TREND

Koppintásért perli a Gucci a Guess-t

2012. április 2., hétfő 11:35

200 millió dollárra (44 milliárd forint) perli az olasz divatház a harmincadik születésnapját ünneplő Guess-t, mert az az egyik modelljükhöz nagyon hasonló cipőt dobott piacra. A Guess fel van háborodva, pedig a hasonlóság a hülyének is feltűnik, kérdés, hogy lehet-e bizonyítani a védjegybitorlást.

Utolsó fejezetéhez érkezett a sokat halogatott, három éve tartó jogi huzavona a Gucci és a Guess között, szerdán a bíróságon találkozott a két cég. A Gucci még 2009-ben perelte be a Guess-t arra hivatkozva, hogy több terméküket a Gucci által tervezett motívumokkal árulják, például a Gucci védjegyévé vált „G” betűs logóval, és piros-zöld csíkokkal. Az olasz divatház 200 millió dollárt (44 milliárd forint) akar kapni a nyúlásért vetélytársától.

gucci guess shoes

gucci guess shoes
Fotó: trademarksandbrands.com

"Ez az ügy nem a divatirányzatok követéséről szól, itt egy komplikáltabb dologról van szó, arról, hogy ellopták a Gucci legismertebb, ikonikussá vált terveit” – mondta a WWD-nek az 1923 óta piacon lévő Gucci ügyvédje, Louis Ederer. A Guess jogi csapata és ügyvédje, Daniel Petrocelli szerint a Gucci pere "kártyavárra épül”, ugyanis a cég hét évig várt, mielőtt elkezdett volna perelni. A Guess –ügyvédje határozott véleménye ellenére– leállíttatta a szóban forgó cipő gyártását, mivel úgy gondolta, hogy túlságosan hasonlít a Gucci által forgalmazott cipőkre. A két cipő közötti eltérés mindössze annyi, hogy a Gucci cipője bőrből, a Guess-é műanyagból készült és a Guess a zöld-piros csík helyett piros-barna díszcsíkot tett a barna 'G' betűkkel díszített –szerintünk nem is szép, de legalább drága– cipőre.

Ön szerint lopott a Guess?

  • 282
    Igen, a Guccitól
  • 12
    Nem, csak véletlen a hasonlóság
  • 28
    Nem tudom, de az biztos, hogy az YSL nyúlta a piros talpat

Nem a Gucci az egyetlen, aki védjegybitorlás miatt jár bíróságra, hasonló ügy miatt folytat csatát az Yves Saint Laurent és a cipész Christian Louboutin is. A két luxusmárka között a Louboutin védjegyévé vált vörös talp miatt robbant ki a vita. A francia cipőtervező 1992 óta jegyzi vörös talpú magassarkúit, melyet 2008-ban le is védetett az Egyesült Államokban, ám az YSL 2011-es kollekciójában szintén találni vörös talpú cipőket. Az YSL szerint Louboutin ki akarja sajátítani magának ezt a színt, a cipőkészítő ügyvédje pedig azzal érvel, hogy ők nem a vöröset foglalják, hanem csak azt az árnyalatot, amit a cipő megtervezésénél használtak, így joggal perlik az YSL-t 1 millió dolláros (220 millió forint) kártérítésre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta