Így öltözzünk edzéshez: a nagy mellre dupla réteg kell

Az újév - új élet jegyében bizonyára sokan eldöntötték, hogy idén sokkal, de sokkal többet mozognak majd. De mégis mit érdemes felvenni az aerobikórákra vagy a futáshoz? Két szakértőt is megkérdeztünk a témában, és a sportáruházak kínálatát is felmértük: aki szereti a vad színeket, már kilencezer forintért felöltözhet a Hervisben, aki pedig az igazán olcsó holmikra vágyik, vesse magát rá a Dechatlon saját márkás kifutó termékeire.

Béres Alexandra szerint, ha valaki rendszeresen szeretne mozogni, nincs szüksége sok mindenre: elegendő egy sima tréningnadrág, egy pamutpóló és egy jó tornacipő, amiből nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. "Fontos, hogy minden kényelmes legyen, ne feszüljön jobban a kelleténél, ne lógjon ki semmink, hiszen így a sportolásra tudunk összpontosítani. Sokan megkérdezik, hogy miben jöjjenek edzésre, mert attól félnek, hogy a többi lány csinosabb, divatosabb lesz, pedig ez nem erről szól, hanem önmagunkról. Ha valaki extrémebb, nagyobb fizikai igénybevétellel járó mozgást végez, akkor persze érdemes megvenni a drágább holmikat. Nagy sportteljesítményeknél különösen fontosak a jól lélegző anyagok. A külső sportoknál rétegesen kell öltözködni, télen például érdemes harisnyát vagy jégeralsót venni a tréningnadrág alá" - nyilatkozta a Díványnak a fitneszbajnok, aki hozzátette, ha valakinek nagyobb a melle és futni szeretne, minimum két réteget vegyen fel, vagyis a megfelelően kiválasztott (lehetőleg sport-) melltartó fölé kell egy jó top is, ami megakadályozza a rázkódást.

Aki nagyon akar, a hipermarketekben a nagy heti bevásárlással együtt is letudhatja a szükséges darabok beszerzését, nyáron legalábbis három helyen is sikerült épkézláb, sportoláshoz alkalmas szetteket összeválogatnunk, kevesebb mint tízezer forintért.

Persze nem szabad megfeledkezni a különböző márkaboltokról sem, minden bevásárlóközpontban van pár hely, ahol be lehet szerezni a szükséges cuccokat. Jó, a márkahűségnek ára van, és mint Béres Alexandra is mondta, nem kell feltétlenül a legdrágább, legprofibb holmikat vásárolni. A legnagyobb választék értelemszerűen nem a kisebb üzletekben, hanem a sportáruházakban van, és mi is ezeknek a kínálatát vettük szemügyre.

Ha a méret a lényeg, akkor irány a Decathlon, igaz, tömegközlekedéssel nem biztos, hogy érdemes nekivágni, viszont a honlapjuk messzemenően a legjobban használható, innen is bőséges információt tudtunk gyűjteni arról, hogy mit vehetünk akkor, hogy erősítő vagy kardió edzésekre vagy táncolni járunk. A legtöbb terméknél szerepelnek az előnyök, hogy az általunk kiválasztott áruházban mi van éppen készleten. Többségében egyébként nem az ismert nevek termékeivel találkoztunk a hivatalos oldalon, hanem saját márkás cuccokkal. Nem is baj, ezek úgyis kíméletesebbek a pénztárcához, ráadásul a honlapon külön tanácsadó rovatban taglalják, hogy melyik mozgásformához milyen öltözet illik ezek közül.

Egy fitneszshort, amiből egyébként szégyentelenül keveset találtunk, több ezer forinttal is lehet olcsóbb, ha nem ragaszkodunk a nadrágon díszelgő pipához, hanem jó a Domyos is. A kínálatban egyébként itt is érvényesül a mindenhol felfedezett trend: egy nadrág legyen fekete vagy szürke, esetleg kék vagy fehér, aki ragaszkodik az élénk színekhez, az a felsőkkel, topokkal tud variálni.

Még javában tartanak egyébként a leárazások, így bármelyik áruházban belefuthatunk egy jó kis akcióba, amit érdemes kihasználni, mert egy teljes szettet megvenni nem olcsó mulatság. Szerencsére mindenhol egy helyen csoportosultak a fitneszöltözékek, így könnyű kiszámolni, hogy az akciós Nike-nadrággal vagy az eleve olcsóbb saját márkás cuccal vonuljunk be a próbafülkébe, ahova mind a Hervisben, mint az Intersportban csak három ruhadarabot lehet bevinni. Kárpótlásul az eladók mindenhol készségesen segítenek.

A kínálatban vannak átfedések, vegyük például a Nike sportmelltartóit, de – többek közt a saját, olcsó márkás cuccok miatt – érdemes mindenhol körülnézni. Oké, a korábban említett színválaszték miatt nadrágot szinte mindegy, hol vásárolunk, csak a pénztárca vastagsága és a távolság számít. Ha már nadrágok: mindkét helyen találtunk igazán érdekes darabokat. A Hervisben a nagyon rózsaszín, nagyon feszes csoda vonzotta magához tekintetünket, és ha szerelembe estünk volna, kb. 4000 forintért vihettük is volna haza (a hozzáillő trikót is, 5000-ért), de hát nem estünk. Az Intersportban pedig az Adidas fitneszórákra szánt hammergatyája láttán kerekedett el a szemünk. Nem, nem adtunk volna érte 13 ezer forintot.

Ami a topokat illeti, mindenhol lehet kapni olyan pólókat, atlétákat, ujjatlan felsőket, amelyeket nemcsak sportoláshoz lehet hordani: a Hervisben már 3000 forintért tudtunk volna venni egy szép, csillagos pamutpólót, az Intersportban pedig közel hatezer egy nagyon sárga, de nyárra tökéletes felső. Nyilvánvalóan nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az egyszerűbb pamut felsők a legolcsóbbak, a szabás bonyolultságával,  különleges, lélegző, izzadtságfelszívó anyagok használatával pedig szépen nőnek az árak. Vannak természetesen melegítőfelsők is, de ezekre az edzőtermekben valószínűleg nem lesz szükségünk, a futás pedig egy teljesen más tészta, ahogy az a keretes írásunkban is olvasható.

Vedd fel a nyúlcípőt!

A futás más öltözéket kíván, mint az edzőtermi mozgásformák. Minden a megfelelően kiválasztott, jó futócipővel kezdődik. „Van, aki 30-40 ezer forintos tenisz- vagy fitneszcipőben fut, és csodálkozik, hogy tönkremegy a lába. A vásárláskor két szempontot kell figyelembe venni. Nem mindegy, hogy puha vagy kemény talajon fut-e majd az illető, illetve az sem, hogy van-e boka- vagy térdproblémája, lúdtalpa, harántsüllyedése, esetleg x-lábú. Ezek a problémák a futóknak körülbelül a 40-45 százalékát érintik” – nyilatkozta a Díványnak Szűcs Csaba, magyar maraton csúcstartó és a Spuri Futóbolt alapítója. Hozzátette, ha valaki most, télvíz idején kezd el futni, akkor puha talajon eddzen, mert ugyan a korai sötétedés, a rossz látási viszonyok miatt biztonságosabb a beton, de kellő rutin hiányában ártalmasabb az ízületeknek.

Ha valaki nagyon sokat fut télen, a hideg, csapadékos napokra érdemes beszereznie egy vízhatlan technológiával készült, melegebb cipőt is. Ha már láb: az sem mindegy, hogy milyen zoknit választunk. A pamut ugyan elsőre jó választásnak tűnhet, de ha egyszer megszívja magát izzadtsággal, akkor nehéz lesz, vastagsága miatt pedig könnyebben gyűrődik, így hamarabb okoz vízhólyagot. A szintetikus anyagból készült zoknik viszont jobban ráfekszenek a lábra, elvezetik az izzadtságot. És haladjunk fölfelé. Télen a legjobb, legkényelmesebb viselet a testre simuló futóharisnya, amit nyáron rövid fazonra vagy rövidnadrágra lehet lecserélni – tudtuk meg.

A hidegebb hónapokban persze jól jön a kesztyű és sapka is, és persze kellően rétegesen kell öltözködni. „Egyre több ún. aláöltözet van, és mindegy milyen márka, mindegy, hogy síeléshez készítették-e, a lényeg, hogy az izzadtságot elvezesse. Erre jöhet az időjárástól függően még egy-két réteg. Vannak már lélegző szélkabátok, anorákok is” – nyilatkozta Szűcs Csaba, aki szerint persze nemcsak a szabadban érdemes technikai ruházatot viselni, ami az izzadtságot elvezeti, hiszen a teremben is zavaró lehet az átázott öltözet. Az érzékeny bőrűeknek, vagy azoknak, akik tényleg sokat futnak, a lapos varrású vagy varrásnélküli ruhadarabokat ajánlja, hiszen ezek nem dörzsölik ki a bőrt a kényesebb részeken. Itt ismét a szintetikusok vezetnek, hiszen a pamut sokkal keményebb anyag.

Szűcs Csaba meglátása szerint futáshoz szükséges holmikért a szakboltokba kell menni, a nagy, ismert sportmárkák üzleteit nem érdemes felkeresni, de a sportáruházakban mindenki tehet egy próbát belátása szerint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra