Ahogy beköszönt a hideg, a legtöbb családban hagyomány, hogy a malac bőrös, csontos részéből kocsonyát főznek. Pintér Noémi táplálkozási szakértőtől tudom, hogy minél tovább fő a húsleves, annál gazdagabb, egészségesebb és táplálóbb, hiszen az órákon át gyöngyöző, testet, lelket felmelegítő finomságnak annál több az előnye, minél tovább főzzük.
Nem mindegy, mennyi ideig főzzük
A húsleves titka nem csak a húsban lévő fehérjében, aminosavakban, illetve a belefőtt zöldségekben és fűszerekben lévő vitaminokban, ásványi anyagokban rejlik. Pintér Noémi hangsúlyozza: egy húsleves akkor lesz igazán gyógyító hatású, ha nem sajnáljuk az időt a főzésre. Ugyanis minél tovább főzzük, a húsleves nemcsak annál finomabb lesz, hanem a húsból és a csontokból annál több hasznos tápanyag kerül az ételbe.
Ugyanez, vagyis a hosszú, akár 4-5 órán át tartó főzés a titka a kocsonyának is azzal a különbséggel, hogy ez a téli étel alacsony hőmérsékletéből adódóan nincs olyan jótékony hatással a felső légúti betegségek kezelésére, hiszen nem oldja fel a nyálkahártyát. Fogyasztásával nem árt óvatosnak és mértéktartónak lenni, hiszen a kocsonya a benne lévő zsírmennyiség és szénhidráttartalom miatt mégis csak egy „nehéz” étel, ami igencsak megüli a gyomrot, ha lefekvés előtt lakunk jól vele, de ha naponta-kétnaponta eszünk belőle néhány kanállal, az rendkívül jót tehet – javasolja a táplálkozási szakértő.
Nézzük meg kicsit részletesebben, hogy milyen egészségügyi előnyökkel szolgál egy tál kocsonya!
Kívül és belül is jót tesz a kocsonya
A lassú főzés előnye, hogy a bőrös, csontos húsokból ki tud főni a lehető legtöbb kollagén. A kollagén egy olyan fehérje, amelyet a szervezetünk természetes módon termel, és ez alkotja a sejtjeink és szöveteink fő vázszerkezetét, tehát az egész testünkben jelen van, erőt és támaszt nyújt. Fontos szerepet játszik például a bőr, a haj, a csontok, az inak, a szalagok, a porcok és a kötőszövetek képződésében, illetve egészségének megőrzésében, de védi a veséinket, biztosítja, hogy szív- és érrendszerünk megfelelően működjön, és segíti vérünk alvadását is. Mindemellett hozzájárul a belek és a bélfal egészségéhez is.
A kollagént a szépségipar is előszeretettel használja a különféle termékek elkészítésében. Megtalálható az arcápoló krémekben, a hajpakolásokban, de belsőleg alkalmazva is hasznos lehet. Kapszula vagy por formájában a szervezetbe juttatva rugalmasabbá, feszesebbé teszi a bőrt, egészségesebb és dúsabb lesz tőle a hajunk és a körmünk.
Ahogyan arról már korábban is írtunk, a kollagén az erek épségéért is felel.
A kollagén ezen hatását már az élelmiszeripar is felhasználja különféle termékek elkészítéséhez. Megtaláljuk a boltok polcain kávához, fehérjeporhoz vagy csokoládéhoz keverve is, de a legjobb kollagénforrás mégiscsak belsősleg hat, például a kocsonyával és a húslevessel – hívja fel a figyelmet Pintér Noémi.
A kocsonya mindemellett erősíti az immunrendszerünket is a benne lévő arginin és lizin aminosavaknak köszönhetően. Ezzel pedig megelőzhetjük a vírusos betegségeket.
Így lesz még egészségesebb a kocsonya
Pintér Noémi azt javasolja, ha csak lehetőségünk van rá, akkor semmiképpen ne füstölt, hanem friss vágásból származó malachúsból főzzünk kocsonyát, de ha elég sokáig főzzük, akár a tyúkhúsból főtt kocsonya is megalszik.
Annak érdekében, hogy ne csak finom, hanem minél egészségesebb legyen ez a téli étel, ízesíthetjük petrezselyemmel, fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával és babérlevéllel is.
Van, aki tálaláskor negyedbe vágott főtt tojással is díszíti, ízesíti a kocsonyát, ám a táplálkozási tanácsadó ezt nem javasolja, mert a tojással együtt már túlságosan magas lesz a zsírtartalma az ételnek.
Örök dilemma, hogy vajon együnk-e kenyeret a kocsonyához? Pintér Noémi szerint igen, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet. A legjobb választás a hajdina- vagy alakorlisztből sütött, kovászos kenyér, de természetesen ezeket is fogyasszuk mértékletesen.
Ha kíváncsi vagy, hogy mely zöldségek okozhatnak gondot a kenyérhez hasonlóan, ha nem vagyunk elég körültekintőek, olvasd el a következő cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés