Divatos a felnőtt művészképzés - melyik iskolát válaszd?

Körképünkben jelentősebb hazai képző-, ipar- és egyéb vizuális művészeti képzésre specializálódott intézményeket mutatunk be, a teljesség igénye nélkül. Összegyűjtöttük, hova érdemes felnőtt fejjel jelentkezned, ha rájössz, hogy formatervező, fotográfus, vagy éppen grafikus lennél, ahelyett hogy egy multinak adnád a lelked. Hiánypótló összeállítás.

A művészképzés a magyar oktatás mostohagyereke, aki nem művészcsaládból jött, sokszor egyáltalán nincs tisztában a lehetőségekkel. Nekünk sem volt könnyű dolgunk, komoly információhiány van még az interneten is, a végén pedig arra a megállapításra jutottunk, hogy vagy legyél nagyon tehetséges vagy legyen sok pénzed, de a legjobb, ha mindkettőből sok van.

Az állami képzés felvételije legendásan nehéz

Akadnak olyan kiváltságosok, akiknek művészi vénája már egész korán megnyilvánul, és vannak, akiknek a tehetsége, vizuális érzékenysége csak felnőttként forr ki igazán, vagy csak később adott a szükséges anyagi háttér. Összeállításunkkal az utóbbi csoportnak szeretnénk némi támpontot nyújtani, és arra buzdítani minden eltévedt művészlelket, hogy váltani sosem késő.

Művészeti képzésre lehet jelentkezni állami-, illetve magániskolákba is. Az állami egyetemek kétségkívül alaposabb képzést nyújtanak, az ott végzett szakemberek szerteágazó ismeretekkel és komoly gyakorlattal hagyják el az alma matert.  A felvételi legendásan nehéz, a költségtérítéses szakokon pedig több százezer forintot kell fizetni egy-egy félévért, ráadásul szinte csak nappalin lehet tanulni. A magániskolákban alacsonyabb óraszámban, változó színvonalon és jó drágán tanulhatunk, de rövidebb idő alatt szerezhetünk képesítést, és lehet estin is csinálni.

Tippek iskolaválasztáshoz

Ha eldöntötted, mit szeretnél tanulni, és tájékozódtál a lehetőségekről, mindenképpen személyesen is menj be néhány iskolába, hogy belülről is lásd. A művészeti intézményeknek sajátos atmoszférája van, és fontos, hogy el tudd magad képzelni az adott iskola tanulójaként.

Érdemes ellátogatni egy-egy nyílt napra is, és személyes konzultációt is kérhetsz a szakvezetőktől, tanároktól. De a legjobb, ha egyenesen a hallgatókkal beszélsz, ők egész biztosan őszintén elmesélik neked a tapasztalaikat.

Bár nem lesz könnyű dolgod, ha kitartó vagy, internetes fórumokon is elcsíphetsz néhány hasznos információt, és érdemes az adott iskola blogját is böngészned, ott mindig informálisabb a kommunikáció.

1. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A MOME-n (régi nevén Magyar Iparművészeti Egyetem) 1880 óta folyik a képzés, kétségkivül hazánk meghatározó alkalmazott művészeti képzést nyújtó egyeteme. A hallgatók szerint az elegáns zugligeti iskola sajátos atmoszféráját lehet imádni, és minden van, ami kell: rengeteg műhelymunka, prominens oktatók, tehetséggondozás, hazai és külföldi ösztöndíjak, pályázatok, kiállítások, nemzetközi programok.

A dizájn nagyiskolájában több ciklusú képzés folyik, alapszakok (BA), mesterszakok (MA), és doktori képzések (DLA) egyaránt elérhetőek. Az egyetem falain belül lehetőség van tanfolyamok, szakirányú továbbképzések elvégzésére is, valamint PreMOME néven felvételi-előkészítő kurzus is van.

Bekerülni egy tortúra

A MOME-n az alábbi nappali szakokra lehet jelentkezni: Animáció, Design- és művészetelmélet, Építőművészet, Fémművesség, Formatervezés, Fotográfia, Kerámiatervezés, Média design, Textiltervezés, Tervezőgrafika, Üvegtervezés.

Bekerülni nagyon-nagyon nehéz, rengeteg városi legenda kering a hírhedt felvételi vizsgáról.  Viszont ha már bent vagy, nem úszod meg diploma nélkül. A három fordulós felvételi folyamat alatt a jelentkezők tehetségét, szakmai alkalmasságát, felkészültségét egyaránt nézik, a gyakorlati vizsgára már csak a legjobbak juthatnak be. A hallgatók szerint a MOME-n már az első évben arra törekednek, hogy mindenki megtalálja az egyéniségét, és igyekeznek korán kiforrasztani a diákokat.

Kinek ajánljuk? Született művészeknek, és a türelem szobrainak

Elsősorban olyan született tehetségeknek ajánljuk, akiknek van idejük és persze idegrendszerük többször nekifutni a felvételinek, majd további szabad kapacitásuk három-öt éven keresztül a tanulásnak szentelni az életüket. Aki csak a költségtérítéses keretbe fér be, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, egyetlen szemeszterért négyszázezer forintot kell kipengetni. A szerencsés hallgatók, és végzett művészek szerint azonban minden fillért megér, mert ez a befektetés meg is fog térülni. Sajnos a felvételi tortúra, illetve a magas tandíjak miatt az elitképző sokaknak elérhetetlen álom marad.

2. Magyar Képzőművészeti Egyetem

Az Andrássy úti, nagy múltú Képzőművészeti Egyetem már 130 éve a klasszikus művészképzés bölcsője. Az iskola elsősorban hagyományos képzőművészeti oktatást nyújt, de egyre népszerűbbek az alkalmazott szakok is.  Egyes vélemények szerint a Képzővel kicsit megállt az idő, de valószínűleg pont ebben rejlik a varázsa.

Itt is több ciklusú képzés folyik, alapszakok, mesterszakok, és művészeti doktori képzések egyaránt elérhetőek. A Képző is saját előkészítő kurzust működtet. Az egyetemre jelenleg a következő szakokra lehet jelentkezni: intermédia-művészet, képgrafikus, tervezőgrafikus, festőművész, szobrászművész, alkalmazott látványtervezés, restaurátor, vizuális nevelőtanár, képzőművészet-elmélet.

Felvételi: komplett képzős fesztivál

A MOME-hoz hasonlóan itt is több fordulós, alkalmassági- és gyakorlati vizsgát is tartalmazó, komplex felvételi van, amit a belsősök egyszerűen „képzős fesztiválnak” neveznek. A legjobb tanács, amit hallottunk az volt, hogy a felvételit élvezni kell, mert ha nagyon stresszelsz, nem fogsz tudni teljesíteni.

A diákok itt is maximálisan le vannak terhelve, de mindenki élvezi, hogy a művészetnek élhet. Egy képzős hallgató azt mondja, ő imádja az egészet, mert rengeteg feladat van, és nagyon összetartó a közösség, de negatívumként említi, hogy nem igazán van lehetőség egyéni konzultációra,  és kiállítások is ritkán vannak.

Kinek ajánljuk? Aki a klasszikus művészetek rajongója

A Képzőt elsősorban olyan klasszikus művészetek iránt érdeklődő fiataloknak ajánljuk, akik igazán autentikus környezetben szeretnének elmélyülni az alkotásban, és már magabiztosan mozognak a saját területükön. Az egyetem, bár veszített egykori fényéből, ma is elitiskolának számít, ahova már bekerülni is nagy presztizst jelent. A költségtérítéses képzés itt is fáj, egész pontosan szemeszterenként háromszáz-ötvenezer forintba.

Művészeti karok

Egyetemi, illetve főiskolai szintű művészeti képzésre lehetőség van más iskolák művészeti karán is, így a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, a Kaposvári Egyetemen, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen is.

3. VISART Művészeti Akadémia

A VISART speciális, vizuális kommunikáció oktatási programja négy tanéves nappali tagozatos képzést nyújt Budapesten.  Az iskola egy francia partner intézmény az Ecole d'Art Maryse Eloy (EME) tantervét követi, és a két iskola szoros együttműködésben működik. A képzés azért speciális, mert a hallgatók nem csak egy-egy alkalmazott művészeti ággal ismerkedhetnek meg, hanem szinte valamennyi vizuális kommunikációhoz kapcsolódó részterületetbe belekóstolhatnak.

Az akadémián csak egy szakra lehet jelentkezni, és kizárólag nappali tagozat van. Ezen belül többek között grafikai tervezést, multimédia tervezést, reklámgrafikát, plakáttervezést, csomagolás tervezést, story board-ot, illetve kiadvány tervezést és szerkesztést tanulnak a hallgatók. A nyolc félév után az intézmény BA (hons) in Applied Arts, Graphic Design & Visual Communication elnevezésű diplomát ad.

A felvételi vizsga három részből áll, be kell mutatni az otthon készült munkákat, van egy rajzolási feladat a helyszínen, a sort a felvételi beszélgetés zárja. A hallgatók szerint rengeteg a feladat, és jó hangulatban telik az oktatás, valamint tényleg vannak francia vendégelőadók is.

Kinek ajánljuk? Aki nem itthon szeretne érvényesülni

Azoknak ajánljuk, akik sokoldalúak, és nem akarják egy terület mellett elkötelezni magukat, hanem szeretnének a vizuális kommunikáció különböző ágaival megismerkedni. Az iskola árai is nyugat-európai keresetekre vannak szabva, egy félév ára négyszázezer forint felett van. Aki szeretne külföldön, különösen Párizsban karriert csinálni,  de itthon tanulna, annak jó befektetés lehet.

4. KREA Kortárs Művészeti Iskola

Az idén fenállásának 15. évfordulóját ünneplő KREA a belvárosban működik, és a látványtervezés, a vizuális kommunikáció valamint a környezettervezés speciális területeire képez szakembereket. A felkapott iskola legnagyobb erőssége a kapcsolatépítés, a hallgatókat igyekeznek minél gyorsabban bevonni a szakma vérkeringésébe, így a tanulók rendszeresen részt vesznek kiállításokon, bemutatókon és rendezvényeken.

A közép- és felsőszintű alapképzés mellett az iskola lehetőséget nyújt továbbképzésre, és mesterképzésre is. A KREA-ban jelenleg a következő szakokon lehet tanulni: Lakberendezés, Enteriőrtervezés, Stylist, Divattervezés, Smink- és öltözködéskultúra, Alkalmazott fotográfia, Tervezőgrafika, Tervezőoperátor, Képzőművészet, Kiadványszerkesztés és Webdesign.

A felvételi procedúra szakonként eltérő, motivációs levéllel lehet jelentkezni, majd  interjún, illetve esetenként művészettörténeti teszten kell átesni. Egyes szakokon (például az újonnan indult alkalmazott fotográfia szakon is) többnyire olyanok jelentkezését várják, akiknek már van valamilyen szintű szakmai tapasztalatuk, előképzettségük, így illik szakmai portfólióval is készülni. Akinek valóban van művészi vénája, és tesz is valamit az ügy érdekében, jó eséllyel be is jut. A megkérdezett hallgatók szerint a különböző szakok diákjai közös projekteken is dolgoznak, így már pályakezdőként jó kapcsolat alakul ki a leendő szakmabeliek között.

Kinek ajánljuk? Trendérzékeny fiataloknak

A KREA-t azoknak ajánljuk, akik szárnyaikat egy modern iskola dizájnos termeiben szeretnék bontogatni, és még keresik magukat. A legtöbb szak estin is elérhető, így munka mellett is belevághatunk, azonban így komolyabb áldozatot követel. A tandíj szakonként eltérő, de félévenként kétszázezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni.

Egyéb intézmények

Az alkalmazott művészetek határterületei iránt érdeklődők, például a divat világára fogékony felnőttek tanulhatnak a ModArt Divatiskolában, vagy a Werk Akadémián is. A fotózás szerelmesei régebben a Práter utcai szakiskolában gyülekeztek, manapság pedig alig győznek választani a számos szabadiskola közül.

5. Budai Rajziskola

Az alkotás úti Budai Rajziskolát 1992-ben három iparművész alapította. Az iskola szélesebb réteg számára szeretné elérhetővé tenni az alkotás örömét. Itt foglalkoznak kifejezetten alapozó képzésekkel is, tehát nem kész művészeket várnak.

Az intézményben három szinten folyik képzés, alapszinten gyerekeket oktatnak, a művészeti OKJ-s szakképzéseken már érettségizett felnőtteket várnak, a szabadiskolában pedig felvételi előkészítő tanfolyamokra és különböző művészeti kurzusokra lehet jelentkezni. Iskolarendszerű OKJ-s képzés nappali tagozaton grafika, fotó és ötvös szakon érhető el. A felvételi általában motivációs levélből és interjúból  áll. A tanulók szerint barátságos légkör jellemző, nagyon gyakorlatias a képzés, és az alapítványi kereteknek köszönhetően a szervezet nem profitorientált. Ráadásul több MOME-s tanár is tanít itt.

Kinek ajánljuk? Aki rendesen meg akar tanulni rajzolni

Aki idegenkedik a nagyon trendi iskoláktól, és szeretne megtanulni rendesen rajzolni, annak mindenképpen jó választás, mert itt az alapoktól lehet elindulni. A különböző internetes fórumokon meglepően gyakran ajánlják a klasszikusabb vonalat képviselő Budai Rajziskolát azoknak, akik egyetemi felvételire készülnek, vagy alkalmazott grafikus képzés iránt érdeklődnek. Az árak változóak, de nincsenek elszállva, és egyes szakokon tanulhatunk este, munka mellett is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra