaezüsttel egy buliban!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek