Ezek a gyakori zöldségek és gyümölcsök segítenek megőrizni agyad egészségét

Diósi Szilvia
GettyImages-597315293

A zöldségeknek hihetetlen előnyei vannak, viszont ha nem eszel eleget belőlük, az súlygyarapodáshoz, székrekedéshez, fáradtsághoz vezethet, és növeli az aranyér kockázatát. Ezeken kívül pedig az agy egészségében, fiatalon tartásában is fontos szerepet játszanak.

Rengeteg olyan tevékenység létezik, amely segíthet fiatalon tartani az agyat. Például az új készségek elsajátítása, az olvasás, a mozgás és az elegendő alvás. Azonban az étrended is kulcsfontosságú eleme annak, hogy az agyad egészséges maradjon az életkor előrehaladtával is, ezért tedd a megfelelő zöldségeket a tányérodra. Nézzük, hogy mik azok a zöldségek, amiket a szakértők szerint érdemes bevenned az étrendedbe az agyad érdekében.

Spárga

A spárgát sokan nem szeretik, mert eléggé furcsa illatúvá tudja tenni a vizeletet. Emiatt nem fogyasztják, pedig nagyon jó hatással van az agyra. A kalória-tápanyag aránya nagyon kedvező. Rengeteg rostot, folsavat, A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaz. A spárga különösen jótékonyan hat az agyműködésre, mivel magas a B12-vitamin-koncentrációja. Tanulmányok kimutatták, hogy a B12-hiány a kognitív hanyatlás nagyobb kockázatával jár együtt.

A spárga jótékonyan hat az agyműködésére.
A spárga jótékonyan hat az agyműködésére.Maskot / Getty Images Hungary

Cékla

Rengeteg előnye van a cékla fogyasztásának, különösen jót tesz az emésztőrendszernek, mivel nagy mennyiségű rostot tartalmaz, és képes elősegíteni a jó baktériumok növekedését a bélrendszerben. A cékla rengeteg nitrátot tartalmaz, ami segít kitágítani az ereket. Az erek kitágításával a nitrátok javítják a véráramlást az egész testben és az agyban, ez pedig lehetővé teszi, hogy az oxigén és az alapvető tápanyagok a szokásosnál gyorsabban találjanak utat az agyadba.

Narancssárga zöldségek

Az édesburgonya, a sárgarépa, a piros paprika és a pézsmatök nagyszerű béta-karotin-források, amit az antioxidáns hatásai miatt összefüggésbe hozták a kognitív egészség javulásával. Az antioxidánsok harcolnak a sejtjeinket károsító szabad gyökök ellen. A béta-karotin még az olyan neurológiai betegségek, mint az Alzheimer-kór kezelésében is hasznos.

A sárgarépa a magas A-vitamin-tartalma miatt meglehetősen jótékony hatással van a szemedre, de a látásjavító hatása nem olyan intenzív, mint amennyire a nagymama beállította a gyerekkorodban, hogy ne hagyd a tányérodon. Viszont nagyon jótékonyan hat az agyműködésedre, mivel nagyon magas koncentrációban tartalmaz egy luteolin nevű vegyületet. Tanulmányok kimutatták, hogy a luteolin képes gátolni az agyi mikroglia aktivitását az öregedés során, vagyis segít az agy egészségének támogatásában.

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, köztük a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli és a salátafélék gazdagok K-vitaminban, folsavban, béta-karotinban és luteinben, amelyek mind fontos szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében. Segítenek leküzdeni a sejtkárosodást a magas antioxidáns-tartalmukkal, és minél kevesebb károsodás éri a sejtjeinket, annál egészségesebbek és erősebbek maradunk. Egy tanulmány szerint napi egy adag zöld leveles zöldség elfogyasztása segíthet lassítani az öregedéssel járó kognitív hanyatlást.

Bogyós gyümölcsök

Az eper, az áfonya, a szeder és a földieper antioxidáns-tartalma nagyon magas, így csökkentik az oxidatív stresszt. Egy tanulmány kimutatta, hogy a bogyós gyümölcsök segítik az agysejtek közötti kommunikációt. Könnyebbé teszik a tanulást, javítják a memóriát. A kognitív hanyatlás megelőzésében vagy késleltetésében is szerepet játszanak, mint a gondolkodás, a memorizálás vagy a koncentrálás nehézségei az életkor előrehaladtával.

Az avokádó javítja a véráramlást.
Az avokádó javítja a véráramlást.Westend61 / Getty Images Hungary

Avokádó

Sokak nagy kedvence, az avokádó tele van egészséges telítetlen zsírsavakkal, amelyek csökkentik a vérnyomást, segítik a véráramlást, ezzel javítják az agy egészségét. Az avokádó K-vitamint és folátot is tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a vérrögképződést az agyban, és javítják a kognitív funkciókat, különösen a memóriát és a koncentrációt.

Citrusfélék

A citrusfélék, mint a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime, nagyon gazdagok C-vitaminban, ami egy erős antioxidáns. A C-vitamin elengedhetetlen az agy egészségéhez, mivel segíti a neurotranszmittereket, melyeknek az a feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig üzenetet szállítsanak. Ez fokozhatja a fókuszt és a koncentrációt.

A környezetszennyezésnek újabb negatív hatását mutatták ki a kutatók, ebben a cikkünkben arról olvashatsz, hogy milyen borzalmas dolgot fedeztek fel az agyban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek