Kilencezer forintért lehet (mű)bőrszoknyás celeb

Elözönlötték a vörös szőnyeget a bőrszoknyák- és ruhák, a hazai üzleteket pedig műbőrből készült másaik, sőt, rövidnadrág is akad bőven. Áruk alapján persze köszönőviszonyban sincsenek a celebek által viselt darabokkal, a szabás és az anyagválasztás többségüknél messze nem az igazi. A nagy számok törvénye alapján azért azok is találhatnak kincset, akik nem cowgirlnek vagy szajhának akarnak öltözni a következő jelmezes bulin, egy térdig érő, fekete műbőr szoknyával például nem foghatunk mellé.

Aki szorgalmasan követni akarja a trendeket, vagy szimplán csak szereti másolni a hírességek stílusát, azoknak idén mindenképpen bővíteniük kell a ruhatárukat pár bőrből vagy műbőrből, esetleg velúrból vagy velúrhatású anyagból készült nadrággal vagy szoknyával. Nem, nem kell sem rock- vagy countryzene rajongónak lenni, mint a galériában is látszik, egy bőr ceruzaszoknya igen elegáns viselet, ha a megfelelő személy hordja megfelelő körítéssel. Fergie például elég jól abszolválta ezt a feladatot az iHeartRadio Music Festivalon még szeptemberben, Jennifer Aniston bebizonyította, hogy a bőrruha nem is olyan ciki viselet nyárra, pár órát ki lehet bírni benne, Nicky Hilton pedig egy bőr felsőrésszel emelte a tétet.

Ahogy annak lennie kell, a nagy divatházak kollekcióból gyakran ihletet merítő fast fashion üzletekben is megjelentek a (mű)bőrcuccok, a különböző színű és fazonú kabátokon kívül van még mi közül válogatni. Aki nagyban akar játszani, persze megvárhatja a H&M és a Versace közös kollekcióját, hiszen már csak napokat kell várni a szegecses csodákra, de aki nem akar ennyit áldozni erre az irányzatra, az már most körülnézhet, kínálat az van. Az anyag szagából – és persze az árból is – lehet következtetni arra, hogy melyik ruhadarab készült valódi bőrből, de vannak olyanok is, amelyek nem is próbálják magukat többnek mutatni, mint amik:felvállalják, hogy csak másolatok. Mint azt a szőrmemellényeknél is hangsúlyoztuk, állatbarátként nincs is ellenvetésünk a műbőr ellen, sőt!

Kommandózás közben a C&A, a Bershka, a Stradivarius, a New Yorker, a Zara és Tally Weijl egy-egy üzletébe látogattunk el, és szinte mindenhol össze lehet állítani egy szettet, bár a bőr- és velúrdaraboknál (mű válozataikkal együtt) különösen igaz az, hogy a kevesebb több. Tetőtől-talpig (mű)bőrben könnyen közönségessé válunk, és ha nincs tökéletes alakunk és karcsú lábunk, inkább mondjunk le a miniszoknyáról vagy a szűk nadrágokról.

Sok helyen szinte a megszólalásig hasonló darabokat lehet kapni, és ugyan van árkülönbség, de nem akkora, hogy abból azt a következtetést lehessen levonni, hogy azért, mert ez bőrből van, az pedig utánzat. Ez a helyzet például annál a ruhánál, amelyhez hasonlót viselt Kirsten Dunst pár nappal ezelőtt: a New Yorkerben leárazva háromezer forint körüli áron már megkaparintható, a H&M-nél viszont kilencezer forint körül van. A kínálat egyébként mindenhol hasonló, valószínűleg ugyanabból a gyárból döntik az összes bolt kínálatát: minishortok, cipzáras miniszoknyák, műbőr motorosdzsekik állnak mindenhol rogyásig. Sok igénytelen darabbal találkoztunk, melyek reményeink szerint még a leárazások után is a polcokon maradnak. Merthogy bár a műbőr ruhák nagyon szeretnének hasonlítani azokhoz, amiket a hollywoodi celebek hordanak, egyáltalán nem ugyanolyanok: messziről látszik, hogy rosszabbul szabottak, idétlenebb az esésük, izzasztóbb, vagy egyszerűen csak látványosan ronda az anyaguk. Persze vannak üdítő kivételek is, egy térdig érő, fekete műbőr szoknyával például nem foghatunk mellé, lásd Zara.

Oszd meg másokkal is!
Mustra