TREND

Lakberendezés fillérekből: dobd fel a lakásod!

2011. április 27., szerda 13:20

Sem vagyonokra, sem különösebb kézügyességre nincs szükséged ahhoz, hogy feldobd a lakásod. Kend le a falat táblafestékkel, barkácsolj ágyat raklapból, készíts lámpát muffin papírból. Csináld magad ötletek azoknak, akik unják a bútoraikat.

Nem kell százezreket otthagynod a lakberendezési boltban, ha valami újra vágysz. Adunk néhány tippet, hogyan lehet egyedi és ötletes a lakásod, kevés pénzből. Csináld magad ötletek.

Kendd le táblafestékkel

Számos étteremben láttunk már táblafestékkel lekent, falra írt menüt, de a speciális festék stílusos otthonokban is megállja a helyét. A bevont felületre hagyományos krétával tudsz írni, vagy rajzolni, így rengeteg dekorációs lehetőség rejlik benne, és játékosságot visz az enteriőrbe. Teheted a falra, például a gyerekszobába, a gyerek biztos imádni fogja, hogy végre firkálhat a falra. Ha a dolgozószobád falára viszed fel, felírhatod az ötleteidet, tennivalóidat. Lekenheted vele a hűtőszekrényt, így recepteket is írhatsz rá, de dekorálhatod vele akár az ajtót is. Ha elég bátor vagy az étkezőasztalt is lefestheted vele, így krétával percek alatt megoldhatod az asztali dekorációt és az ültetést is, ha pedig az előszobában használod, saját vendégfalad is lehet.

Egy kisebb doboz táblafesték a hobbi boltban kb. ezerötszáz forint, és érdemes a mennyiségnél figyelembe venni, hogy dupla réteggel kell számolni. Lehet rendelni a neten is, illetve barkács áruházak nagyobb kiadásban is árulnak ilyen festéket. Ezen kívül csak egy szélesebb festő ecsetre, vagy festőhengerre lesz szükséged, ami kb. ezer forintért beszerezhető. Színes krétákat, és szivacsot néhány száz forintért kaphatsz.

Mutatós csillár muffinpapírból

Sokaknak van otthon rizspapír lámpája (az IKEA-ban kapható gömb alakú papír lámpa), ha mégsem, nagyon olcsón hozzá lehet jutni. Önmagában nem egy nagy találmány, de egy ragasztópisztollyal és sok-sok muffinpapírral mutatós lámpát lehet belőle készíteni. A lényeg, hogy a muffinpapírokat a talpuknál fogva szorosan egymás mellé ragaszgasd rá a felfüggesztett lámpára. Minél sűrűbben rakod tele, annál több türelemre lesz szükséged, de annál mutatósabb lesz a lámpa. Teljesen más hatást érhetsz el, ha sima fehér papírokat használsz (esetleg-egy egy más színű papírral megbolondítva), és mást ha színeseket.

Ha több, kisebb méretű lámpád van, akkor különböző színű papírokkal aggasd fel őket, és csoportosan tedd a gyerekszobába, az ágy fölé. Nem is muszáj, hogy világítson, lehet lampionként is használni, ha azonban lámpának szánod, arra figyelj, hogy a sok papír levesz az izzó fényerejéből, így lehetőleg ne fővilágításnak használd. A lámpa előbb utóbb elég poros lesz, tisztításra mi a számítógépek klaviatúrájához használt sürített levegőt ajánlunk, amivel könnyen kifújhatod belőle a port.

Nincs szükséged másra, mint egy papír lámpabúrára, ami az IKEA-ban 795 forintért beszerezhető, egy ragasztópisztolyra, amihez kreatív boltban kb. ezerötszáz forintért hozzá juthatsz, és kell néhány száz darab muffin papír is, ezt legolcsóbban száz forintos boltban kapsz, két-háromszáz forintot számolj egy csomagra.

Dizájn bútor raklapokból

Hagyományos fa raklapokból szinte bármilyen bútort építhetsz, ágyat, tévé állványt vagy dohányzóasztalt is, sőt egyre gyakrabban rendeznek be komplett irodákat is ipari raklapokból. A raklapokat mindig le kell csiszolni, illetve érdemes valamilyen felület-kezelést is adni neki. Ha szereted fa színét, akkor hagyhatod natúran, vagy kezelheted lakkal. Ha viszont színes bútorra vágysz, az egyes darabokat akár különböző színűre is festheted. A raklapok kopottas hangulatát minőségi textillel, vagy dizájntárgyakkal érdemes ellensúlyozni, így lesz igazán esztétikus a végeredmény. Leginkább eklektikus stílusú, illetve a loft jellegű lakásokban mutat jól.

Raklapot általában nagykerből lehet vásárolni egy-két ezer forintos darab áron, de ha jóba vagy a piaci kofákkal, pár száz forintért tőlük is szerezhetsz. Csiszoló papírt barkács boltban néhány száz forintért vehetsz, a felületkezelő lakk és festékek ára általában két-háromezer forint tégelyenként. Ha kerekeket is szeretnél szerelni a bútorra, akkor kb. kétezer forintért vásárolhatsz egy szettet.

Mit keres a cipő a tálcán

Minden lakásban van cipős szekrény, az aktuálisan hordott cipők mégis mindig szanaszét hevernek az előszobában. Erre is van filléres megoldás, ami nem csak praktikus, de igen mutatós is, az egész előszobát feldobhatod vele. Nincs szükséged másra, mint egy nagy méretű, mélyebb, lehetőleg fém tálcára, és nagyobb kavicsokra (a kicsit nem ajánljuk, mert szétszórod őket a lakásban). Tedd a tálcába a kavicsokat, és kész a cipő tároló, ráadásul az előszoba padlója is sokkal tisztább marad. Ügyes kezű művészlelkek saját maguk is dekorálhatják a tálcát színes alkoholos filccel, vagy speciális festékkel.

Érdemes szépen festett, igazi fém tálcát beszerezni fülekkel, egy szebb darab két-három ezer forinttól indul. Nagyobb kavicsokat pedig bármelyik hobbi boltban kaphatsz néhány száz forintért, vagy természetesen gyűjthetsz is.

Saját dizájn az asztalon

Ha meguntad az íróasztalod, vagy akár az étkezőasztalt, nincs más dolgod, mint méretre vágatni egy üveglapot az asztal tetejére. Az üveglap alá azt tehetsz, amit akarsz: vághatsz alá dekor papírt, tapétát, de csúsztathatsz alá fényképeket, vagy személyes apróságokat is, például koncert jegyet, szerelmes levelet, vagy képeslapokat is. Az üveglapot egyszer kell csak megvenned, így az asztallapot annyiszor és úgy variálhatod, ahogy jól esik. Elfogult anyukák akár a gyerekek rajzaival is dekorálhatják a családi asztalt.

Érdemes vastagabb, jó minőségű üveglapot vágatni, ez mérettől és tipustól függően kb. 20-30 ezer forint körül mozog. Ára és variálhatósága össze sem hasonlítható egy új asztallal, ráadásul nem kell sem terítőt, sem íróasztalra való felület-védőt sem használni.

Formabontó pipere asztal

Egy szép, tükrös asztalt nem adnak olcsón, ráadásul általában nagy helyet is foglal. Kreatív megoldásként ragassz a kijelölt helyre egy komód alakú falmatricát, szerelj a tetejére egy sima polcot a matrica színével megegyező árnyalatban. Ezután már csak egy mutatós tükörre és egy ülőkére lesz szükséged. A tükörrel és a szék stílusával elviheted antik- és modern irányba is az asztalkát. A polc kis mélysége miatt minimális helyet foglal, és a rakodó felület éppen elegendő a parfümök, sminkes cuccok tárolásához. Egyedül a tároló fiókokról kell lemondanod, viszont ez a megoldás variálható, így szinte bármilyen enteriőrbe illik.

A képen látható installáció saját, így pontos árakkal tudunk szolgálni. A falmatricát az interneten rendeltük, ötezer forint volt. A többi kellék ikeás, a polc kettőezer, a tükör kilencezer, a szék háromezer forintba fájt. Az egész bekerülési költség így összesen húsz ezer forint volt. Egy szép fésülködő asztal ára a legolcsóbb helyeken is minimum a duplájáról indul.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.27 15:18:58Plumper_

  A muffinpapíros lámpára ragassza fel a többszáz papírt, akinek két anyja van:-P Különben meg erősen tűzveszélyes, úgyhogy 1-es!

 • 2011.04.27 15:43:36Advanced Flight

  Bírom, hogy mutatnak totál méregdrágán berendezett, vadifriss dizájnlakásokat, aztán a közepébe beba*sznak egy házibarkácsos kütyüt, hogy mennyit lehet rajt spórolni. Jó vicc.

 • 2011.04.27 15:48:38magyar bucó

  Az ágy nem raklapból, hanem raklap stílusban készült.
  A szabvány raklap 80*120 centis, valamint fele ilyen vastag és sokkal gyengébb minőségű faanyagból készül.

 • 2011.04.27 15:58:32mosolygós arc

  Falmatrica 5000 Ft? Most komolyan? Ingyen meg lehet rajzolni. Hülyeségeket írtok ismét...

 • 2011.04.27 16:05:07wunderkind

  szuper cikk, meg ilyet!! :)

 • 2011.04.27 16:35:30Csokis

  Az a raklapos cucc tényleg elég durva. Ahhoz, hogy ágynak lehessen használni, és ne szakadjon le az első "torna óránál", nem jó a kofáktól (egyébként milyen kofa árul raklapról?) elkunyerált, egyszer használatos, szar-de-lagalább-randa raklap, mert annak nincs teherbírása. Ahhoz normális, EUR raklapra lesz szükség, mégpedig viszonylag jó állapotúra. Meg pár lécre a barkács áruházból, amivel összefogod, persze csavarra, (lehetőleg gépi) csavarhúzóra, fúróra, fűrészre. Le lehet csiszolni a két raklapot kézzel is, csak közben leszáll a heréd (csajoknak más), úgyhogy érdemes beszerezni egy csiszológépet, de amilyen szőrősek a raklapok, akár gyalut is. Persze mindezt lehet bérlni is, csak épp akkor sem lesz olcsó.
  Csak egy apró ötlet: lehet kapni kész építőfát, III. osztályú gyalult lécet, lazúrt, és ugyanennyi munkával és pénzből akár egész rendes rusztikus ágyat is össze lehet dobni. Tudom, mert most csináltam a gyerekeimnek emeletes ágyat 28 mm-es vastagságú anyagból, 54*54-es lábakkal, szóval nem az az ikejás fapálcika, és mégsem volt több 10 000,- forintnál.

 • 2011.04.27 16:51:39penelope garcia

  Remek lehet a raklap ágy. A rengeteg zúzódás, valahányszor nekimegyek a sarkának, a szálkák, a káromkodások, és ha szerencsém van, helyes kis pókicák is jól elvackolnak benne. Hurrá.

  A muffinpapíros lámpa által okozott tűzre tuti nem fizet a biztosító, csak a képembe röhög. Joggal.

  A 30 ezer forintos üveglapot pedig nem nevezném filléres cuccnak.


  Egyéb hülye ötlet?

 • 2011.04.27 17:01:00kapujanincs

  csak szólok, hogy a raklapok kurvára tele vannak mindenféle kórokozókkal, szóval ha lehet, ne is nagyon nyúljunk hozzá.
  "numerous pallets tested positive for Listeria and abnormally high counts of bacteria that could potentially create health hazards for consumers, according to iGPS"[link]
  a másik, hogy gyakran kártevő elleni szerekkel impregnálják őket, bizonyos országokba nem is engedik be másképp. szóval csak óvatosan.

 • 2011.04.27 17:36:58IndyanaJones

  Az üveglap ötletnek elvileg jó, gyakorlatilag hideg, tehát reumát, köszvényt, ízületi gyulladást kaphat tőle a lúzer júzer, hacsak nem hosszú ujjú melegítőben dekkol az asztal mellett télen-nyáron.

 • 2011.04.27 18:13:27Tonahl27

  Soha nem kommenteltem meg index cikkhez, de ez katasztrófa.Gratulalok a cikk irojanak.remelem ezert az irdatlan baromsaghalmazert meg fizetest is felvesz.
  Raklapbol agyat b+, aludjon ilyenen akinek ket anyja van.Rohadt esztetikus is... a 30ezres uveglap a csucs.
  15-20-ert mar kapsz egy rendes asztalt.

 • 2011.04.27 19:22:06vuvuvu2

  Csatlakozom az előttem szólókhoz. Különösen az üveglapos sztori ragadta meg a figyelmem: ugyanis minél vastagabb az üveglap annál biztosabb a garantált reuma/ízületi gyulladás. Különösen kisgyerekek tanulóasztalánál veszélyes alkalmazni!

  Más: a SpektrumHome (lánykori nevén TV Deko) egy hasonló sorozatot futtat most, producer az ElCamino-Barcelona-Budapest vonalon mozgolódó színész Kolovratnik Krisztián, főszereplő pedig a bátyjának írt dalról és Berényi Mikihez fűződő vizonyáról is ismert Ulmann Móni. Hát tegnap megnéztem 3 részt (1 rész kb 5 perc, nettó műsoridő kb. 2,5 perc) kb. ugyanilyen színvonalon mozog. Tegnap pl. Móni csinált egy asztalt szalagparkettából raklapra, hát elég gáz volt, akárcsak a parafadugókból készített üzenőtáblája. Egyszer nézhető aztán felejthető.

 • 2011.04.27 19:45:56Zsozé_

  Ismét egy tökéletesen értelmetlen cikk. Fillérekből megúszható? Az még lehet igaz is lehet, viszont már elnézést, de ezek a tanácsok semmire sem jók.
  A sokadik cikk már amit elolvasok itt, és a színvonal a béka segge alatt van.

 • 2011.04.27 21:03:31Felhősaláta

  A muffinpapír lámpa egy őrült cukrász álma kb :)
  Az összes ötlet a kukaáruház katalógusából, egyszeRühen kiváló! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta