TREND

6 hajszabály, amit szegj meg!

2011. május 10., kedd 14:15

40 fölött egy nőnek ne legyen hosszú haja és lehetőleg rejtsen el minden ősz hajszálat – az ehhez hasonló íratlan szabályok ideje lejárt: íme néhány, amiket nyugodtan felrúghatsz.

Rengeteg sztereotípia vesz körül minket, ez alól pedig a női hajviselet sem kivétel. A Shine összegyűjtött néhányat azok közül az íratlan szabályok közül, amelyeket nyugodtan megszeghetsz, ha ízlésesen csinálod.

1. Középkorú nők ne növesszék meg a hajukat!

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a hosszú haj 40 fölött minden nőt öregít - jó példa erre a valahogy egyre szexibb Demi Moore, aki frizuráját általában enyhén hullámosan vagy egyenesen, középen elválasztva, esetleg kontyban vagy lófarokban hordja. A korral megvékonyodó, ritkuló hajat viszont érdemes rétegesen, az arc körüli hullámokkal feldúsítani. Sarah Jessica Parker a lendületes, hullámos verzióban hisz: a közép- és oldalválasztékot egyaránt hordja. Chris McMillan Los Angeles-i stylist szerint viszont érdemes a hosszú hajat inkább oldalt elválasztani, amely fiatalos, friss külsőt kölcsönöz viselőjének.

2. A vöröshajúak nem viselhetnek vörös rúzst

Ez egyáltalán nincs így: Molly Stern sminkmester például élénk eperszínű ajkakat varázsolt Amy Adams-nek a The Fighter premierjére. A sminkes azt javasolja, érdemes olyan, a hajnál élénkebb árnyalatot választani, mint például a cseresznye- vagy skarlátvörös, a pirosító és a szemfesték pedig legyen semleges, visszafogott.

3. Rejtsd el az ősz hajszálakat!

Az ősz haj korábban a szépség múlását jelképezte, ez azonban most már nem jellemző - mondja Louis Licari hajspecialista. A Calvin Klein és a Chanel modelljei nemrég például fehér melírcsíkokkal vonultak végig a kifutón. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mákosan őszülő haj - amikor az eredeti hajszín, a szürke és az ősz tincsek egyszerre vannak jelen - ne öregítene: a fodrászok ez esetben még mindig azt javasolják, hogy inkább festessük. A teljesen ősz, ezüst/fehér haj viszont szép tud lenni: ahhoz, hogy még szexibbé varázsoljuk, érdemes fehérrel hangsúlyosabbá tenni az arcot és a fejtetőt, illetve megfelelő, kifejezetten erre a hajszínre tervezett sampont és hajformázót használni.

4. A frufrunak egyenesnek kell lennie

A hullámos frufru ismét divat – korábban leginkább a nyolcvanas években dívott, amikor a nők (férfiak...) nem átallták daueroltatni a frufrujukat. A göndör frufru istennői közt találtuk akkoriban a Flashdance-ből ismerős Jennifer Beals-et, a férfias hangú Amanda Leart, de Madonnának is volt ilyen időszaka (amit ma már valószínűleg nagy elánnal tagad).

Ma sincs semmi gond, ha hullámos a frufrud - persze a dauer tabu -, sőt: ilyenkor legjobb, ha hajformázóval oldalra simítod és hagyod, hogy szárítás nélkül száradjon meg - ennek köszönhetően egy kellemes, csinos frizurát kapsz, ami lágyítja az arcot.

5. 6 hetente járj fodrászhoz

"A haj egyszerűen nem nő ilyen gyorsan" - mondja Jen Atkin hollywoodi stylist. Egy hajvágás után állítólag körülbelül 3 hónap telik el, amíg a frizura elveszti a formáját: a haj ugyanis körülbelül 1 centit nő havonta, de nem nő folyamatosan. Egy ember hajszálainak úgy az 85%-a van növekedési fázisban, ezt a betegségek és a tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja egyébként gyorsabban nő, mint a férfiaké, így nekik jobban oda kell figyelniük: a hosszú frizurán kevésbé látszik meg a néhány hónap alatt bekövetkezett változás, a merészebb, rövid haj viszont gyorsan elvesztheti az alakját - főleg az extrémebb frufruval és formával rendelkező fazonok.

6. Minél jobban habzik egy sampon, annál tisztább lesz a haj

Kevés dolog teszi gyorsabban védtelenné a hajat, mint a sok hab - mondja Fabian Lliguin hajstylist. A száraz fejbőr általában zsíros hajtöveket és száraz hajvégeket eredményez, ilyenkor érdemes a fejbőrre hagyományos sampont alkalmazni, vagy egy gyengédebb, olajalapúra váltani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.10 18:47:36oliv08

  Az én hajam nő, mint a bolondgomba, nekem havonta kellene vágatnom.

 • 2011.05.10 19:05:57pöndörödő macskafülszőr

  Sosem értettem, hogy 40 fölött a nők miért vágatnak egyforma, rusnya búrafejet. Már kislány koromban is csodálkoztam, most, 33 évesen is azt teszem. Van olyan 50 éves kolléganőm, akinek a feje a csodálatos ,,frizurával" lazán beillik villanykörtének (fejtetőn göndör kupac, oldalt meg hátul felnyírva), undorító! Lécci, 40 feletti nők, ne csináljatok hülyét magatokból búrafejekkel!

 • 2011.05.10 19:56:59Rabyn

  Ha a biológia is úgy akarja, nekem még 80 évesen is derék alá érő hajam lesz (mint most). Igaz akkor nem barna lesz, hanem ősz. :)

 • 2011.05.10 20:19:14Intizar

  Szerintem SJP-n és Demin egyaránt érződik, hogy erőltetett "leánykás" imidzsbe kapaszkodnak foggal-körömmel. Jó, markáns arcuk van, egyikhez sem illenek igazán a tinédzseres fürtök. Elhiszem, hogy van érettebb nő, akinek jól áll (inkább csak becsszóra), de meggyőzőbb példákat szeretnék.

 • 2011.05.10 20:26:45Intizar

  Igazán, hogy megpróbálok elgondolkozni, van-e egyáltalán érettebb nő (mondjuk negyven fölött), akit igazán szépnek tartok, és akinek nem rövid/félhosszú a haja - vagy ne kívánnám, hogy bár olyan volna, mert sokkal szebb volna -, nemigen jut eszembe egy sem. Ha csak nem olyanokra gondolok, akik valami hagyományos, például kontyos frizurát viselnek, mint Indira Gandhi vagy a szomszéd Eta néni. Nem vicc. Még Diane Keaton is lenyíratta a hülye frufruját (na, az már fiatalon is idétlen volt). Még Koncz Zsuzsa is lenyíratta a haját, pedig az legenda volt. Tényleg, szeretnék egyetlen igazi ellenpéldát.

 • 2011.05.11 03:33:38Neocon

  A negyes kepen a csajnak a haja pont ugy nez ki, mintha egy hete nem mosta volna meg. Ez a bajom ezekkel a frizurakkal: apolatlannak nez ki tole az ember lanya.

 • 2011.05.11 09:04:30UTakeMe

  Én még a szabályok létezéséről sem tudtam, de hatalmas kő esett le a szívemről, hogy most már megszeghetem őket és nem fog leültetni a hajrendőrség. Phű.

 • 2011.05.11 20:57:55hallohallo

  sztem kiki smith egyet se ismert ezek közül a "szabályok" közül, csak úgy hordja a haját, ahogy neki jólesik, azt tök jól néz ki. már ha nem lenne elég, hogy mennyire jó szobrász.
  [link]

 • 2011.05.13 18:47:46badabum

  hallohallo szerintem a haja lobonc a melói meg okádék szarok.....fôleg a rajzok fôképp a portrék szánalom......a középsuli elôkészítôn szebbet kanyarintottam XD

 • 2011.05.13 18:50:01badabum

  Intizar , Meryl Sreep pl.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta