Lakberendezés fillérekből: dobd fel a lakásod!

Sem vagyonokra, sem különösebb kézügyességre nincs szükséged ahhoz, hogy feldobd a lakásod. Kend le a falat táblafestékkel, barkácsolj ágyat raklapból, készíts lámpát muffin papírból. Csináld magad ötletek azoknak, akik unják a bútoraikat.

Nem kell százezreket otthagynod a lakberendezési boltban, ha valami újra vágysz. Adunk néhány tippet, hogyan lehet egyedi és ötletes a lakásod, kevés pénzből. Csináld magad ötletek.

Kendd le táblafestékkel

Számos étteremben láttunk már táblafestékkel lekent, falra írt menüt, de a speciális festék stílusos otthonokban is megállja a helyét. A bevont felületre hagyományos krétával tudsz írni, vagy rajzolni, így rengeteg dekorációs lehetőség rejlik benne, és játékosságot visz az enteriőrbe. Teheted a falra, például a gyerekszobába, a gyerek biztos imádni fogja, hogy végre firkálhat a falra. Ha a dolgozószobád falára viszed fel, felírhatod az ötleteidet, tennivalóidat. Lekenheted vele a hűtőszekrényt, így recepteket is írhatsz rá, de dekorálhatod vele akár az ajtót is. Ha elég bátor vagy az étkezőasztalt is lefestheted vele, így krétával percek alatt megoldhatod az asztali dekorációt és az ültetést is, ha pedig az előszobában használod, saját vendégfalad is lehet.

Egy kisebb doboz táblafesték a hobbi boltban kb. ezerötszáz forint, és érdemes a mennyiségnél figyelembe venni, hogy dupla réteggel kell számolni. Lehet rendelni a neten is, illetve barkács áruházak nagyobb kiadásban is árulnak ilyen festéket. Ezen kívül csak egy szélesebb festő ecsetre, vagy festőhengerre lesz szükséged, ami kb. ezer forintért beszerezhető. Színes krétákat, és szivacsot néhány száz forintért kaphatsz.

Mutatós csillár muffinpapírból

Sokaknak van otthon rizspapír lámpája (az IKEA-ban kapható gömb alakú papír lámpa), ha mégsem, nagyon olcsón hozzá lehet jutni. Önmagában nem egy nagy találmány, de egy ragasztópisztollyal és sok-sok muffinpapírral mutatós lámpát lehet belőle készíteni. A lényeg, hogy a muffinpapírokat a talpuknál fogva szorosan egymás mellé ragaszgasd rá a felfüggesztett lámpára. Minél sűrűbben rakod tele, annál több türelemre lesz szükséged, de annál mutatósabb lesz a lámpa. Teljesen más hatást érhetsz el, ha sima fehér papírokat használsz (esetleg-egy egy más színű papírral megbolondítva), és mást ha színeseket.

Ha több, kisebb méretű lámpád van, akkor különböző színű papírokkal aggasd fel őket, és csoportosan tedd a gyerekszobába, az ágy fölé. Nem is muszáj, hogy világítson, lehet lampionként is használni, ha azonban lámpának szánod, arra figyelj, hogy a sok papír levesz az izzó fényerejéből, így lehetőleg ne fővilágításnak használd. A lámpa előbb utóbb elég poros lesz, tisztításra mi a számítógépek klaviatúrájához használt sürített levegőt ajánlunk, amivel könnyen kifújhatod belőle a port.

Nincs szükséged másra, mint egy papír lámpabúrára, ami az IKEA-ban 795 forintért beszerezhető, egy ragasztópisztolyra, amihez kreatív boltban kb. ezerötszáz forintért hozzá juthatsz, és kell néhány száz darab muffin papír is, ezt legolcsóbban száz forintos boltban kapsz, két-háromszáz forintot számolj egy csomagra.

Dizájn bútor raklapokból

Hagyományos fa raklapokból szinte bármilyen bútort építhetsz, ágyat, tévé állványt vagy dohányzóasztalt is, sőt egyre gyakrabban rendeznek be komplett irodákat is ipari raklapokból. A raklapokat mindig le kell csiszolni, illetve érdemes valamilyen felület-kezelést is adni neki. Ha szereted fa színét, akkor hagyhatod natúran, vagy kezelheted lakkal. Ha viszont színes bútorra vágysz, az egyes darabokat akár különböző színűre is festheted. A raklapok kopottas hangulatát minőségi textillel, vagy dizájntárgyakkal érdemes ellensúlyozni, így lesz igazán esztétikus a végeredmény. Leginkább eklektikus stílusú, illetve a loft jellegű lakásokban mutat jól.

Raklapot általában nagykerből lehet vásárolni egy-két ezer forintos darab áron, de ha jóba vagy a piaci kofákkal, pár száz forintért tőlük is szerezhetsz. Csiszoló papírt barkács boltban néhány száz forintért vehetsz, a felületkezelő lakk és festékek ára általában két-háromezer forint tégelyenként. Ha kerekeket is szeretnél szerelni a bútorra, akkor kb. kétezer forintért vásárolhatsz egy szettet.

Mit keres a cipő a tálcán

Minden lakásban van cipős szekrény, az aktuálisan hordott cipők mégis mindig szanaszét hevernek az előszobában. Erre is van filléres megoldás, ami nem csak praktikus, de igen mutatós is, az egész előszobát feldobhatod vele. Nincs szükséged másra, mint egy nagy méretű, mélyebb, lehetőleg fém tálcára, és nagyobb kavicsokra (a kicsit nem ajánljuk, mert szétszórod őket a lakásban). Tedd a tálcába a kavicsokat, és kész a cipő tároló, ráadásul az előszoba padlója is sokkal tisztább marad. Ügyes kezű művészlelkek saját maguk is dekorálhatják a tálcát színes alkoholos filccel, vagy speciális festékkel.

Érdemes szépen festett, igazi fém tálcát beszerezni fülekkel, egy szebb darab két-három ezer forinttól indul. Nagyobb kavicsokat pedig bármelyik hobbi boltban kaphatsz néhány száz forintért, vagy természetesen gyűjthetsz is.

Saját dizájn az asztalon

Ha meguntad az íróasztalod, vagy akár az étkezőasztalt, nincs más dolgod, mint méretre vágatni egy üveglapot az asztal tetejére. Az üveglap alá azt tehetsz, amit akarsz: vághatsz alá dekor papírt, tapétát, de csúsztathatsz alá fényképeket, vagy személyes apróságokat is, például koncert jegyet, szerelmes levelet, vagy képeslapokat is. Az üveglapot egyszer kell csak megvenned, így az asztallapot annyiszor és úgy variálhatod, ahogy jól esik. Elfogult anyukák akár a gyerekek rajzaival is dekorálhatják a családi asztalt.

Érdemes vastagabb, jó minőségű üveglapot vágatni, ez mérettől és tipustól függően kb. 20-30 ezer forint körül mozog. Ára és variálhatósága össze sem hasonlítható egy új asztallal, ráadásul nem kell sem terítőt, sem íróasztalra való felület-védőt sem használni.

Formabontó pipere asztal

Egy szép, tükrös asztalt nem adnak olcsón, ráadásul általában nagy helyet is foglal. Kreatív megoldásként ragassz a kijelölt helyre egy komód alakú falmatricát, szerelj a tetejére egy sima polcot a matrica színével megegyező árnyalatban. Ezután már csak egy mutatós tükörre és egy ülőkére lesz szükséged. A tükörrel és a szék stílusával elviheted antik- és modern irányba is az asztalkát. A polc kis mélysége miatt minimális helyet foglal, és a rakodó felület éppen elegendő a parfümök, sminkes cuccok tárolásához. Egyedül a tároló fiókokról kell lemondanod, viszont ez a megoldás variálható, így szinte bármilyen enteriőrbe illik.

A képen látható installáció saját, így pontos árakkal tudunk szolgálni. A falmatricát az interneten rendeltük, ötezer forint volt. A többi kellék ikeás, a polc kettőezer, a tükör kilencezer, a szék háromezer forintba fájt. Az egész bekerülési költség így összesen húsz ezer forint volt. Egy szép fésülködő asztal ára a legolcsóbb helyeken is minimum a duplájáról indul.

Oszd meg másokkal is!
Mustra