London szerint borús telünk lesz

Míg mi épp ismerkedünk a boltokba beszivárgó tavaszi trendekkel, a nemzetközi divatheteken már a következő télre készülnek. Az éppen futó londoni divathétnek több magyar vonatkozása van: Abodi Dóra kiállíthatta kollekcióját, Rajzák Kinga modellként léphetett kifutóra, és a londoni divatértő közönség megnézhette a 10 legjobbnak ítélt magyar divatvideót is. Emellett persze lenyűgöző bemutatók követték egymást, Mary Katrantzou, Christopher Kane és a Burberry elbűvölt mindenkit. Képes, videós beszámoló

Félidőnél tart a London Fashion Week, de mielőtt összegeznénk a fontos bemutatókat, szerencsére egy magyar vonatkozást is meg kell említenünk: Abodi Dóra 2012-2013-as őszi-téli kollekcióját ugyanis beválogatták a londoni divathét programjába, így a tervező kiállítása szerepel a London Fashion Week hivatalos programjában is. A kiállítás mellett az általa szervezett és népszerűsített 2011-es Fashion Video Festival legjobb tíz videóját is levetítik a Londoni Magyar Kulturális Központban a divathét idején, tehát a helyi divatszakértők is megismerkedhetnek Éder Krisztián vagy épp Király Tamás produkciójával.

A cikkünkben bemutatott öt show-ból az első az egyik nagy kedvencünk, Mary Katrantzou, aki az őszi szezonra háttérbe szorította a virágmintákat és a színes ajkakat. Határtalan fantáziája ezúttal a különös minták és nem mindennapi formák felé sodorta a tervezőt. Az új mintákkal és színkavalkáddal kísérletező Katrantzou fantasztikus ruhákat vonultatott fel a londoni kifutón, nem riadva vissza olyan színek használatától, mint a smaragdzöld, a kanárisárga, a rubin vagy a zafírkék.

A Harrods Design Awardot nyert Christopher Kane tavalyi neonfényes kollekciója után egy jóval sötétebb hangulatú gyűjteményt vonultatott fel hétfőn a kifutón. A feltűnően komor színpaletta alapjában véve kimerült a szilvakékben, a bordóban, a királykékben és a feketében. Kane komolyan vette az őszt, mély nyakkivágások, leopárd mintás ruhák és innovatív anyagok használata helyett méretes kötött pulóverekben, térdig érő és szőrös kabátokban gondolkodott.

A Burberry kreatív igazgatója, Christopher Bailey az őszi szezonban is az eleganciát és a hordható, modern ruhadarabokat helyezte a középpontba. Bailey újra megtalálta az egyensúlyt az elegancia és a közelgő hűvös őszi szezon között. Kicsit – de nem erőltetetten – szafari hangulatú kollekciójának fő darabjai selyemből, bársonyból, csipkéből és gyapjúból készültek, melyhez kellemesen őszies olajbogyózöld, sárga, lila és kékeszöld színeket társított. A bemutatón Arizona Muse és Julia Nobis mellett Rajzák Kinga is végigvonult a divatház kifutóján.

A skót tervező, Jonathan Saunders szó szerint begombolkozott az őszre, 2012-es elegáns őszi kollekciójában lovaglóruhára emlékeztető darabok nyitották a show-t. A tervező idén is előszeretettel játszott a színekkel és az anyagokkal, fényes textiljei remekül passzolnak a merész mintákhoz és a smaragdzöld színekhez. Az előtérbe helyezett anyagok nem vontak le semmit a vonalvezetés puritánságából, sőt elegánsabbá, kifinomultabbá és modernebbé tették az összhatást.

Míg első resort kollekciójának tervezésénél a csontok és a '90-es évek inspirálták a House of Holland tervezőjét, Henry Hollandot, őszi darabjait elsősorban a színek mozgatták. Az amúgy is feltűnőre sikerült kollekciót fiatalos cikk-cakk minták és játékos fodrok tették még érdekesebbé. A platform cipők, bokazoknik és trapéznadrágok a lófarkas, élénkpiros ajkú modelleken egyfajta gimis hangulatot varázsoltak a kifutóra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek