Nem olyan népszerű gyümölcs, mint az alma, pedig a szívednek és a cukrodnak is kiváló

sziv-gyumolcs (3)
Olvasási idő kb. 4 perc

A körte talán nem a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik, mint például az alma, de van néhány elképesztő egészségügyi előnye, például segíti a szív és a bélrendszer egészségét, valamint véd a cukorbetegség ellen is.

A körte fontos tápanyagokat tartalmaz. Kiváló forrása az élelmi rostoknak, antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak és hasznos növényi vegyületeknek. Jótékonyan hat a bélrendszer és a szív egészségére.

A körte a szívbarát gyümölcsök közé tartozik

A körtében található rostok a szívbarát étrend meglepő elemei. Egy 2022-es tanulmány szerint minél több rostot fogyasztasz, annál kisebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségeknek, például a szívroham és a stroke kockázata csökken. Számos más kutatás is arra jutott, hogy a magas rosttartalmú étrend védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A rostok mellett a körte magas antioxidáns-tartalmú. A körtében található antioxidánsok, mint például a procianidinek és a kvercetin javíthatják a szív egészségével összefüggő vérmarkereket. A kvercetin, ami a körte héjában található flavonoid, egy 2020-as kutatás szerint jelentősen csökkenti az össz- és az LDL-koleszterinszintet. Ha a rossz koleszterinszint csökken, akkor csökken a szívbetegségek kockázata is.

A körte egy olyan gyümölcs, amely segíti a szív egészségét
A körte egy olyan gyümölcs, amely segíti a szív egészségétCavan Images / Getty Images Hungary

A 2-es típusú cukorbetegség ellen is javasolt ez a gyümölcs

6 g rosttal büszkélkedhet a körte. Az elegendő rostfogyasztás az egészséges testsúly megőrzésétől kezdve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatának csökkentéséig a kiegyensúlyozott étrend szerves része. Arról nem is beszélve, hogy a magas rosttartalmú étrend emésztésjavító hatású, a napi ajánlott rostbevitel több mint 20 százalékát egy körtéből is megkaphatjuk.

Számos oka van annak, hogy a körte miért jó a vércukorszint szabályozására. Nevezetesen, hogy rostban gazdag, alacsony a glikémiás indexe, és magas az antocianintartalma, amelyek mindegyike megakadályozhatja a vércukorszint kiugrását, és segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Amellett, hogy támogatják a bélrendszer és a szív egészségét, az élelmi rostok bizonyítottan segítik a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozását. Ugyanis lelassítják azt, hogy a szervezet milyen gyorsan szívja fel a szénhidrátokat és a cukrot.

Ráadásul a több körte fogyasztása hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez. Heti öt vagy több adag antociánban gazdag gyümölcs, különösen a piros körte fogyasztása ízletes módja lehet annak, hogy akár 23 százalékkal csökkentsük a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy 2012-es tanulmány szerint.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén is védi a szívet

A körtében lévő C-vitamin nagyon hasznos a szabad gyökök ellen. Ez nagyszerű hír, mivel a szabad gyökök oxidatív stressz alá helyezhetik a sejteket, és krónikus betegségekhez vezethetnek. Ez azt jelenti, hogy a körte és más, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek, sőt az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát, mint a demencia.

A gyulladás a szervezet természetes válasza arra, amit fenyegetésnek vél, de ha nincs aktív fenyegetés, akkor felgyülemlik, és krónikus gyulladáshoz vezethet. Szerencsére az étrend az egyik módja annak, hogy csökkentsd a gyulladást. A körte gyulladáscsökkentő tulajdonságai elsősorban magas antioxidáns-tartalmának köszönhetők. Konkrétan a flavonoidok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek csillapítják a gyulladást, így csökkentik a gyulladásos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

A körtének gyulladáscsökkentő hatása is van
A körtének gyulladáscsökkentő hatása is vanXavi Martin / Getty Images Hungary

A bélmikrobiom befolyásolja az emésztés egészségét, de hozzájárul az immunrendszer egészségéhez is. Tele van baktériumokkal, de „jó” baktériumoknak is otthont ad. Ezeket probiotikumoknak nevezik, és prebiotikumokkal táplálkoznak, amelyek ebben a gyümölcsben is megtalálhatóak. A prebiotikumok elősegítik az egészséges bélmikrobiom kialakulását, ami létfontosságú az emésztés és az általános egészség szempontjából.

A cukorbetegség, ha időben észreveszik, akkor még akár vissza is fordítható, ezért is érdemes nagyon figyelni a jelekre. Összeszedtük ezeket az alábbi cikkünkben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek