TREND

Széles a lábfejed? Csak csúnya cipőt kapsz!

2012. április 11., szerda 09:00 |

Széles lábfejre legalább olyan nehéz jó cipőt találni, mint 35-ösre, vagy egy nagyon keskeny lábfejre. Egyre több márkánál léteznek H betűvel jelölt, széles lábfejű nőknek tervezett cipők, de ezek sajnos mind nagyon öregesek vagy épp pont olyan keskenyek, mint a normál kínálat. Keskeny lábfejre pedig az egyetlen megoldás a kitartó próbálgatás, és elől zárt cipők keresése: abból legalább nem csúszik ki az ember lába.

Széles lábfej = H jelzés

A széles lábfej igazi átok, mert a legtöbb cipő oldalt szorít, illetve a gyengébb anyagú lábbelik –például a balerinák– oldala egyszerűen lefekszik a talajra, tehát a cipő oldalán járunk, ami egyrészt kényelmetlen, másrészt a cipő élettartamát is megrövidíti. Széles lábfejnél gyakran a rüszt is magas (mint modellünk esetében), ami nyitott magassarkúaknál szép ívet ad a lábfejnek, de zárt, lapostalpú cipőben nagyon tud fájni. Igyekezzünk széles lábfejre felül minél nyitottabb lábbelit keresni, mert az még mindig jobb, mint egy számmal nagyobb cipőkben botorkálni – és egészségesebb is.

A legtöbb problémát széles lábfej esetén a szandálok, papucsok okozzák, melyekről egyszerűen lelóg a kislábbujj. Erre megoldás lehet oldalt zárt, csak lábujjnál nyitott szandált keresni, vagy rámenni a speciálisan széles lábfejre kialakított cipőkre. Most már egyre több bolt tart H jelzésű (azaz speciálisan széles lábfejre kialakított) cipőket, szandálokat, ezekkel két baj van: nagyon öregesek, és modellünk lábfejére például a legtöbb ezek közül is szűk volt.

A Deichmannban két márka, a Bonne Forme és a Medicus kínálatában vannak H-s cipők. Nincs köztük magassarkú, mind barna, bézs, vagy fekete. A szandálok is inkább gyógypapucsra hajaznak. Modellünk kényelmesnek találta ezeket a cipőket, de sehogy nem tudná őket beilleszteni fiatalos ruhatárába, úgyhogy nem vásároltunk. Egyébként a Deichmann árai a legszimpatikusabbak: 10-13 ezer forintért kaphatók a bőrcipők, de modellünk a normál cipők között is simán talált olyan lábbelit, ami jó volt rá.

És ha már normál választék: az optikai tuningra is érdemes rámenni. A lábfejnél nyitott cipőkben van elég hely, a nyitott orr pedig kicsit eltereli a figyelmet a lábfej vastagságáról. A bokapántos cipők is ajánlottak, viszont a balerinák és a kerek orrú cipők nem, mert azok optikailag vastagítják a lábfejet. A hegyes orr segíthet, de az elég kényelmetlen tud lenni, a legjobb választás a szögletes orr, bár modellünk inkább a kerekített vonalakat kedveli - hát, nincs könnyű dolga.

"Nem szoktam speciális cipőket venni, egyrészt mert nagyon drágák, másrészt a választék sem elég széles, papucsot meg szinte egyáltalán nem is lehet kapni" - magyarázta. "A legnagyobb gondot a szandálok, tangapapucsok okozzák, de a magas sarkúkkal sem egyszerű, mert a talprész sokszor keskenyebb, mint a lábam, és sokszor a felső rész is ehhez igazodik. Ha mégis találok olyat, amibe nagy nehezen beleszuszakolom a lábfejemet, akkor sem szép benne. Így aztán leginkább lapos talpú, felül nyitott, lekerekített orrú cipőket hordok, az Asia Centerben könnyen találni már háromezer forintért - ennyiért meg az sem zavar, ha elkopik az oldala, mert letaposom."

Drága és ronda a választék

A Salamanderben csak a Jana márkájú cipők közt volt pár H jelzésű, de furcsamód azok is kicsik voltak a modell lábára – képek a galériában. Itt már kevésbé voltak barátiak az árak, a szandál, ami egész jól nézett ki, de sajnos nem lett jó 19990 forintba került. A Horváth Cipőben a kislábúakon kívül a széles lábfejű nők is találhatnak cipőt, amennyiben barna-fekete vonalon mozognak. A Gabor kínálatában kényelmes, de lapos talpú, és kevéssé trendi darabokat találtunk, jellemzően 20 ezer forintnál drágábban. Az Ara kínálatában sokféle bézs-barna szandál volt, különféle pántokkal, enyhén emelt sarkakkal, de ezek is inkább néztek ki gyógypapucsnak, mint fiatalos női szandálnak. A Horváth-ban is vannak Jana szandálok, ismét felerőltettünk modellünkre egy szandált, de ismét nem lett jó – persze nem lepődtünk meg.

Az orvos szerint

A H-s választékról, és úgy általában a széles lábfej problémáiról ortopéd szakorvost is kérdeztünk: dr. Moravcsik Bence szerint nem a betű a lényeg, vagy a fazon. Ha kényelmes a cipő, az alátámasztás a legfontosabb.

„A széles lábfejjel rendelkező hölgyeknél nagyon fontos a láb haránt- és hosszanti boltozatának alátámasztása, nekik a harántboltozat emelésére kell hangsúlyt fektetniük, olyan lábbelit kell keresniük, amiben ez kialakított. Fontos, hogy a cipőben rugalmas legyen alátámasztás, ne legyen túl kemény talp, se túl puha. Fontos, hogy legyen rezgéscsillapító hatása a talpnak. A nagyon vékony talpú balerinacipőknél külön talpbetétet vagy harántemelőt kell alkalmazni, fontos, hogy mindig meglegyen a kellő alátámasztás, ezt elérhetjük haránetemlő pelottával vagy a már említett talpbetétekkel” – mondta a Díványnak dr. Moravcsik Bence ortopéd szakorvos.

A keskeny lábfej az egyszerűbb eset

Keskeny lábfejnél a legtöbb problémát az okozza, hogy a nyitott orrú cipőkben előrecsúszik a láb, ami nem csak kényelmetlen, csúnya is. ha zárt cipőben is lötyög a lábunk, talpbetéttel javítsunk a helyzeten. A keskeny lábfej elegáns, de laza, bő cipőket semmiképp ne vegyünk, menjünk rá a pántokkal, erős oldallal stabilizált cipőkre, szandálokra. A balerinacipőket is az ilyen lábfejre találták ki, de jól meg kell válogatni, milyen balerinát veszünk, mert a túl széles lábbelinek elállhat az oldala lábunktól. Télen a bokacsizma a legjobb választás.

Tanácsok vásárláshoz

Bármilyen is a lábunk, pár alapvető szabályt mindenképp tartsunk be mikor cipőt nézünk:

-Ha van tyúkszemünk, csontkinövésünk, egyéb elváltozásunk a lábfejen, konzultájunk szakorvossal, és az általa ajánlott lábbelik közül válasszunk!

-Mindig tartsuk szem előtt, melyik cipő milyen alkalomra való, alkalmi viseletet ne hordjunk egész nap, mert rosszat tesz – írja a blueshoes.hu.

-2-4 centis sarokmagasságú cipőt viseljünk egész nap, ennél magasabbat, csak alkalomra vegyünk fel! Ha teljesen lapos cipőt veszünk, szerezzünk bele sarokemelőt!

-A jó méretű cipőben 7 milliméter kell legyen nagylábujjunk és a cipő orra között.

-Vegyük figyelembe lábszélességünket, nagylábujj befelé hajlása nem haladhatja meg a 15 fokot!

-Délután induljunk cipőt nézni, mert lábunk ekkor nem túl fáradt, de már nem is túl pihent.

-Mindkét lábunkra próbáljuk fel mindig a cipőket! Nem sok embernek egyforma a két lába, akkora lábbelit vegyünk, ami a nagyobb lábunkra jó, a kiisebb lábunk cipőjébe pedig tegyünk talpbetétet!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.11 10:38:25hun-1017

  Én találtam egy boltot ahol 33-tól 43-ig vannak a női cipők. Sőt még különböző szélességű F (keskeny), G (normál) H (széles) K (extra széles) cipőket is tartanak. Olcsóbbak az átlagnál és jó minőséget tartanak. Nézzétek meg a www.blueshoes.hu oldalon.

 • 2012.04.11 10:49:44dayaxx

  Vékony (és lapos) lábfejűként nem értek teljesen egyet a leírtakkal. A legtöbb balerina cipőt normál lábfejre gyártják, vagyis lötyög a vékony lábon... Ha egy bő cipőbe talpbetétet rak az ember, akkor sarokrészen megemeli a lábat és onnantól a cipő kérge nem megfelelő helyen van (nyom, dörzsöl, nem tart stb). A pántos, fűzős cipő tényleg jó ötletnek tűnik, amennyiben be lehet szorítani eléggé, és nem jár ki a láb a totál beszorított cipőből... Ja és a tényleg lábkímélő kényelmi cipőket el lehet felejteni, mert az összes túl bő.

 • 2012.04.11 10:55:18Jessy.

  Kár,hogy nem lehet felrakni képet! Nagyon sok jópofa széles cipő van,csak rossz helyen kerestek!
  A Salamander jóval az ár fölött van mindig, minimum 3-4000 forinttal! Nem is értem ki vásárol ott.
  Az előzőben említett boltban (Blueshoes.hu)évek óva kapok széles cipőt,sőt Xl-es vádlijú csizmát is!!! Édesanyám pedig Arát hord, és korántsem azokat az öreges modelleket tartják, amiket a többi boltban. A Janának is vannak például fiatalos modelljei itt!
  Kedvesen az eladók, és az sem utolsó,hogy értenek ahhoz amit csinálnak. Sosem sóztak rám cipőt,csak azért,hogy eladjanak valamit. Ha nem jó, még akkor szólnak,ha nekem tetszik és megvenném a rosszat. Végre egy hely ahol nem átvernek, hanem tényleg jót akarnak adni!
  Ne érjétek be a nyanyással,meg a gagyi deichmannal!
  Kupon napok lesznek náluk a hétvégén, így most még olcsóbban is lehet vásárolni!
  Hozzáteszem,ha a Tamaris árait megnézitek 2-3-4000 forinttal olcsóbban kapjátok meg ugyanazt itt!
  Ajánlom igazán őket! Ahogy látom a cikkíró is tőlük idézett!
  Sok jó tanács is van fent az oldalon cipővásárlásról és cipőápolásról egyaránt!
  Szép napot mindenkinek!

 • 2012.04.11 10:56:32Jessy.

  A talpbetét lehet féltalpbetét. Nekem bevált, mert felemás a lábam, így az egyikben mindíg bent van,de csak egy fél!
  Próbáld ki!

 • 2012.04.11 11:10:09suo tempore

  keskeny lábfejre a decathlon a legjobb, oké, nem báli cipőket árulnak ott, de a nőiből az összes keskeny

  nekem normál szélességű a lábam, de ott csak férfi fazont tudok venni, az eddig felpróbált (és 2x sajnos megvett) amúgy kényelmes női cipők a zsibbadásig szorították a lábam oldalról

  aztán vettem egy 42-es méretű sámfát, meg cipőpuhító sprét, és 2 hónap folyamatos sámfázással "kikezeltem" ezt a problémát

 • 2012.04.11 11:13:12pat

  cikkírónak javaslom a Birkenstock papucsokat/szandálokat, ezeket kifejezetten széles lábfejre gyártják, van bennük megfelelő alátámasztás is és óriási szín és fazonválaszték van. sajnos ezek nem valami olcsók (15-20 ezer), de baromi tartósak, és ha egyszer ilyet hord az ember, később már nem akar másmilyenbe lépni. ugyanilyen talpbetéttel zárt cipők Footprints márkanév alatt futnak, ezek még drágábbak (25-30 ezer), de sok évig kitartanak, és vannak köztük nagyon trendi darabok is.

 • 2012.04.11 11:15:33Jessy.

  Na ehhez már emelt fizetés kellene!

 • 2012.04.11 11:17:11Jessy.

  Megnézetem a neten,hát ezek nem igazán normál cipők,mindinkább gyógy-szandálok/papucsok.
  Érdekesen jelennék meg egy tárgyaláson egy ilyenben!

 • 2012.04.11 11:33:41badogosmester

  Jaj, ez a gyerekeknek sem egyszerű. Nálunk a Livie and Luca cipőcskék váltak be. Szélesek és gyönyörűek!

 • 2012.04.11 11:44:26pat

  jessy,
  elég sok vezérigazgatónál voltam már tárgyalni a zárt fekete Footprints cipőmben, de még senki se szólt be miatta :-)
  de tény, hogy ez kultúrafüggő dolog, a németeknél mindenki felveszi a kényelmes cipőt üzleti tárgyalásra is, viszont pl. az olaszoknál csak lábnyomorító keskeny hosszú fazonokat hordják. most férficipőkről beszélek.

 • 2012.04.11 11:49:50Jessy.

  Jaa, férfi cipő az merőben más :-)Nektek több mindent lehet ;-)

  Nálam sajnos egy ilyet nem igazán néznék jó szemmel,na meg kosztümmel,elég hülyén is néznék ki benne;-)
  Viszont utoljára amit vettem az Ara cipő volt és még jól is nézett ki. A lúdtalpnál van benne emelés, így eléggé alátámaszt és normál a sarka, amiben nem illegek-billegek.
  Ha tehetném, lapos sportosban járnék egész nap,de sajna nem lehet ;-)

 • 2012.04.11 12:27:52Infernó

  Ezen a blueshoes-on van 1-2 jópofa cipő/szandál, de ahhoz képest egy sima sportcipőért meg elkérnek 40 ezret. Annyira nem vagyok elájulva az oldaltól.

  Jessy. nem értem a Salamanderrel való problémádat, nem hiszem, hogy kirívóan drágább lenne bármelyik más erre szakosodott üzletnél. Jó minőségű bőrből készült cipőket/csizmákat lehet venni, az én cipőim megfelelő ápolás mellett a 2-3 évet simán kibírják, fiatalosak, és még a tárgyalásra is be tudok menni velük. Aki nem hajlandó sok pénzt kiadni, az meg várja meg a leárazásokat, akkor is ki lehet fogni egész jó dolgokat és nem csak ott.

 • 2012.04.11 12:41:38Jessy.

  Slamandernél télen voltam bent. Náluk, a Högl 3-5000-el drágább mint a Blueshoes-nál, a Donna Laura csizma náluk 99990ft volt a Blueshoesban 65900-ért adták. Mondjuk ott sem vettem meg,de azért szembetűnő volt a különbség!
  40000-es sportcipő az Högl, ami a márkaboltban 45900. Pont tegnap láttam az Alléban!

  A Tamaris, Marco Tozzi amiket én hordok az 8000-16000!

  Nézz körbe jobban és ne a prémium márkát hozd fel ellenérvnek! :-)

 • 2012.04.11 12:49:21bestmuffin

  dayaxx-szal értek egyet. Nekem keskeny és ráadásul lapos lábfejem van, na erre csináljon valaki olyan szandált, papucsot, amiből nem lépek ki (persze nem celeb áron).... Zárt cipő esetén valamivel könnyebb a helyzet, abból nehezebb kilépni, de még így is nagy szerencse kell ahhoz, hogy ne lötyögjön benne a lábfejem.
  Persze mindenkinek a saját problémája a legnagyobb :)

 • 2012.04.11 13:23:10Infernó

  Jessy.: Nem hiszem, hogy bármilyen ellenérvet hoztam volna fel, hisz csak a véleményemet írtam le.

  A körbenézésről annyit, hogy pont az a típus vagyok, aki körbenéz, és nem az első boltban veszi meg a cipőit. De ha már cipőt veszek, az minőségbe legyen is olyan, amit elvárok, télen ne fagyjak meg benne, nyáron ne rohadjon be a lábam, ne ázzon be a legkisebb pocsolyától, ne egy szezont bírjon ki, és még sorolhatnám. Ezt meg kell fizetni. Ha valahol kínálnak egy cipőt 30ért, máshol meg 15ért, logikus melyik helyen veszem meg. De ha a kínain dobnak oda hozzám egy hiperszuper cipőt "ezeöszázé", akkor nem hagyom ott. De továbbra is meg lehet várni az árazásokat, ami szinte minden boltban van. Amúgy a Tamarisról jó véleményem van.

  De kövezz meg, hogy be merem tenni a lábam a Salamanderbe :)

 • 2012.04.11 13:47:40Jessy.

  Dehogy, csak én ilyen számolgatós típus vagyok, és akármennyire sajnálom a márkaboltokat a nagy rezsi miatt, egy fillérel sem adok többet ugyanazért.
  Okulva azon a meglátásomon, h velünk vevőkkel fizettetik meg a plázákban a többlet költséget, fejszámolàst végeztem a hétvégi glamour nappal kacsolatban.
  Adott egy tamaris csíkos balerina a márkaboltban 13900-20%=11120, ami az én boltomban 11900-10%=10710ft. Így kihagyom a plázában az őrületet és a megmaradt 410forinton veszek még fagyit ;))
  De kövezz meg érte! ;)

 • 2012.04.11 14:47:29Delftin

  Na amíg itt kövezgetitek egymást én mindkettőtöknek köszönöm a tippeket, meg a cikkírónak is a felvetést. Valahogy eddig nem ötlött fel bennem, hogy neten keresgéljek spécibb cipőket remekbeszabott lábfejemre, most egy csomó fölös cipőpróbától megkíméltetek. :) További szépet!

 • 2012.04.11 15:16:03Tamasz kenyelmi cipo Vac

  Ingyenreklám a Deichmann-nak?
  Ha minőségi kényelmi cipőt szeretnél és váci vagy, akkor a Zichy Hippolitt u 24-ben találod a legjobb és legminőségibb

  Berkeman
  Joseph Jeibel
  Rieker
  Ara
  Waldläufer

  Márkájú kényelmi cipőket hasonló áron!

  Érdemes benézni!

 • 2012.04.11 17:22:57Jessy.

  Áh nem kövezgetünk, csak pikírtan viccelődünk ;) Mindenkinek jó vásárlást és fagyizást ;)

 • 2012.04.11 17:54:08kapuka

  Én pl tavaly egyszerűen nem kaptam magamra nőies (nem sportos) szandált.

  Nekem egyébként mostanában az ecco cipők váltak be, de hát az sem az olcsóbb kategória...

 • 2012.04.11 18:57:08Lady.Bird

  Széles lábfejjel és magas rüszttel én is sokat szenvedtem már. Van Rieker cipőm, Ara szandálom (utóbbit nem szeretem), de én a Scholl F-G szélességű cipőket szeretem a legjobban. Igaz ami igaz, nem a legnőiesebbek, de van mokasszin jellegű cipőjük viszonylag normális kinézetű. Az áruk elég magas, de ezekben tudok menni és nem fáj a sarkam és a hátam (volt harmincegynéhány évesen pár sántikálós évem a fájós sarkam miatt...)

  Adtatok viszont ötleteket, át fogom nézni a javasolt honlapokat. (A Schollnak is át szoktam futni az oldalait.)

 • 2012.04.11 20:19:39lizocska

  köszi a tippeket!

 • 2012.04.11 21:16:23MissX

  keskeny labfejjel se balerina, se koromcipo. na jo, ebbol csak a koromcipo a szivfajdalom. el sem tudom kepzelni milyen lehet ugy hordani egy koromcipot, hogy nem jar ki belole az ember sarka. talpbetet, sarokemelo kb mint halottnak a csok. meg azt is kiprobaltam, hogy egy szammal kisebbet vettem. nem segitett, mintha papucs lett volna rajtam. vagy csak nekem van ilyen hulye labam?

 • 2012.04.11 22:11:53Jessy.

  Arának van F-es az kifejezett szűk!
  Télen volt ilyen nekik, nézz szét,az oldalon, vagy a boltban, biztos tudnak neked is segíteni!
  Szép estét!

 • 2012.04.14 00:10:26Jessy.

  Megvettem a kis balerinát! Most nagyon boldog vagyok!
  Jó vásárlást nektek is!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta