TREND

Szauna, gőzfürdő, sókabin - otthonra

2011. december 19., hétfő 15:59

Korábban elképzelhetetlen lehetőségek közül válogathat az, aki otthonában szeretné élvezni a wellness-szállodák nyújtotta szolgáltatások kényelmét.

Szauna, infraszauna, gőzkabin és sókamra – mindezek építése már otthonunkban is lehetséges. Ha megvan hozzá a hely és a pénz, már csak azt kell eldönteni, hogy a lehetőségek közül melyiket érdemes választani.

Szauna:

Először azt érdemes eldönteni, hogy infraszaunát, vagy hagyományos finn szaunát szeretnénk-e. A kettő között ugyanis van néhány lényeges különbség.

Az első és legfontosabb talán az, hogy bár mindkét szaunafajta jó hatással van az egészségre, teljesen más alapon működnek. A hagyományos szauna az izzasztó hatást úgy éri el, hogy a levegőt melegíti fel 70-100 fokosra, míg az infraszaunában a test melegszik fel, a levegő hőmérséklete pedig viszonylag alacsony, 40 fok körüli marad.

Élmény szempontjából talán a finn szauna van előnyben, hiszen a szaunázás szertartása, a kövek locsolása, az aromaanyagok illata, a forró szauna után a hideg zuhany mind ehhez a szaunatípushoz kötődnek.

stockfresh 1162737 sauna-two-women-relaxing-lying-wrapped-towel

Ugyanakkor sokan nem viselik jól a forróságot, és vannak olyan egészségügyi problémák is, melyek esetén kifejezetten kerülendő a szaunázás. Ilyen például a veseelégtelenség, a különböző gyulladásos betegségek, és némely szívbetegség. A szaunázás általános egészségügyi hatásairól és kockázatairól a webbeteg cikkében találhatunk nagyon részletes összefoglalót, egy másik írásukban pedig arról tájékoztatnak, milyen hatással lehet a szaunázásra egyes gyógyszerek, vagy az alkohol fogyasztása.

A két szaunatípus helyigénye eltérő is lehet. Az infrakabinokat általában egy, maximum kétszemélyesre készítik, a jótékony sugarak ugyanis így tudják ideálisan kifejteni hatásukat. Ez körülbelül 1,10×1,35 m alapterületet jelent. A finn szauna viszont sokszemélyes is lehet, de amit nem árt tudni a tervezéskor, az az, hogy a 3nm-nél nagyobb finn szaunák működéséhez már szükséges kiépíteni a 380 V-os hálózatot.

 Hagyományos szauna  Infraszauna
4000 W - 9000 W teljesítmény, 3 nm-nél nagyobb szauna esetén 380 V-os hálózat kiépítése szükséges (min. 60.000 Ft). 1000 W- 2500 W teljesítmény, 230 V-os csatlakozás.
30-60 perc felmelegítési idő. A legexkluzívabb típusoknál nincs felmelegítési idő, más típusoknál 15 perc.
80- 100 °C-os működési hőmérséklet. 35-55 °C-os működési hőmérséklet.
A felhasznált energiából kb. 20% melegíti a testet, a többi a levegőt. A felhasznált energiából kb. 80% melegíti a testet, a többi a levegőt.
Kül és beltéri is lehet, vannak egészen kis, egy-két személyes kabinok is. Akár 1 m2 területen elfér, mobilizálható, áthelyezhető.
Alacsony páratartalom, idősek, gyermekek, szívbetegek stb. nem használhatják. Normál páratartalom, bárki használhatja.
A száraz gőz a a testfelületet melegíti. Az infravörös sugárzás képes a bőr alá behatolni (Vitae / Zenit sugárzó esetében 4-5 mm).

forrás: infravarazs.hu

Ma már a szaunákat készítő és forgalmazó cégek száma nagyon nagy, és hatalmas különbségek lehetnek az árak és minőség közt is. Elég bosszantó, hogy számos forgalmazó és gyártó oldalát néztem végig, de a legtöbbjük nem közöl még csak közelítő árakat sem. Mindenhol árajánlatot kell kérni, pedig amikor valaki csak körülnéz, akkor ez tipikusan az, amit még nem szeretne. Az első kivétel a bioszauna.hu volt, ahol minden termék mellett letölthető árlista is volt, ebből vágtam most ki egy darabot, hogy segítsek az árak megbecslésében.

  Forintban értendő Bruttó árak
   Normál  Classic  Luxus  Trend
Egyedi építésű   G-OLDLake szaunák Svéd enyhén gyantás csomós fenyő Finn gyantamentes csomós fenyő Finn csomómentes fenyő               Afrikai csomómentes Abachi Kanadai hőkezelt csomómentes Thermowood
100x100 # 1-2fő            OL1010   3,6kW 299 000 Ft 349 000 Ft 449 000 Ft 519 000 Ft
130x100 # 1-2fő            OL1310   4,5kW 349 000 Ft 399 000 Ft 489 000 Ft 589 000 Ft
150x150 # 3-4fő            OL1515   6,0kW 399 000 Ft 449 000 Ft 499 000 Ft 599 000 Ft

Gőzkabin

Valószínűleg tájékozatlan vagyok ezen a téren, mert csak kíváncsiságból írtam be a keresőbe, hogy otthoni gőzkabin, de valójában biztos voltam benne, hogy nem fogok ilyesmit találni. Mekkora tévedés! Ma már a gőzfürdő szerelmeseinek sem kell kimozdulniuk otthonról.

tk3s 481phb00442

A gőzfürdőnek is jótékony hatása van az egészségre. A Müncheni Egyetem kutatása szerint az asztma, a hörghurut, a köhögés, nem súlyos reuma, alvászavarok, száraz bőr, és még számos egyéb probléma esetén is áldásos hatású lehet a gőzfürdőzés. A gőzkabinok működési mechanizmusáról itt olvashatunk részletesebben, az áruk pedig szintén elég változatos. Ezt a modern, minimalista stílusú designnal készült legkisebb méretű kabint például beüzemeléssel együtt 700 000 forint körül árusítják, de egy webáruházban már sokkal olcsóbban, 250 000 Ft körüli áron is találtam, gőzfürdő funkcióval is bíró zuhanykabint. A legszebbek a luxusszállodák hangulatát idéző, épített, mozaikos kabinok, viszont akárhogyan kerestem is, árat nem találtam hozzájuk.

Sókamra

A sóterápia olyan kezelés, amelyet az asztmában, légúti megbetegedésekben szenvedőknek szoktak ajánlani. A sókamra működésének lényege, hogy a kamrában elhelyezett sópárásító himalájai kristálysó oldatot párologtat el, miáltal a levegő sós, por- és allergénmentes lesz. Sóbarlangról akkor beszélünk ha a helyiség minden oldala, még a padló is sótéglával, sóhomokkal van burkolva. Magáncélra a sókabin elterjedtebb, ahol a sótéglákat csak egy-egy falrészre, vagy amellé, különböző alakzatokban halmozzák fel. Ma már létezik olyan megoldás is, ahol egy egész szobafalat építtethetünk himalájai sótéglákból.

tk3s 096mpo05205
Fotó: Maurizio Polverelli

A gyártók általában a sókabinok árát sem osztják meg szívesen a weben böngészőkkel. Az, aminek megtaláltam az árát, egy kétszemélyes modell, beépített 800 kiló sóval, bruttó 1 031 250 ft-ba kerül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.19 21:20:07ubu1

  Látom, sikerült a cikkből a lényeget megragadni...
  Ettől függetlenül persze igazad van.
  Bár a hétköznapi beszédben eléggé megmaradtak a 220/380 V-os feszültségek. Még én is úgy mondom sokszor, pedig többé-kevésbé a szakmához tartozónak érzem magam. Tulajdonképpen akkora jelentősége nincs, ezek úgyis kerekített értékek csak.

 • 2011.12.19 21:22:02ubu1

  De hogy a lényeghez is hozzászóljak: Jó lenne pár ilyen otthonra. A lányok is jöhetnek. :-)
  A jakuzzi kimaradt a listáról, pedig az is elég alap wellness cucc, én azt is nagyon szeretem.

 • 2011.12.19 21:26:12soproni1

  nyelvtan náci....


  Amúgy az asztmásnak kifejezetten jót tesz a gőzkabin ? Ahogy a kereskedelmi csatornákon mondják:
  ezt otthon ne próbálják ki !

 • 2011.12.19 21:44:49gumo nonez

  Osztom Szilárd nézeteit, vmi minimum követelmény kéne azért hogy ki foshatja ide a cikkeit, nem kéne alulbecsülni ennek a jelentőségét.

 • 2011.12.19 22:56:17belaneni

  A Dívány korábbi csapata se tette túl magasra a mércét, de ez az új banda még őket is alulmúlja. Valószínűleg a jelentkezők közül (feltételezve, hogy volt állásinterjú) kiszórtak mindenkit, aki le tudta írni a saját nevét, illetve meg tudott különböztetni egy villanykörtét egy kőszáli kecskétől. Akinek ez se sikerült, az maradhatott. Ezért van, hogy a hagyományos szaunát és az infraszaunát összehasonlító táblázatot a guglizóbajnok szerző az infravarazs.hu-ról vette át. És érdekes módon minden az infraszauna javára szól.

 • 2011.12.19 23:33:30Warhun

  Az otthoni szauna pénzkidobás.
  Imádom a szaunázást, de a fenti lányokat se igen lehetne otthonra beszerezni, csak erőteljes ajtócsapkodás árán. :)
  Viccet félretéve: a szauna elég ritkán egészségügyi kellék. Ha szórakozási lehetőségnek tekintjük, akkor meg otthon nem a legjobb. Ritka az,a mikor egy pár elhív egy másik párt, s négysben mindenki szaunázni szeretne. Inkább menjenek el egy kis hotel kibérelhető szauna részére ilyenkor. Olcsóbb, hangulatosabb.
  Jobb kimozdulni otthonról a szaunázás élménye végett, mint már ezt is otthon végezni az asszonnyal. Most komolyan mindenhol arra nevelik a társadalmat, hogy ne menjen már otthonról sehová. szaunába meg kössön be egy tévét, oszt nézze szaunázás közben a valóvilágot?
  Ehh...

 • 2011.12.20 01:28:50Vaasangirl

  Szerintem tuti lehet egy otthoni szauna, a gőzkabinról nem is beszélve. Miért lenne bűn az, ha valaki a saját környezetében akar lazulni kicsit? Nem hinném, hogy ettől még nem menne sehová utána az ember, ez kissé szűk látókörű nézet. Bár a saját véleményalkotás mindenkinek jár.

  Az biztos, hogyha a kis garzonomba be tudnék passzírozni még egy szaunát is, borzasztó boldog lennék! :D

  Amúgy meg rendszeresen olvasom az indexet, meg a dívány blogot, főleg kávé mellé az irodában. Vannak jobban és kevésbé tetsző cikkek. Eltereli a figyelmem egy kicsit a munkáról, meg segít kikapcsolni arra a tíz percre. Az pedig egészen biztos, hogy az olvasás során nem szerepel az elvárásaim közt a legmagasabb szakmai megalapozottságú tudományos tények strukturált szerepeltetése és szigorú meghivatkozása. Tudom, hogy miért jövök fel erre a blogra, és azt is, hogy mire számítsak. Srácok (vagy lányok), őszintén...nem lehet, hogy ti nem vagytok a megfelelő helyen?

 • 2011.12.20 01:41:51Vaasangirl

  Közben nem hagyott nyugodni a korábban említett "himalájaikristálysó-oldat", vagy "himalájai kristálysó oldat" vita kérdése. :) (Nem vagyok még álmos, na.) Szóval rákerestem, és a google összes találata a második verziót hozza ki. Akármelyik formában írom be...

 • 2011.12.20 09:42:16Turkburk

  Egy minimális nyelvtani szint azért valóban elvárható lenne. Legalább annyi, hogy a cikkre tudjak figyelni és ne a hibákra.

  Az infra a nyerő, mert azt lehet olcsón eladni, az rendben van bizonyos cégeknél, de egy ilyen témához nem (csak) tőlük kéne másolni, ha már a copy-pastén túl nincs semmi.

  Én próbáltam többször mindegyik fajta szaunát, de legjobban a finn vált be. Az infra kompromisszumos megoldás, megvan a helye, de ha van rá lehetőség akkor sokkal inkább az előbbi. A gőzt meg nem alkalmaznám otthonra, de ha megoldható az alapos szellőzés és van hely, el tudom képzelni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta