TREND

Marc Jacobs fétisruhái mindenkit megleptek

2011. február 18., péntek 13:42

Nem is érhette volna nagyobb meglepetés a közönséget - Marc Jacobs előző, hetvenes éveket idéző kollekciója hatalmas szalmakalapokat és maxiruhákat vonultatott fel, ehhez képest most 180 fokos fordulatot vett a tervező.

"Fegyelem, komolyság, fétis - ezeket akartam" - nyilatkozta a napokban a New York-i divathéten rendezett bemutató után Marc Jacobs. Rossz hír ez azoknak, akik sok ezer dollárt fizettek az aktuális és sokat kritizált hetvenes éveket idéző tavaszi-nyári darabokért.

Látványos hátraarc

Igaz, a világ egyik legbefolyásosabb tervezőjének jogában áll minden szezonban egy látványos hátraarcot tenni. Már a show kellékei is ezt a fordulatot hangsúlyozták, a fehér latex-szel borított oszlopok, és tükrös kifutó is azt sejtették, hogy szintetikus fétishangulat fog uralkodni.

Fotó: Kathy Willens/AP
Fotó: Kathy Willens/AP

Fényes pikkelyekre emlékeztető gumiflitterek és óriási pöttyök támadása - sztereóban. Ahogy a pöttyös harisnyák, kabátok, táskák működnek a durcás, flitterekkel burkolt ruhák mellett, meglepő módon a csipkeruhák sem taszítják a fodrozódó latex zsabót.

Marc Jacobs maga is hord női ruhát

A Louis Vuitton kreatív vezetőjére nem jellemző, hogy csak tervezi az extrém kollekciókat, de külvárosi járókelőként érzi magát a legjobban. Néhány hónapja az Industrie magazin fotósorozatában nőnek öltözött, bár szakállától a hitelesség kedvéért nem vált meg.

Marc Jacobs a nyolcvanas évektől kezdve van jelen a nemzetközi divatéletben. Friss diplomás tervezőként a Perry Ellisnél kezdte a pályáját, és idővel a női ruha tervező részleg alelnöke lett. Első saját kollekcióját 1986-ban mutatta be, ekkor ő volt a divattörténet legfiatalabb tervezője. Később Robert Duffy-val közösen létrehozta a Jacobs Duffy Design-t, amely a kilencvenes évek elejétől kezdve forgalmazta a Marc Jacobs márkát. Immár ismert és elismert tervezőként került 1997-ben a Louis Vuittonhoz, ahol azóta is kreatív igazgatóként dolgozik.

A fétis nem olyan komoly

A mereven szabott kabátok, bővülő derékrésszel a klasszikus couture vonalakat idézik fel, a térd alatt elvágott szoknyák feszes sziluetteket eredményeznek. A pontot a mondat végére pedig a süti formájú, apró kalapok teszik - a játékosság és a szigor ellentmondását a fétis vérkomolyan vett játékszabályaiban feloldva.

Címlapfotó: STAN HONDA / AFP

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta