Olcsóbb a pláza, mint az outlet

Megnéztük, mit kapunk a pénzünkért az outletben és mit a leárazásokon: a városban ugyan csak 30-50%-os kedvezménnyel vehetünk bakancsokat és körömcipőket, Biatorbágyon viszont minden barna vagy fekete, még ha legalább 50%-kal olcsóbb is, mint eredeti áron. Az outletes üzletekben az eladók kedvesek, de a kínálat divatjamúlt, a plázában nem szólnak hozzánk, de olcsóbb és divatosabb csizmákba akadunk. Biatorbágyra kincsvadászatra vagy minőségi, bőr alapdarabokért érdemes kimenni.

1.A Office Shoes, Premier Outlets Center

Cipők: Hasonló a kínálat, mint a normál Office üzletekben: sok bumfordi, barna, térdig érő csizma kapható átlag 20 ezer forintért, márkás hótaposók 26 ezer forintért, a sportos félcipők pedig 10 ezer forint körül mozognak. Azoknak érdemes most kinézniük az outletbe, akik 37-es vagy 42-es lábra keresnek menő Lacoste lábbelit, merthogy van egy adag mintacipő 12 ezer forintos egységáron.

Eladók: Az eladók kedvesek, hoznak méretet, és akkor is mosolyognak, ha keresgélni kell, ám mégse vesszük meg adott darabot. Ki- és befelé jövet még köszönnek is.

Üzlettér: Rendezett, de mivel mi voltunk az első vendégek, ez nem meglepő. Áttekinthetően vannak a cipősdobozok felhalmozva, általában magunknak is könnyen találunk méretet, csak sajnos kevés az ülőhely, ahol kényelmesen próbálhatunk.

1.B Office Shoes, Mammut

Cipők: Lacoste, Timberland, Cat, Tommy Hilfiger, Diesel, Skechers, Kitten, Shape-ups, Shape-ups Toners, Tone-ups, Rocket Dog, Adidas, Converse, Nike, Puma márkákat forgalmaz az üzlet, első ránézésre azonban olyan, mint egy Lacoste és Timberland lerakat. Persze a bakancsok után rögtön előtűnnek a nem túl jó minőségű, viszont csak 4 ezer forintos Kitten magas sarkú cipők és a Nike olcsósított, javarészt fehér edzőcipői. A Kitten cipők már 60%-kal olcsóbban eredeti áruknál, a többi cipő még 40%-on áll.

Eladók: Nem köszönnek, nem szólnak hozzánk, de volt, aki távolból figyelt.

Üzlettér: A cipők a fehér falra vannak applikálva. Mindegyik mellé rendesen ki van írva mennyibe került, mennyi az új ára és ez hány százalékos megtakarítást jelent. Mivel mindenből egy méret van kirakva, rend van.

 

2. Mark Boxx, Premier Outlets Center

Cipők: A Boxx a Marc külön márkája, amely ugyanolyan minőségi, mint a Marc, csak olcsóbb. A cipők nagyrésze bőr, és igyekszik követni a divatot, de mivel outlet, a legtöbb darab barna vagy fekete. Jó hír a kislábúaknak, hogy sokféle cipő van 35-ös lábra is, és vannak szandálok is szép számmal. Egyébként minden darabból van szinte minden méret szépen egymásra pakolva.

Eladók: Nagyon kedvesek, segítőkészek, rájuk sincs panasz.

Üzlettér: Mivel a legtöbb cipő sötét színű, elég szürke az összkép, sok cipő a dobozán áll és nem polcon, de a világos padló kicsit feldobja az összképet.

3. Mark, Premier Outlets Center

Cipők: A kínálat 80%-ban ugyanaz, mint a Boxx-ban, de szélesebb a kínálat. Sok női bőrcsizma, bokacsizma és félcipő van, de javarészt fekete színben, divatjamúlt fazonban. Többféle márkát tartanak, például lila Pepe Jeans gumicsizmát is találtunk. Ez utóbbi, sokak által nem annyira kedvelt lábbeliből egyébként elég színes a kínálat.

Eladók: Kedvesek az eladók, megkérdezik, mit keresünk, tudnak-e segíteni.

Üzlettér: Fémpolcokra vannak felsorakoztatva a cipők, barátságtalanabb, mint a Boxx.

 

4. Borgo, Premier Outlets Center

Cipők: Elég eklektikus a kínálat, és még outlet áron is elég sok 10 ezer forint egy ronda, fehér, műbőr csizmáért. Sok Mustang csizmájuk van, de ezek közt is sok a divatjamúlt fazon, és a legolcsóbb bokacsizma is 8 ezer forint. A legdurvább darab a spanyol XTI márka skótkockás 24 ezer forintos bakancsa volt, a 90-es évekből itt maradt ravereknek tökéletes választás. Márkáik közül a Replay a legismertebb, a csizmák 20 ezer forint fölötti áron kaphatók, a pumps-ök 8 ezerbe kerülnek.

Eladók: Kifejezetten kedvesek, segítenek válogatni és örömmel hoznak méretet bármiből.

Üzlettér: Zöld polcok, színes dobozok közt válogathatunk, rend van az árukészletben, ülőhelyet és egész alakos tükröt azonban sajnos nem találtunk, pedig az cipővásárláshoz is elengedhetetlen.

5. Ecco, Premier Outlets Center

Cipők: Az elegáns, dán formatervezésű Ecco cipők 30-50%-kal olcsóbbak, mint rendes áron, még így is elég drágák: a női félcipők 10-12 ezer forinttól kaphatók. Sok az idősebbeknek szánt, kényelmes tavaszi félcipő, de csak a visszafogottan elegáns középkorú hölgyek fognak maguknak való lábbeliket találni. Egész kis méretű cipőik is vannak, igaz, azok közt a legtöbb simán fekete.

Eladók: Itt is kedvesek és végtelenül türelmesek az eladók, mint az ürességtől kongó outletben mindenhol.

Üzlettér: Méret szerint van rendezve az összes cipő, ami jócskán megkönnyíti az ember dolgát. Átlátható, barátságos az üzlettér, vannak ülőhelyek, tükrök.

 

6.A Salamander, Premier Outlets Center

Cipők: A szokásos készlettel találkoztunk, vagyis barna, illetve fekete térdig érő csizmákkal, pár valaha divatos félcipővel és tarka mintadarabokkal. Lacoste cipőkből és Tommy Hilfiger csizmákból itt is széles a kínálat, de drágábbak, mint az Office-ban. A Tamaris 37-es méretű mintakollekciója feldobja a kínálatot, ezek a cipők kerülnek majd tavasszal az üzletekbe, ha megrendelik őket: most 50%-kal olcsóbban megvehetjük a mintadarabokat.

Eladók: Kedvesek, de nem beszélgetősek, ugyanakkor mosolyognak az emberre, és jól hallható Jónapot kívánokkal köszönnek – végre nem tegeznek le kapásból.

Üzlettér: Kényelmes fotelban próbálhatjuk fel a cipőket, van cipőkanál is elérhető távolságban, jók a fények és van egész alakos tükör. Rendezett, tiszta a bolt.

6.B Salamander, Mammut

Cipők: Sokféle stílusú, főleg minőségi bőrcsizmák vannak leárazva a Salamanderben, de még oclsósítva is minimum 20 ezer forintot ki kell fizetni egy-egy cipőért. Részben ugyanazokat a csizmákat találtuk itt, mint az outletben, de volt olyan, amely nem volt annyira leárazva, mint Biatorbágyon.

Eladók: Megszólítanak, de szigorúan álldogálnak a nekik kijelölt helyen, nem mosolyognak. Befelé- és kifelé menet köszönnek rendesen.

Üzlettér: Elegánsra van véve az üzlet stílusa, üvegpolcokról vehetjük le a cipőket. Rendezett, tükrökkel gazdagon felszerelt, igényesen kialakított üzlet.

 

7. Nike, Premier Outlets Center

Cipők: A Nike-ban nem csak cipők kaphatók, de sok helyet foglalnak az üzletben. Itt is csak 30-50%-kal olcsóbb a kínálat a normál árnál, nincsenek őrületes 90%-os akciók, amit egy outlettől várhatnánk. Az utcai cipők zöme 10-15 ezer forintba kerül, az edzőcipők hasonló áron kaphatók (mondjuk még így is olcsóbbak, mint az eredeti 20-25 ezer forintos áron). A legolcsóbb, amit találtunk egy elég használhatatlannak tűnő virágos szandál volt 5600 forintért. (A Pumában is körülnéztünk, ott több, semmivel sem kombinálható cukorszínű hótaposót találtunk, 18-20 ezer forintos áron.)

Eladók: Nem nagyon vannak, nem kérdezi senki, segíthet-e valamiben, egymással beszélgetnek. A cipőknél fel-alájárkált egy magányos eladó, de ő sem elegyedett szóba velünk.

Üzlettér: Átlátható a cipőrészleg, az utolsó darabok külön, saját dobozukban vannak felsorakoztatva az egyik falon, azok, amikből több darab is van még, polcokon állnak. Minden cipősdobozon nagy betűkkel fel van tüntetve a méret, sőt, még apró rajz is került a dobozokra, hogy könnyebben megtaláljuk, amit keresünk.

8. Geox, Premier Outlets Center

Cipők: A lélegző (azaz lyukacsos talpú) csizmák féláron kaphatók (20 ezer forint körül), az elegáns női bőr körömcipők 10 ezer forintnál valamivel drágábbak. A kínálat egy része elegáns, és hordható cipőkből áll, de rengeteg Hogan-másolat van az üzletben 20 ezer forint körüli áron, ezekre szemmel láthatóan nincs nagy kereslet, mert rengeteg maradt, van, amit már kétszer is leáraztak.

Eladók: Egy lány van az üzletben, ő nem mozdul az asztalától, de ha odamegyünk és kérdezünk, válaszol. Nem flegma, csak úgy látszik, ott van dolga.

Üzlettér: Kicsi üzlet, a cipők a dobozok tetején állnak, piaci hangulata van a boltnak, pedig az árak nem piaciak. Nincs kényelmes próbahelyszín.

 

9.A Horváth Cipő, Premier Outlets Center

Cipők: A multibrand üzletben Ara, Bugatti, Clarks, DESKA, Ecco, Gabor, Josef Seibel, Lloyd, Pikolinos, Tamaris cipők közül válogathatunk. Mi a leárazva is 62 ezer forintos Lloyd márkájú Csubakka-bakancson akadtunk ki. A kínálat egyébként itt is a középkorúakra épít, kényelmes mokaszinok és visszafogott, vastag sarkú, alacsony sarkú cipők közül lehet szemezgetni. Bár férficipőket nem néztünk, nem mehettünk el fotó nélkül a 20 ezer forintos, fémesen csillogó Lloyd cipők mellett. Ilyen máshol tényleg nincs.

Eladók: Köszönnek be- és kimenetelkor, megkérdezik, mit keresünk és nem sértődnek meg, ha kiröhögjük a kínálatot.

Üzlettér: Rendezett, csöndes, pont olyan, mint a többi, ami világos bútorokkal van berendezve.

9.B Horváth cipő, Mammut

Cipők: Ugyanazok a márkák találhatók meg náluk, mint az outletes üzletben, esetenként ugyanaz a cipő is, ugyanúgy leárazva. A kényelmes bőrcipőkre és a középkorú vásárlókra mentek rá, az árak ennek megfelelően magasak.

Eladók: Kedvesek, megkérdezik mit kérünk, kifelé menet még újságot is kapunk tőlük ajándékba.

Üzlettér: Minden kék és rendezett, jól felszerelt bolt: vannak ülőhelyek, cipőkanalak, hatalmas tükrök, minden, ami a jó döntéshez kell.

 

10. Humanic, Mammut

Cipők: Nem minden van leárazva, és főleg az eleve sem túl drága és nem bőrből készült cipők lettek még olcsóbbak: igazából árban és trendben veri a Humanic az outletet, mivel 6 ezer forintért már kapunk olyan (igaz, műbőr) csizmát, ami az aktuális divatot követi.

Eladók: Nem köszönnek, nem szólnak hozzánk.

Üzlettér: Nagy, zegzugos, kissé átláthatatlan, a cipők nem stílus, inkább márka szerint vannak rendezve, de ha megtaláltuk a nekünk tetsző darabot, magunk kereshetünk méretet a rendezetten egymásra pakolt dobozok közt.

11. Deichmann, Mammut

Cipők: A Deichmann legnagyobb vonzereje továbbra is az olcsóság: a téli kollekció amúgy sem drága cipőit most 3 ezer forintért vehetjük meg. Az edzőcipők közül is le van árazva néhány, mi 7 ezer forintos sportos félcipőt találtunk. Mivel amúgy is nagy az olcsóság, nincs minden leárazva, az akciós cetliket külön keresgélni kell. Ja, és minden olcsó termék műbőr, ne legyenek illúzióink.

Eladók: Nem mászkálnak eladók az üzlettérben, csak egy biztonsági őr, de a kasszában álló hölgyektől lehet kérdezni, nagyon kedvesen válaszolnak.

Üzlettér: Zsúfolt, helyenként rendezetlen (mivel mindenki maga után pakol vissza a polcokra), de van bőven ülőpad és tükör.

 

Konklúzió

A drágábban pozicionált márkákért (Salamander, Ecco, Mark, Tommy Hilfiger, Horváth cipő) év közben érdemes kimenni az outletbe, mert ott féláron vehetjük meg a strapabíró téli csizmákat: a leárazások idején persze a városi boltok ugyanezt az olcsóságot kínálják, tehát most inkább a kincsvadászat izgalma vonzhatja az embert az outletbe.

Divatos, nem kifejezetten minőségi darabokért inkább menjünk el a legközelebbi Deichmannig vagy Humanic-ig, olcsóbban kijövünk, mint egy outletes csizmával, bár valószínűleg csak egy szezont húzunk ki adott darabbal – ha nem is mennek tönkre, valószínűleg kimennek a divatból a műirha UGG-utánzatok és egyéb trendinek számító csizmák.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek