10 tipp, hogyan csinálj nagyobb lakást a garzonodból

Az IKEA a közelmúltban átgondolta magyarországi stratégiáját, és ehhez készített egy széleskörű tanulmányt a magyar lakáskultúráról készített. Ígéretet kaptunk rá, hogy hamarosan kézhez kapjuk a felmérés teljes szövegét. Nem estünk hanyatt a meglepetéstől: a kutatás szerint a magyarok legégetőbb problémája a helyhiánnyal való küzdelem. Összegyűjtöttünk saját tértágító tippeket is.

Kiderült, hogy ez a tendencia nem csak a pici panellakások és elaprózott régi otthonok miatt alakult így, hanem a tárgyakhoz való erős ragaszkodásunk miatt is. A magyarok jellemzően gyűjtögetnek, felhalmoznak - tehát a tárolás gazdag lehetőségeivel kell megismertetni őket, hogy egy kisebb tér ne jelentsen feltétlenül elviselhetetlen zsúfoltságot.

Illetve azt is meg kell mutatni, hogy egy kis tér éppolyan sok lehetőséget rejt, mint egy nagyobb, a korlátokat mi magunk állítjuk, nem pedig pici lakásunk falai – erre nagyon jó példa az Apartment Therapy blog évről évre megrendezett Small Cool versenye is, amely több kategóriában versenyezteti az okos és szép kislakásokat. Tehát aggodalomra semmi ok, összeírtuk az IKEA tippjeit és kiegészítettük a sajátjainkkal – mit kezdjünk egy apró lakással?

1. A helytakarékosság három alapelve

Kinyitható, egymásba helyezhető, összecsukható. Ez a helytakarékosság három kulcsfogalma - ezeket kell mantráznod, amikor például étkező széket választasz egy kicsi lakásba. Gyönyörűek a nagy, nehéz fából készült székek, de mennyivel praktikusabb összecsukva tárolni azt a két-három széket, amit csak hetente-kéthetente használsz, amikor áthívod a barátaidat vacsorázni.

2. Szerezz be egy zsúrkocsit!

Szűk térben gyakran előfordul, hogy alakítanod kell a térszervezésen - ekkor praktikus lehet, ha a lehető legtöbb bútor könnyen mozgatható. Egy görgős szekrényke arréb kerülhet, ha éppen több helyre van szükséged a padlón. Kis lakások egyik legpraktikusabb darabja lehet a nagy átváltozóművész: a zsúrkocsi, amelyik a konyhában munkafelületet ad, a tálalásnál is segíthet, rögtönzött tárolóként funkcionálhat.

3. Használd a magaslatokat

Gyakran látjuk, hogy kis alapterületű, nagy belmagasságú lakásoknak csak az alsó harmadát használják ki a lakók, pedig nagyon fontos a teljes tér kihasználása  - a könyvespolcok, gardróbok, fürdőszobai szekrények megnyúlnak, tárolókkal egészülnek ki, hogy minden kacatot magukba szívjanak. Elegáns, amikor egy pici létrát kell használni, hogy elérd a felső sort a könyvespolcon.

4. Kétfunkciós, háromfunkciós, multifunkciós

Egy kisebb térben gyakran szükség van a tárgyak és terek átváltozására, attól függően, mit várunk el tőlük. Klasszikus példa amikor a kanapé ággyá alakul éjjel - de munkaasztal-ebédlőasztal páros is praktikus lehet.

5. Minél több térelválasztó, annál több tér

Alakíts ki zónákat egy helyiségen belül - paravánok, rolók, vagy éppen tárolóegységek, könyvespolcok választják el a különféle funkciójú tereket. Ezt a megoldást egyterű irodában dolgozók is nagyon jól ismerik: hogyan lehet teljes részlegeket elválasztani egy magazinokkal telepakolt polcos szekrénnyel - ugyanez a lakás tereiben is működhet, ráadásul a paravánok még könnyebben mozgathatóak.

6. Láthatatlan tárolók

Egy kicsi térben nem maradhat semmilyen tér kihasználatlanul: zsámolyok belseje titkos tároló, az ágyak alatt fiókok, a mosdó alatt tárolórendszer nyeli el felhalmozott tárgyainkat. A legkézenfekvőbb a karcsú dohányzóasztalt lecserélni egy olyan bútorra, amelynek a gyomrában elférnek pl. a magazinok.


SPS 2052

7. A holt terek kihasználása

Minden sarok potenciális felületet ad, de még a bútorok mögötti zónát is lehet tárolásra használni. Érdemes tenni egy kört a lakásban és ilyen szemmel végignézni minden zugot.

8. Miniatürizálj!

Ne ragaszkodj a hagyományos, nagy bútorokhoz, mert elfogy a levegő a lakásban - például, még ha el is fér valahogy egy klasszikus háromszemélyes kanapé, válaszd inkább helyette egy hasonló arányú kisebb testvérét! Mindenből a kisebbet válaszd - de ez a szabály is csak akkor működik, ha nem vagy megalomániás: inkább mondj le egy-egy darabról, minthogy zsúfolásig töltsd a lakást felesleges tárgyakkal.

9. Még több fényt!

A fény teret ad - ez alapszabály. Válassz szinte áttettsző függönyt, vagy hagyd el teljesen, hogy a napfény szabadon bejusson a lakásba - nem csak a kedved lesz jobb, hanem a lakás is tágasabbnak tűnik tőle. Ez vonatkozik a mesterséges fényforrásokra is: nagy állólámpák helyett válassz rejtett, függesztett fényeket, amelyekkel jól tudod irányítani a tekintetet, a lakás szellősebb részeire.

10. Nagyvonalú megoldásokat a kis terekre!

A legfontosabb elv talán az, hogy nem kell lemondanod az igényesebb megoldásokról csak azért, mert 50 négyzetméterben gondolkodsz és nem pedig 500-ban. Választhatsz látszóbetont, mozaikot, kézzel készült, egyedi burkolatokat, drága tapétákat - ezek ugyanis kis felületen nem is olyan drágák és nagyon nagy hatással vannak a lakás hangulatára. Például egy szép parketta meggyőzővé tehet egy egyszerűen berendezett, kicsi nappalit.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek